Hej
Powróciłem do akwarystyki po pewnym czasie (kilka lat). Nowy zbiornik ma 96 l., filtr fzn2 i 2 halogeny (20 i 50w.).
1. Z różnych względów nie zamierzam nabywać pokrywy - czy jarzeniówka kompaktowa zintegrowana (np. philips) mogłaby wspomóc halogen? (ma światło trochę zbyt "żarówkowe").
2. Niepokoi mnie czy ten filtr nie jest za mały (7 tęczanek = 6 świecików kongolańskich)
Dzięki za radę
światło i filtr
Moderator: ModTeam
- Sin
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 0
Re: światło i filtr
Ja albo dałbym dwa halogeny 50W i zrezygnował ze swietlowki (oraz zaczał hodwać rosliny kwitnace nad zbiornikiem poniewaz efekt jest całkiem,całkiem). albo zainwestował w pokrywe,tzn sam ja zrobił z trzema swietlówkami 18W.
Co do filtra wystarczy spokojnie,wazne jest zeby zaczał działac w dojrzałym akwarium.
Co do filtra wystarczy spokojnie,wazne jest zeby zaczał działac w dojrzałym akwarium.
Miejsce na Twoja reklame
Jeszcze jedna rzecz: rośliny to kryptokoryny i mech jawajski
- Sin
- Stały bywalec
I to jest twoja obsada roslinna docelowa? Jesli tak to nie musisz miec silnego oswietlenia.
Miejsce na Twoja reklame
-
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
Sin,ale on może chce żeby mu doradzić coś do tych roślin co ma czy tak? Jak bo nie to tak jak Sin,powiedział nie musisz mieć mocnego oświetlenia.
Problem w tym, że chce trochę zmienić widmo - te halogenowe jest, stwierdzam po kilku dniach, ciemnawe i żółtawe. Kompaktowa zintegrowana świetlówka wydaje się najprostszym rozwiązaniem , ale philips ma np. parametry 2700 / 872 czy jej zastosowanie nie spowoduje np. inwazji glonów?
Czynnik dodatkowy
jestem niezdolny manualnie - nie zrobię pokrywy, nie potnę i nie wymierzę kawałków pcv itp.- a halogeny i kompakt mogę zamontować w miarę estetycznie.
Czynnik dodatkowy