Ale jednak bazaltowy jest.
Bazaltowy żwirek nie jest polecany dla ryb dennych, więc chyba najlepszym sposobem byłoby oddanie kirysów, bo ze zmienianiem żwirku trochę zachodu niewątpliwie by było ;)
Ogólnie jest lepiej. To dobrze, że zdecydowałaś się powiększyć roślinny inwentarz.
Nie myślałaś o żadnym korzeniu? Obsadzonym jakimś np. mchem czy z anubiasem? Wiem, że każdy ma inne gusta, ale to naprawdę wygląda dobrze

No i tło. Fakt, z zielonym jest lepiej, ale zdecydowanie lepiej zieleń w akwarium prezentuje się przy czarnym tle ;) Ale to również sprawa gustu

I jeszcze co do roślin. ja bym proponowała zamiast kombinować z tłem, gęsto obsadzić tył akwarium że tak to nazwę 'wysokimi trawami' tj. roślinami o wyglądającymi jak wysoka trawa (jest ich dużo, więc masz duży wybór). Może być to chociażby Vallisneria Spiralis, Vallisneria neotropicalis, lub Vallisneria Torta czy Vallisneria Corcksrew, choć te dwie ostatnie są raczej polecane na środkowy plan. Polecałabym Ci również roślinę o nazwie Hygrophilia salicifolia. Jest naprawdę ładna