jak zmniejszyć PH wody w zbiorniku.

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 180
Imię: Zbyszek

Re: jak zmniejszyć PH wody w zbiorniku.

Post autor: Zbyszek17 » 2008-09-05, 11:21

esprimo [center][/center]
PH było 7,8, obecnie trochę chemią zbiłem
[center][/center]
natomiast tww zmniejszyłem trochę chemią (razem z PH),
[center][/center]Nie używaj żadnej chemii do zbijania Ph , bo narobisz sobie niezłego bałaganu / o ile już tego nie zrobiłeś /. Nie wiem czego używasz do zmniejszenia Ph , ale bardzo uważaj żeby środek nie był na bazie kwasu ortofosforowego , bo możesz wprowadzić do wody nadmiar PO4 i glon pewny jak na zawołanie . Odnośnie pH wszystko już miałeś powiedziane i tego się trzymaj . [center][/center] Tu masz kalkulator mieszania wody / przyda się jak kupisz RO / : http://akwarysta.spidernet.pl/download/ ... e_wody.exe

Masterczen
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz
Kontakt:

Post autor: Masterczen » 2008-10-20, 12:37

slyszalem ze do obnizenia ph mozna uzyc liscia dębu... ale czy to ma byc zwykly lisc zerwany z drzewa i tak poprostu umiescic go w akwarium?? do 120 litrow starczy jeden??

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-10-20, 12:49

Masterczen pisze:slyszalem ze do obnizenia ph mozna uzyc liscia dębu... ale czy to ma byc zwykly lisc zerwany z drzewa i tak poprostu umiescic go w akwarium?? do 120 litrow starczy jeden??
No to tak - jeden liść absolutnie nie starczy. Potrzeba ich... dużo. I tak, trzeba je umieścić w akwarium. Jednak skuteczność tego rozwiązania... jest znikoma, podobnie jak szyszek olchowych itp. To ma sens przy minimalnej zmianie o np 0,3 stopnia, przy większej zmianie nie zadziała. Poza tym jest to bardzo niestabilne rozwiązanie. Jednym zdaniem - nie polecam.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Post autor: JARECZEK » 2008-10-20, 18:10

maol pisze:To ma sens przy minimalnej zmianie o np 0,3 stopnia, przy większej zmianie nie zadziała. Poza tym jest to bardzo niestabilne rozwiązanie. Jednym zdaniem - nie polecam.
Dokładnie tak. Na dodatek jak się ma wodę twardszą niż 10*n to nie działa. Liście raczej wykorzystuje sie do dekoracji, a nie żeby obniżyć pH.

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-10-22, 19:05

Jedynie rozwiazanie to ro przy duzej tww i do tego stale co2 efekt murowany

ODPOWIEDZ