moc
Moderator: ModTeam
- doroti
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 83
- Imię: Dorota
moc
Mam akwarium 84 l, z pokrywą (oryginalną), w której jest oświetlenie 1 x 15 W.Czy muszę/ powinnam (?) zwiększyć moc lub dodać kolejną świetlówkę?Czy do tej obudowy (akwa - rynkar 74cm x 29 cm) mogę po prostu założyć świetlówkę o większej mocy np 18 W?
Rybki (neonki 10, gupiki 6, otoski 4, kiryski 4, glonojad,) i rośliny które mam są zdrowe.
Rybki (neonki 10, gupiki 6, otoski 4, kiryski 4, glonojad,) i rośliny które mam są zdrowe.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: moc
doroti pisze:Czy muszę/ powinnam (?)
jak wszystko jest ok to po co ruszać jak się będzie coś działo lub będziesz chcieć jakieś bardziej wymagające rośliny to wtedy trzeba pokombinowaćdoroti pisze:i rośliny które mam są zdrowe.
moc świetlówki jest równa jej długości czyli im dłuższa tym mocniejsza
lub przejście z świetlówek typu T8 (oryginalna obudowa takie ma ) na T5 wtedy mamy większą moc przy trochę krótszych rurkach
ja bym proponował do istniejącej dołożyć 1 lub 2 T5
miłego dnia 

- Lunatic_86
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dariusz
- Kontakt:
Jeśli chcesz mieć ładne roślinki to więcej światła się przyda, jeśli chodzi o zmianę mocy to patrz na statecznik, jakiej on mocy jest bo jeśli ma 15W to nie uciągnie 18W.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Sziliński zawsze są jeszcze świetlówki PL-L gdzie świetlówka 36W ma długość 18WT8 ;)
Wiesz jak rośliny masz ładne a nie chce jakoś bardzo wymagających to ja bym nic nie robił.
Wiesz jak rośliny masz ładne a nie chce jakoś bardzo wymagających to ja bym nic nie robił.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
zgadza się ale one nie są jeszcze tak rozpowszechnione (poszukaj np takiej o barwie 8500K)Suja pisze:Sziliński zawsze są jeszcze świetlówki PL-L gdzie świetlówka 36W ma długość 18WT8
miłego dnia 

- doroti
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 83
- Imię: Dorota
Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tymi symbolami T5 T8 albo o kolorystykę.Muszę sobie poczytać.
Oryginalnie miałam świetlówkę do tej obudowy rynkar natural teraz wymieniłam na fluora i ma taką cieplejszą barwę (różowawą) tamta była bardziej "zimna" niebieska.Ale na opakowaniu nie ma nic o barwie.
Oryginalnie miałam świetlówkę do tej obudowy rynkar natural teraz wymieniłam na fluora i ma taką cieplejszą barwę (różowawą) tamta była bardziej "zimna" niebieska.Ale na opakowaniu nie ma nic o barwie.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Fluora jest OK - tak są zwykle oznaczane świetlówki roślinne 6500K. Możesz jeszcze spotkać zwyczajową nazwę daylight - to z reguły ok. 8500K. A oznaczenia T5 i T8 mówią o rodzaju konstrukcyjnym świetlówki oraz technice jej mocowania i zasilania
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marcin88
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
- Kontakt:
polecam http://www.zoolight.pl/sklep/info_pages.php/pages_id/13
mi to bardzo pomogło
mi to bardzo pomogło
"Attero Dominatus Denique Interimo"