Ekstremalne akwa.....

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: Ekstremalne akwa.....

Post autor: oleq_30 » 2008-10-02, 00:01

LT na zasadzie kupiłem, wlałem, wpuściłem a teraz tylko karmię to grzecznie mówiąc nieporuzumienie, a nie AKWARYSTYKA!
Czyli ja nie postępując wg "ustalonych zasad" a na zasadzie kupiłem akwa wsypałem podłoże , wlałem wodę i teraz karmię rybki nie jestem akwarystą ? Bo ja w swoim oprócz karmienia czyszczenia filtra raz na miesiac , co miesiącznej wycinki roślin , i dolania wody raz w miesiącu nie robię nic kompletnie NIC. Nawet z glonami mam spokój a akwarium jest postawione i pielęgnowane wbrew wszystkim zaleceniom pisanym na tym forum
Takie akwaria to istne pole minowe, coś człowieka najdzie i coś tam poprawi i już wszystko spieprzone.

Sporo takich LT znajduje się u Nas w dziale lecznica z dopiskiem " Przez kilka miesięcy było dobrze i teraz wszystko mi zdycha :zalamany: Dlaczego? "
Odpowiedz jest jedna INGERENCJA człowieka dokupienie nowej rybki zagrzebanie w podłożu , duża wymiana wody itp, zawsze jest jakiś czynnik czasem całkiem dla nas błachy po którym zaczynają się problemy
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-10-02, 01:00

oleq_30 pisze:Czyli ja nie postępując wg "ustalonych zasad" a na zasadzie kupiłem akwa wsypałem podłoże , wlałem wodę i teraz karmię rybki nie jestem akwarystą ? Bo ja w swoim oprócz karmienia czyszczenia filtra raz na miesiac , co miesiącznej wycinki roślin , i dolania wody raz w miesiącu nie robię nic kompletnie NIC. Nawet z glonami mam spokój a akwarium jest postawione i pielęgnowane wbrew wszystkim zaleceniom pisanym na tym forum
No własnie, Ty jednak coś robisz. Owszem aktualnie tan nakład pracy nie jest duży ale to tylko dzięki temu, ze caly proces zakładania przez Ciebie akwa był dokładnie przemyślany. Zaplanowałeś wszystko tak aby póżniej Twoja ingerencja była potrzebna w jak najmniejszym stopniu i aby akwa nie było wspierane w nadmiernym stopniu przez technikę.

Jesteś jak najbardziej akwarystą i popieram Cię ponieważ twoje akwa to przemyślane L.T. oparte na przygotowaniu i prowadzeniu tak akwa zeby jak najwięcej pozytywnych procesów (m.in takich jalk zachowanie stabilności) zachodziło naturalnie bez naszej nadmiernej ingerencji.
Osobiście uważam, ze utrzymanie LT w którym to woda, rośliny i ryby są w świetnej formie jest dużo bardziej trudniejsze niż prowadzenie standartowego akwa gdzie wspieramy się dodatkowo wysokiej klasy osprzętowaniem.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-10-02, 07:35

oleq_30 pisze:normalnie w akwarium wytworzyła się naturalna równowaga biologiczna , która jest dużo lepsza moim zdaniem niż wytwarzana sztucznie w akwariach HT
Oleq nie myl agro akwarystyki (LT) z betoniarką (Malawi).
To zupełnie inne rzeczy i czytając te wszystkie komentarze i stwierdzenia na myśl przychodzi mi tylko jedno.
Nie wierzył bym tak do końca, ze wszystko jest super w tym akwa.
Gdzie niby ma się wytwożyć ta równowaga biologiczna? W zbiorniku z piaskiem i dwiema sztucznymi roślinami?
LT rządzi się swoimi prawami.
Ziemia w podłożu nie czyni LT i tak naprawdę niewielu posiada prawdziwego, opisanego przez panią Dianę Low-techa.
Zero podmian, masa roślin, akwa w pełnym słońcu, znikoma obsada, obfite karmienie pokarmem z czego maja też korzystać rośliny.
Książkę pani Walstad przeczytałem dość dokładnie i wiem, że są pewne reguły, które to kompletnie nie pasują do zbiornika opisanego przez Bahdana.

Wiem, że jesteś zafascynowany LT, ale nie gloryfikuj tak tego i nie upraszczaj.

Przepraszam za ten wywód, ale w/g mnie ktoś tu sie zapędza z pewnymi stwierdzeniami i myli fakty.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-02, 08:49

marthinez, Swietnie to podsumowałeś - właśnie o to chodziło ....

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-02, 15:00

Marthinez nie zapominaj o podłożu ;)
Tam tez masz doskonałą filtracje.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

tomexxx90
Forumowicz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Tomek
Kontakt:

Post autor: tomexxx90 » 2008-10-02, 16:17

Jeśli chodzi o tego kumpla to.... L.T to to nie jest.... śmierdzi jak cholera,(ma je w pokoju do którego wchodzi jedynie je nakarmic) Wody ma na ok 60% wysokości (jakieś 30l.). Nie ma filtra, znaczy ma, chyba AquaEL FAN MIKRO od 3 miesięcy wyłączony. Nie ma grzałki ani termometra a mieszka w domku więc temperatura nie jest stabilna... pokrywy nie ma tylko ma położoną w skos z 25l z żarówką, Ma tam jakieś kamyki ale nie widac ich zbytni zza warstwy "syfu"roślinke miał jedną ale teraz to już tylko jej zgnite obglonione fragmenty pływają po powierzchni. No, a rybki, żyją i mają się dobrze. :orany:

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2008-10-02, 17:50

tomexxx90, poradź koledze, żeby to gdzieś zgłosił jak fenomen natury. Powinien za to dostać medal. :hyhy:

Kuba nie upraszczaj.
Skoro podłoże to taki doskonały filtr biologiczny to fajnie. Załoze sobie Malawi bez filtra, nie będę podmieniał wody i karmił rybki jak mi się zachce.
Niestety tak nie jest i podłoże, nie wiem jakie by było niewiele tu zmienia.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-02, 18:15

No dobra a kwestia sref beztlenowych ;>

JBC Marcin to mi chodzi o akwarium z pierwszego postu, bo takie akwarium gdzie woda stoi to i ja mam w domu, a stoi bo jest to akwarium po rakach gdzie oglądam sobie procesy rozkładania jednego z zabitych raków ;], ale nawet sie nad nim nie nachylam...
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2008-10-03, 13:26

to cos z innej beczki: co wy na akwaria o takiej treści:

litraż 15l - 35l,
podmiany - 100% raz w miesiącu na przegotowany kranex, wyjmowanie i dokładnie mycie żwiru
oświetlenie - żarówa lub zwykła świetlówka
filtracja - w najlepszym przypadku aquael fan mini ew inne podobne, często z filtrem gąbkowym pod brzęczyk lub wogule bez filtra a jak nawet jest to jest włączany na kilka godzin dziennie
ogrzewanie - bywa
napowietrzanie - zawsze i wszędzie byle bąblowało
obsada - byle dożo i kolorowo (co tam fajnego w zoologu było ew kolega, koleżanka, sąsiad, wujek itp. dał)
rośliny - czasem żywe!

sa to zbiorniki które funkcjonują czasem po kilka lat a sa usuwane zwykle bo komuś juz sie nie chciało tej wody ciągle gotować, rzadko występują choroby tak samo z umieralnością, problem glonów raczej nie istnieje, znaczy sa ale nie sa az tak uciążliwe

Awatar użytkownika
Lunatic_86
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dariusz
Kontakt:

Post autor: Lunatic_86 » 2008-10-03, 14:11

matmax426,

no właśnie, tutaj chyba takie akwarium nie ma szans się ustabilizować

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-04, 19:24

Kolejne ekstrema:

Dziś odwiedziłą nas znajoma. W czasie oglądania (podziwaniania ;) ) mojego akwa zobaczyła w nim bojownka. Okazało się, ze też kiedyś miała bojka. W czasie rozmowy okazało się, ze niestety po krótkim czasie zdechł, ponieważ....... zamęczyły go 3 samice.
Trochę mnie to zaskoczyło wiec pytałem dalej.
Nagle, poczułęm sie jakbym dostał cios w podbrzusze poniewaz usłyszałem, że sprzedawca dla tych rybek wybrał KULE !!
Kula, w niej 3 samice i samiec....-WSZYSTKO STAŁO SIĘ JASNE !

Matowy_
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: Matowy_ » 2008-10-05, 13:19

W kuli takie ryby. Nie powiem jak tą osobę nazwać. W kuli to raczej jednego welonka. I to jak ktoś zaczyna przygodę z akwarystyką.

Awatar użytkownika
marcin88
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: marcin88 » 2008-10-05, 13:23

Matowy_ pisze:W kuli to raczej jednego welonka
gratuluje pomysłu..... czytałeś o tych rybach??
"Attero Dominatus Denique Interimo"

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2008-10-05, 13:27

Matowy_ napisał/a:
W kuli to raczej jednego welonka
gratuluje pomysłu..... czytałeś o tych rybach??
No i dwoje offtopowców...

Faktycznie masakra. Żal tych rybek.
Ostatnio zmieniony 2008-10-05, 22:29 przez Thierry Henry, łącznie zmieniany 1 raz.

Matowy_
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: Matowy_ » 2008-10-05, 16:05

marcin88 pisze:gratuluje pomysłu..... czytałeś o tych rybach??
nie czytałem, ale sam miałem je mieć rok temu.

ODPOWIEDZ