Filtr do akwarium 450??
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
Filtr do akwarium 450??
witam.
Zamowilem zbiornik 450 l (150/50/60) i mam problem z doborem odpowiedniego filtra
Po pierwsze przeczytalem ze filtr musi filtrowac pojemnosc akwarium 5-6 razy na godzine czyli w tym przypadku 2500l/h i mam teraz pytanie czy jak zastosuje filtr jbl 1500 (1500l/h) zewnetrzny jako filtr biologiczny i jakis wewnetrzny filtr 1000l/h to czy bedzie wystarczajaco? chodzi mi czy przeplyw ktory musze uzyskac sumuje sie jesli mam 2 filtry?
Jesli nie prosilbym o pomoc w dobraniu odpowiedniej filtracji dodam ze chce trzymac tam paletki i neonki.
Z gory DZIEKUJE
Zamowilem zbiornik 450 l (150/50/60) i mam problem z doborem odpowiedniego filtra
Po pierwsze przeczytalem ze filtr musi filtrowac pojemnosc akwarium 5-6 razy na godzine czyli w tym przypadku 2500l/h i mam teraz pytanie czy jak zastosuje filtr jbl 1500 (1500l/h) zewnetrzny jako filtr biologiczny i jakis wewnetrzny filtr 1000l/h to czy bedzie wystarczajaco? chodzi mi czy przeplyw ktory musze uzyskac sumuje sie jesli mam 2 filtry?
Jesli nie prosilbym o pomoc w dobraniu odpowiedniej filtracji dodam ze chce trzymac tam paletki i neonki.
Z gory DZIEKUJE
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Re: Filtr do akwarium 450??
przepływ nie jest tak istotny jak powierzchnia filtracyjna oglądnąłem ten filtr i wygląda dobrze ale do niego bym dołączył podobny np. jbl 900 lub tak jak pisałeś wewnętrzny ale nie z oryginalnymi wkładami tylko z dużą gąbką
ale niech się jeszcze ktoś wypowie bo z jbl styczności nie miałem
ale niech się jeszcze ktoś wypowie bo z jbl styczności nie miałem
miłego dnia 

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
bezsprzecznie dwa kubły by sie przydały. Przy filtracji najistotniejsza jest powierzchnia czynna, ale przy tak dużym zbiorniku musimy też dbać o odpowiednią cyrkulację. Stąd przepływ też jest ważnym czynnikiem.
Nie wiem, czym będziesz te paletki karmić, ale przeważnie jest to pokarm bardzo mięsny, więc dobra filtracja jest tu raczej pożądana.
Nie wiem, czym będziesz te paletki karmić, ale przeważnie jest to pokarm bardzo mięsny, więc dobra filtracja jest tu raczej pożądana.
-
- Forumowicz
a jesli bym kupil 1 filtr eheim 2078 (1850l/h) ew fluval fx5 (o przeplywie 3500l/h) i do tego jakis wewnetrzny byloby wystarczajaco?
z gory dzieki
z gory dzieki
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Również stawiał bym na dwa kubełki. Wewnętrzny to jednak zawsze element bardzo sztuczny i właściwie mało wydajny. Jako mechaniczny sprawdzi się średnio, a żeby uzyskać dobrą cyrkulację to musisz mieć mocną pompę. A to znowu wielkość i estetyka.
Jeśli masz środki to inwestuj w kubełek, na pewno nie stracisz.
Pozostaje kwestia samego urządzenia akwarium. Masa roślinna będzie na tyle duża że przejmie rolę filtra biologicznego? Pamiętaj że 450 litrów to bardzo dużo watów do użycia, aby rośliny prawidłowo pracowały.
Jeśli masz środki to inwestuj w kubełek, na pewno nie stracisz.
Pozostaje kwestia samego urządzenia akwarium. Masa roślinna będzie na tyle duża że przejmie rolę filtra biologicznego? Pamiętaj że 450 litrów to bardzo dużo watów do użycia, aby rośliny prawidłowo pracowały.
-
- Forumowicz
mam oswietlenie t5 4x58w i planuje dac duzo roslin.
Jesli zas zastosowalbym 2 kubelki zalozmy te zalecane jbl 1500 i jbl 900 to czy ten mniejszy moze pelnic wtedy role filtra mechanicznego? a jesli tak to powyciagac z niego media do biofiltracji i na te miejsce dac gabki roznej grubosci do filtracji mechanicznej?
DZIEKI
Jesli zas zastosowalbym 2 kubelki zalozmy te zalecane jbl 1500 i jbl 900 to czy ten mniejszy moze pelnic wtedy role filtra mechanicznego? a jesli tak to powyciagac z niego media do biofiltracji i na te miejsce dac gabki roznej grubosci do filtracji mechanicznej?
DZIEKI
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Marek
- Kontakt:
moim zdaniem dwa filtry maja zasadniczy cel; w razie awarii któregoś drugi działa i ratuje nam obsade.......... a co za tym idzie w dwóch filtrach zastosowałbym wkłady tak jak by każdy miał chodzić samodzielnie. jeśli się mylę to mnie sprostujcie. pozdrawiam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
4x54W, a nie 58.MaSsAcReR pisze:mam oswietlenie t5 4x58w i planuje dac duzo roslin.
Jest to stanowczo za mało na piękne rośliny. Masz wysoki baniak. Dla roślin tylko i wyłącznie HQI (2x150W).
Jeżeli zamierzasz mieć palety to martw się raczej o biologię, a nie mechanikę. Filtry te zapewnią obie formy filtracji na wystarczającym poziomie.Jesli zas zastosowalbym 2 kubelki zalozmy te zalecane jbl 1500 i jbl 900 to czy ten mniejszy moze pelnic wtedy role filtra mechanicznego?
Poza tym jeżeli faktycznie planujesz dużo roślin to mechanika jest mało skuteczna.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
W Twoim przypadku nie nastawiałbym się na jeden kubełek tylko do mechanicznej filtracji. Aby filtr zasysał cały syf z akwarium które ma 150 cm. to potrzebny by był spory ruch wody, nawet bardzo spory. To z kolei negatywnie by wpływało na rośliny i ryby. Dwa kubełki z filtracją biologiczną w zupełności wystarczą, zwłaszcza że planujesz większą ilość roślin. Mechanicznie to raczej odmulacz i wiaderko :hyhy: No i samo podłoże będzie pracowało.
Twoje oświetlenie może być zbyt słabe jak na taki zbiornik, zwłaszcza przy sporej wysokości. Pamiętaj że świetlówki muszą być jak najbliżej wody. Jeśli rośliny będą miały kłopoty, to zaczną źle funkcjonować w procesie azotowym, właśnie dlatego skłaniam się do dwóch normalnie funkcjonujących kubełków.
Twoje oświetlenie może być zbyt słabe jak na taki zbiornik, zwłaszcza przy sporej wysokości. Pamiętaj że świetlówki muszą być jak najbliżej wody. Jeśli rośliny będą miały kłopoty, to zaczną źle funkcjonować w procesie azotowym, właśnie dlatego skłaniam się do dwóch normalnie funkcjonujących kubełków.
-
- Forumowicz
ok dzieki za pomoc jednak kupie 2 kubelki ten jbl 1500 i jbl 900.
marthinez- oczywiscie 2x54 zle mi sie nacisnelo:)
Oczywiscie dalem wam po punkcie za pomoc
jeszcze raz wielkie DZIEKI
marthinez- oczywiscie 2x54 zle mi sie nacisnelo:)
Oczywiscie dalem wam po punkcie za pomoc
jeszcze raz wielkie DZIEKI