Kasztan

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Dojcek
Forumowicz
Pojemność akwarium: 94
Imię: Marcin
Kontakt:

Kasztan

Post autor: Dojcek » 2008-10-03, 10:23

Zaintrygowała mnie pewna myśl, czy do akwarium można dać Ksztany, Zastanawia mnie to. Chociaż nigdy niespotkałem się z takim pomysłem i niewidziałem jak to wyglada i czy się nada.

Może ktoś wie coś na ten temat???

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Re: Kasztan

Post autor: Bohdan » 2008-10-03, 14:17

Kasztany lub żołędzie - Pomyślmy....?
Do akwa nie można wkładać. korzeni, liści z drzew owocowych
Jeżeli np. do akwa mozna dać lisćie debu to mozna i jego owoce czyli żołędzie, pewnie to samo dotyczy kasztanów.
Sek tylko w tym, ze jednak wcześniej trzeba je odpowiednio spreparować czyli dokładnie wysuszyć.
Do akwa standartowo wkładamy również suszone szyszki.
Jednak we wszystkich przypadkach nalezy pamietac że po pewnym czasie trzeba te liscie, szyszki itd z tego akwa wyjąć, ponieważ zaczynają gnić.

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-03, 16:55

Bohdan nie można wsadzać korzeni liści drzew owocowych powiadasz powiem, ze to bardzo ciekawe tylko jak mi wytłumaczysz fakt iż dęby buki i cała reszta to drzewa owocowe ;>

Nie można wsadzać drzew żywicznych/iglastych chodź ja osobiście z tym się nie zgodzę bo mam u siebie 4 korzenie z drzewa iglastego i jakoś nic złego się nie dzieje.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2008-10-03, 17:49

Suja pisze:jak mi wytłumaczysz fakt iż dęby buki i cała reszta to drzewa owocowe
Rosną u Ciebie w sadzie, czy jesteś mało kumaty i nie wiesz o czym pisze Bohdan?
Suja pisze:Nie można wsadzać drzew żywicznych
Owocowe do nich należą.
Suja pisze:ja osobiście z tym się nie zgodzę bo mam u siebie 4 korzenie z drzewa iglastego i jakoś nic złego się nie dzieje.
Czy nic złego się nie dzieje to nie jestem pewien.
Jak to określiłeś kupa glonów, pięknie wyglądające krasnorosty, padające neony z niewiadomej przyczyny. Nic się złego nie dzieje?

A wracając do tematu.
Może i kasztany można wsadzić, ale moim zdaniem brzydkie to i nie potrzebne.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-03, 23:11

Marthinez zawsze znajdziesz jakieś ale ;]
Jak by tak szkodziły te iglaki w akwarium to jakoś i krewetki by pały i te kiryski i ten neon co tam jeszcze pływa, a one żyją na złość?
Neony padły od skoku NO3. [wina ojca]

Chcesz mi powiedzieć, że glony są od korzeni eh znów się mylisz ;/
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-10-04, 09:53

Żeby szybko kłótnie zakończyć :-). Nie można wkładać do akwarium żadnych, niezależnie owocowych czy nie miękkich gatunków drewna. Co za tym idzie, ich "owoców" czyli kasztanów lub jabłek :-). Bo po prostu zgniją - co żadnemu zbiornikowi na dobre nie wyjdzie.

Oczywiście są wyjątki - typu liście dębu czy szyszka olchowa - ale mają na celu nie dekorację, a zajście w akwarium pewnych zmian fizykochemicznych.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
kiszczu
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Marek
Kontakt:

Post autor: kiszczu » 2008-10-04, 16:19

Kasztan wygląda ładnie jak jest świeży, ale suszony już nie. Z drugiej strony przejdź się nad staw do parku i zobacz jak wygląda kasztan w wodzie ;) Jest cały czarny, miękki i strasznie śmierdzi :hyhy: , a do tego połowa z nich pływa po powierzchni :P
Niedługo już nic nie będzie można ;P

Sorki za brak polskich liter ;)

ODPOWIEDZ