Oświetlenie 1x18W
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Gosia
Oświetlenie 1x18W
Witam serdecznie. Jest to mój pierwszy post na forum, po krótce opiszę moją sytuację:)
Dostałam akwarium 100 litrowe, wymiary około 80cm na 35 cm na 35cm
Akwarium to ma jedną świetlówkę 18W, czytałam posty na tym forum i wiem, że to mało. Poprosiłam tatę, żeby mi dorobił świetlówkę jakąś do tego, to powiedział, że nie. On w ogóle był przeciwny temu akwarium :/
Mam więc pytanie: czy są rośliny, które wymagają mało światła i mogą mi jako tako rosnąć przy tym oświetleniu? Nie wiem jeszcze, jakie wybiorę rybki, ale wiem że trzeba poczekać, aż zbiornik dojrzeje jakieś 2-3 tygodnie, najpierw zająć się żwirkiem, roślinami, sprzętem itd. Mam też jakiś nawóz firmy Tropical - Ferro-aktiv. Nie będę używać CO2, zwyczajnie się na tym nie znam.. Mam też zakupione do tego 5 paczek żwirku kwarcowego 5-10mm. Jest grzałka Hagen Elite 100W oraz filtr Aqua Szut KASKADA N 300.
Chciałabym, abyście mi doradzili co do tych roślinek, raczej pozostanie to 18W, bo ja sama sobie nie poradzę z zamontowaniem dodatkowej świetlówki, nie ma też kto mi
pomóc :/
Za wszystkie posty dziękuję.
Dostałam akwarium 100 litrowe, wymiary około 80cm na 35 cm na 35cm
Akwarium to ma jedną świetlówkę 18W, czytałam posty na tym forum i wiem, że to mało. Poprosiłam tatę, żeby mi dorobił świetlówkę jakąś do tego, to powiedział, że nie. On w ogóle był przeciwny temu akwarium :/
Mam więc pytanie: czy są rośliny, które wymagają mało światła i mogą mi jako tako rosnąć przy tym oświetleniu? Nie wiem jeszcze, jakie wybiorę rybki, ale wiem że trzeba poczekać, aż zbiornik dojrzeje jakieś 2-3 tygodnie, najpierw zająć się żwirkiem, roślinami, sprzętem itd. Mam też jakiś nawóz firmy Tropical - Ferro-aktiv. Nie będę używać CO2, zwyczajnie się na tym nie znam.. Mam też zakupione do tego 5 paczek żwirku kwarcowego 5-10mm. Jest grzałka Hagen Elite 100W oraz filtr Aqua Szut KASKADA N 300.
Chciałabym, abyście mi doradzili co do tych roślinek, raczej pozostanie to 18W, bo ja sama sobie nie poradzę z zamontowaniem dodatkowej świetlówki, nie ma też kto mi
pomóc :/
Za wszystkie posty dziękuję.
Ostatnio zmieniony 2008-09-24, 12:23 przez pomidorek18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Oświetlenie 1x18W
Na pewno większość gatunków z rodzaju Anubias. Do takiego akwarium polecam ryby z Malawi lub Tanganiki. ;)
-
- Nowicjusz
Anubiaski chyba są niskie dość z tego co czytałam, a chciałabym też jakieś wyższe na tył i boki żeby to akwarium ładnie wyglądało. Znalazły by się jakieś wyższe roślinki, wymagające mało światła? ;) I wolałabym jakieś mniejsze rybki, np gupiki i neony. Chciałabym mieć zielono w akwa, choć chyba to niemożliwe przy takim oświetleniu 

- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Ciężka sprawa 0,18w/1l. Tanganika to będzie chyba najlepsze rozwiązanie. Pyszczaki grubszy żwir i łupki. Choć nie jestem pewnien czy 100l to nie za mało dla tych rybek.
P.S. I w tym momencie przydałby się Kazio (tylko żeby na ortografię uważał) :-)
P.S. I w tym momencie przydałby się Kazio (tylko żeby na ortografię uważał) :-)
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Może jeszcze nurzańce (zwłaszcza olbrzymi). Poczytaj o pyszczakach może Ci się spodobają :hyhy:
-
- Nowicjusz
To nawet nie chodzi o mnie, ja nie bardzo mam co do powiedzenia w tym domu, niby ja dostałam akwa, a będzie w salonie i domownicy chcą jakieś małe rybeńki jak to mówią, tylko że oni mają jeszcze mniejsze pojęcie o akwarystyce ode mnie. Więc nie chcę zostawić tego akwa na pastwę losu. Bo oni wrzuciliby ryby ryby do dopiero co zalanego akwarium i niech pływają :/
A mój tata uważa, że więcej światła jest po prostu niepotrzebne, więc nie dorobi świetlówki, bo on wie przecież najlepiej.
A mój tata uważa, że więcej światła jest po prostu niepotrzebne, więc nie dorobi świetlówki, bo on wie przecież najlepiej.
Ostatnio zmieniony 2008-09-24, 12:42 przez pomidorek18, łącznie zmieniany 1 raz.
- dzidek1983
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Nurzańce, anubiasy i mchy.. nic innego nie da rady
No może jakieś zwartki ale one dobrego podłoża wymagają
No może jakieś zwartki ale one dobrego podłoża wymagają
PADAJĄ CI RYBY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
NIE WIESZ CO TO ZA RYBA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics4/3016.htm
NIE WIESZ CO TO ZA ROŚLINA --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics5/4 ... t=30#43745
CHCESZ ZAPYTAĆ O OBSADĘ --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics35/646.htm
JESTEŚ POCZĄTKUJĄCY --> ./redir/http://e-akwarystyka.pl/forum29.htm
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
No nie już mam dość. Niech tacie dojdzie do wiadomości, ŻE ROŚLINY MUSZĄ MIEĆ DUŻO ŚWIATŁA, A MAŁE RYBY POTRZEBUJĄ ROŚLIN!!! Mało światła-brak małych ryb (może poza ślepcami jaskiniowymi)pomidorek18 pisze:To nawet nie chodzi o mnie, ja nie bardzo mam co do powiedzenia w tym domu, niby ja dostałam akwa, a będzie w salonie i domownicy chcą jakieś małe rybeńki jak to mówią, tylko że oni mają jeszcze mniejsze pojęcie o akwarystyce ode mnie. Więc nie chcę zostawić tego akwa na pastwę losu. Bo oni wrzuciliby ryby ryby do dopiero co zalanego akwarium i niech pływają :/
Znalazłam jeszcze kilka roślin do małej ilości światła: Anubias barteri i nana, Cryptocoryne Wendtli, Echinodorus amazonicus, Hygrophila corymbosa, nurzańce, microsorium pteropus
Ostatnio zmieniony 2008-09-24, 13:04 przez Akwarybka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
Może tych nurzańców nasadzę więcej, całe tyły i boki, rozrosną się i coś z tego będzie :/ Jakiś meszek[może być mech jawajski?] na korzeń i anubiasy.. Jakoś to może będzie wyglądać. Muszę jakoś wywalczyć, żeby MOJE akwarium było w MOIM pokoju.
Ehh
Ehh
- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Może być mech jawajski
Walcz kobieto, walcz! :hyhy:

-
- Nowicjusz
dzidek1983, czyli te zwartki na samym żwirku kwarcowym nie utrzymają mi się?
Będę walczyć
Będę walczyć

- Akwarybka
- Moderator
- Kontakt:
Raczej sie nie utrzymają. Wsadź pod zwartki nawóz w tabletkach lub kulkach, to samo z Echinodorusami.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Ja mam 0,22w/l i mam zwartke (cryptocoryna wendtii) rośnie bardzo ładnie :hyhy:
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
pomidorek18, przy takim oświetleniu ciężko będzie utrzymać jakiekolwiek rośliny...nawet z anubiasami może by kłopot...
Proponuje pokazać tacie jakiś dobry artykuł na temat roślin w akwarium. Może po jego przeczytaniu zrozumie że dobre światła to podstawa ładnych roślin.
Hmmm...a moze czarne wody?
Proponuje pokazać tacie jakiś dobry artykuł na temat roślin w akwarium. Może po jego przeczytaniu zrozumie że dobre światła to podstawa ładnych roślin.
Hmmm...a moze czarne wody?
-
- Nowicjusz
Właśnie szukałam teraz po internecie i zastanawiam się nad czarnymi wodami, same korzenie, szyszki, liście i "herbatkowa woda" ;). Zero roślin, no może mech jawajski na korzeń. I wpuścić tam neonki, może innesa i czarne.