Zgodnie z radami z innego wątku kupiłem sobie do mojej 54-ki parkę ramirezek złotych. No właśnie mam nadzieję, że parkę, bo tak po prawdzie ja nie widziałem wielkiej różnicy między osobnikami w sklepie (a było ich co najmniej 10, więc prawdopodobieństwo tego, że są tej samej płci jest raczej niewielkie. Z resztą byłem wczoraj w drugim sklepie, który ma pięęęękne ramirezki, przyglądałem im się długo, zwłaszcza płetwom grzbietowym, tak jak zostałem przez Was poinstruowany. Różnice między osobnikami są bardzo małe. Zauważyłem, że niektóre są jakby żywiej ubarwione, a ich płetwy są dłuższe, ślicznie falujące w wodzie. Czy to świadczy o tym, że to samce? Proszę o radę, bo za cholerę nie mogę sobie dać rady ;)
Jeden z nabytych przez mnie ramirezek, niestety padł. Od początku miał problemy z oddychaniem, podejrzewam, że zaszkodziła jej zmiana warunków. Drugi egzemplarz trzyma się dobrze, jest bardzo ciekawski, inteligentny (zakochałem się w tym gatunku od pierwszego wejrzenia!). Chciałbym mu dokupić kolegę/koleżankę, ale mam prośbę, żeby ktoś mi pomógł zidentyfikować płeć:

Oczywiście zanim to zrobię chciałbym zadbać o to, żeby miały optymalne parametry wody, więc i tak nic nie dokupię, dopóki tego nie uzyskam (testy KH i GH w drodze, będę robił domieszki z wody destylowanej do podmian, używam torfu, zastanawiam się nad CO2 w celu stabilizacji pH). Pytanie moje, czy ramirezka może żyć samotnie przez jakiś czas? Powiedzmy miesiąc albo dwa. I jeszcze jedno: czy taki egzemplarz jak na zdjęciach może się mieszać z normalnymi standardowymi ramirezkami?
To tyle na teraz, dzięki za rady, jak mi się coś przypomni to tu dorzucę