Pomóżcie - martwica czy inne świństo?

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
doroti
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 83
Imię: Dorota

Pomóżcie - martwica czy inne świństo?

Post autor: doroti » 2008-10-02, 10:45

Witam wszystkich.Mam ogromną prośbę o pomoc w identyfikacji i sposobie leczenia.Moje akwarium ma 83 l, skład :neonki 10, gupiki 6, otoski 4 (niestety już 2!),danio 4, kiryski 4, glonojad 1, krewecia filtrująca.Filtr aquael plus fan1 320/h, oświetlenie 1x15, temperatura ok 26 stopni (teraz podniosłam do 28.), podmiana wody (odstana 48) raz w tygodniu ok 20%, czyszczenie filtra raz na dwa tyg.
Zaczęło sie od tego, że zauważyłam u otoska wygryzioną płetwę ogonową, wyłowiłam do drugiego zbiornika - lecz było chyba za późno bo mały następnego dnia zmarł (płetwy z tyłu juz nie miał.Obserwowałam inne rybki, podniosłam temp, wsypałam łyżeczkę soli - innym nie było nic.Oprócz 2 gupików które miały lekko wygryzione płetwy.Teraz jeden z nich "kładzie " się na żwirku, niedaleko filra i ma takie nieskoordynowane ruchy i szybki oddech.Leży tak ok 20 min później normalnie pływa.Teraz straciłam nagle drugiego otoska.Nie miał objawów.Ryby nie mają białawych brzegów płetw.Oprócz tych pozostałych dwóch otosków, które są osowiałe i gupika który ma opisane objawy - pozostałe rybki wydają się w pełni zdrowia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
danielek001
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 375
Imię: Daniel
Nazwisko: Majewski

Re: Pomóżcie - martwica czy inne świństo?

Post autor: danielek001 » 2008-10-02, 20:16

Na zdjęciach nic nie widać, ale prawdopodobnie martwica zastosuj jakiś dobry preparat to może coś z obsady ci zostanie polecam bactopur

[ Dodano: 2008-10-02, 20:19 ]
Coś jest nie tak w akwarium z parametrami, lub z czymś ją przyniosłaś, choroby nie biorą się znikąd

Ile czasu ma zbiornik ?

wywal te kamienie pewnie zatwardzają ci wodę (przynajmniej zrób test octowy )

Awatar użytkownika
doroti
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 83
Imię: Dorota

Post autor: doroti » 2008-10-03, 09:46

Akwarium ma pół roku, ostatnią roślinkę kupiłam 3 miesiące temu. Te " kamienie" to fototapeta z tyłu, na dnie mam żwirek oróżnej grubości z większymi kamykami - ale to od początku akwarium i korzeń.
Kupiłam wczoraj baktopur i fishtamin.Odłowiłam dwa gupiki i osowiałe otoski zrobiłam im kąpiel półgodzinną (przeczytałam to gdzieś na forum) i tylko nie wiem czy do głównego mam też dodać dawkę wg ulotki czy nie.Powtórzę jutro dla tych chorych.
Moje akwarium

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-10-03, 10:13

Absolutnie nie dodawaj bactopuru do głównego zbiornika. Fishtamin jak najbardziej tak
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ