K2so4 jak zacząć
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: K2so4 jak zacząć
Lepiej jest stosowac czyste sole,poniewaz ma sie pewnosc ze tyle i tyle procent zawieraja danego pierwiastka,,z zanieczyszczonymi solami nie wiemy ile jest zanieczyszczen a ile jest pierwiastka.Przy K2SO4 nie zaponajmy o siarczanach ;)
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
No następnym razem kupię czysty jeden chemik mówił że ten też się od biedy nada i zanieczyszczenia nie powinny mieć większego znaczenia .Pożyjemy zobaczymy .
Skoro już temat odświeżony to krótka relacja z placu boju
W poniedziałek zrobiłem testy NO3 -0 PO4 wyraźny spadek 0,25 ,efekt podawania 5ppm KNO3 przez 4 dni
Następnie była podmiana 32l wody i podałem K2so4 -10ppm i Kno3 12ppm Wtorek Środa i dzisiaj po 5ppm KNo3 .Efekty tak na oko są zachęcające liczba glonów z pewnością się nie zwiększył i co najważniejsze przednia szyba idealnie czysta !!!! Przedtem wyskakiwały na niej zielone nitki .Zamierzam utrzymać dawkowanie do niedzieli i zobaczę co wykaże test .
Skoro już temat odświeżony to krótka relacja z placu boju
W poniedziałek zrobiłem testy NO3 -0 PO4 wyraźny spadek 0,25 ,efekt podawania 5ppm KNO3 przez 4 dni
Następnie była podmiana 32l wody i podałem K2so4 -10ppm i Kno3 12ppm Wtorek Środa i dzisiaj po 5ppm KNo3 .Efekty tak na oko są zachęcające liczba glonów z pewnością się nie zwiększył i co najważniejsze przednia szyba idealnie czysta !!!! Przedtem wyskakiwały na niej zielone nitki .Zamierzam utrzymać dawkowanie do niedzieli i zobaczę co wykaże test .
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Za duzo podajesz KNO3 codziennie 5 ppm to duzo,jak test pokaze ci 10 ppm to KNO3 podawaj znacznie mniej.Niezapominaj ze z KNO3 podajesz odrazu potas w znaczacych ilosciach,uwazaj zeby nie przedozowac potasu.Uwazaj na testy, roznie z nimi bywa :/
-
- Forumowicz
Odnośnie podawania tych 5ppm KNO3 to też zaczynam się zastanawiać co jest grane
Wczoraj zrobiłem kolejne badania NO3-0 PO4 -0,2 Sytuacja w akwa jakby trochę lepiej zielsko rośnie .Glony jakby trochę przyhamowały tak bynajmniej mi się wydaje żonka mówi że jest lepiej więc chyba coś w tym jest
Wczoraj próbowałem sprawdzić wskazania testu
Dałem 1ml roztworu KNO3 do 5l wody według kalkulatora powinno to dać prawie 24,5 mg
odczekałem ok 6 godzin i nic test 0 dolałem jeszcze 5ml i zostawiłem to na noc rano mierzę i też lipa 0000 W akcie desperacji wlałem do menzurki testowej 5ml roztworu KNO3 i 5ml wody tej z bańki 5l i test pokazał 50mg Teraz powiedzcie jak ocenić wiarygodność tego testu
Wczoraj zrobiłem kolejne badania NO3-0 PO4 -0,2 Sytuacja w akwa jakby trochę lepiej zielsko rośnie .Glony jakby trochę przyhamowały tak bynajmniej mi się wydaje żonka mówi że jest lepiej więc chyba coś w tym jest
Wczoraj próbowałem sprawdzić wskazania testu
Dałem 1ml roztworu KNO3 do 5l wody według kalkulatora powinno to dać prawie 24,5 mg
odczekałem ok 6 godzin i nic test 0 dolałem jeszcze 5ml i zostawiłem to na noc rano mierzę i też lipa 0000 W akcie desperacji wlałem do menzurki testowej 5ml roztworu KNO3 i 5ml wody tej z bańki 5l i test pokazał 50mg Teraz powiedzcie jak ocenić wiarygodność tego testu
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Nie trzeba odczekiwac kilku godzin zeby zrobic dokladny pomiar testu.Moze masz duzo roslin w baniaku i magazynuja zapasy azotanow.Dbrze by bylo wzionsc od kolegi\kupic test i zrobic jeszcze raz pomiar,czesto bywa ze test jest skopany i tak moze byc w twoim wypadku skoro robisz roztwor wzorowy i test pokazuje nadal 0 ppm .Proponuje troche zmniejszyc podawanie NO3,a zwiekrzyc PO4 do 0,5ppm
-
- Forumowicz
Test był robiony w 5l butelce bez roślin ,i po mojemu to są dwie możliwości test nie wykrywa albo to nie jest KNO3 ale gdyby tak było to pewnie już bym miał jakieś objawy w akwa .A jak na razie to cokolwiek to jest to chyba pomaga . Przezornie zmniejszyłem dawkę o połowę i zobaczę co z tego wyjdzie . Może będę się kierował wskazaniami PO4 ale to jeszcze muszę sprawdzić .
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Moze w akwarium wystepuje proces denifrikacji(kude nie pamietam jak to sie nazywalo dokladnie) chodzi o to ze NO3 ulatnia sie z wody do atmosfery i zamienia sie w N2,taki proces(sory za nazwe) wystepuje bardzo zadko ale sie zdaza.Moze nawoz KNO3 stracil swoje wlasciwosci, w przypadku soli wynosi 4 lata
-
- Forumowicz
Wszystko możliwe na woreczkach daty ważności nie dają . Ale wczoraj zmniejszyłem dawkę ,dzisiaj nie dałem nic i już jakieś niteczki zapałętały się na szybę więc chyba zwiększę dawkę
[ Dodano: 2008-10-24, 14:11 ]
No i chyba rozwiązałem sprawę poziomu NO3 w akwa jak?
Bardzo prosto kupiłem nowy test poczciwego zooleka zrobiłem badanie wody w akwa i :przestraszony: poleciałem szykować wodę do podmiany już nawet bez patrzenia na skalę
Potem sprawdziłem dla jasności kranówkę i czysta . Z ciekawości jeszcze raz zrobiłem test :szok: serą i wyszło jak zawsze woda czyściuteńka :przestraszony: :szok: ach te test .
A swoją drogą to stwierdzam że kakadu i otoski wcale nie są tak bardzo wrażliwe na poziom NO3 skoro nic nie zdechło ale już starczy tych eksperymentów trzeba będzie bardziej ufać kalkulatorom i nauczyć się czytać z roślin
[ Dodano: 2008-10-24, 14:11 ]
No i chyba rozwiązałem sprawę poziomu NO3 w akwa jak?
Bardzo prosto kupiłem nowy test poczciwego zooleka zrobiłem badanie wody w akwa i :przestraszony: poleciałem szykować wodę do podmiany już nawet bez patrzenia na skalę
Potem sprawdziłem dla jasności kranówkę i czysta . Z ciekawości jeszcze raz zrobiłem test :szok: serą i wyszło jak zawsze woda czyściuteńka :przestraszony: :szok: ach te test .
A swoją drogą to stwierdzam że kakadu i otoski wcale nie są tak bardzo wrażliwe na poziom NO3 skoro nic nie zdechło ale już starczy tych eksperymentów trzeba będzie bardziej ufać kalkulatorom i nauczyć się czytać z roślin
-
- Akwarysta
- Kontakt:
Zrob sobie roztwor wzorowy wtedy zobaczysz czy ten test tez nie klamie
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Zawsze to mówiłem.andypl33 pisze:otoski wcale nie są tak bardzo wrażliwe na poziom NO3
Z ciekawości, ile było?andypl33 pisze:kupiłem nowy test poczciwego zooleka zrobiłem badanie wody w akwa i :przestraszony: poleciałem szykować wodę do podmiany
-
- Forumowicz
Nie umiałem tego dobrze dopasować do skali testy zooleka mają w górnych granicach bardzo podobną skalę, ale mocno czerwony nawet buraczkowy czyli kiepsko zakładając że nie przekłamywał w drugą stronę dla pewności zrobię jeszcze raz pomiar wzorcowy .Tradycyjnie w 5l baniaczku ,o wynikach poinformuję .
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Chodziło mi o liczbę.andypl33 pisze:Nie umiałem tego dobrze dopasować do skali testy zooleka mają w górnych granicach bardzo podobną skalę, ale mocno czerwony nawet buraczkowy czyli kiepsko zakładając że nie przekłamywał w drugą
Nigdy nie widziałem skali Zooleka no3, więc nie mam pojęcia o wyniku.
-
- Forumowicz
Skala ma podziałkę 0-5-10-20-40-80-130
z tego 80 i 130 jak na moje oko niczym się nie różni wynik był gdzieś tak pomiędzy 40-80 ze wskazaniem bliżej 80-130
[ Dodano: 2008-10-27, 15:14 ]
Dzisiaj się pobawiłem i zrobiłem kolejny roztwór wzorcowy
Do 5l butelki dałem ok,0,5ml KNO3 co powinno dać w wodzie ok10-12ppm
Zrobiłem badanie wody testem sery po prawej i zoolekiem po lewej różnice widać

kolor zooleka odpowiada mniej więcej skali sera wskazania zero
idąc dalej zwiększyłem ilość no3 do 24ppm i zrobiłem jeszcze raz test dla porównania zdjęcie dwóch próbek sery w jednej powinno pokazywać ok10 w drugiej ok25 różnicy nie widać

fiolki ustawiłem przy kolorach wzorcowych tak jak powinny pokazywać .
Dla lepszej orientacji załączam skale zooleka i sery

z tego 80 i 130 jak na moje oko niczym się nie różni wynik był gdzieś tak pomiędzy 40-80 ze wskazaniem bliżej 80-130
[ Dodano: 2008-10-27, 15:14 ]
Dzisiaj się pobawiłem i zrobiłem kolejny roztwór wzorcowy
Do 5l butelki dałem ok,0,5ml KNO3 co powinno dać w wodzie ok10-12ppm
Zrobiłem badanie wody testem sery po prawej i zoolekiem po lewej różnice widać

kolor zooleka odpowiada mniej więcej skali sera wskazania zero
idąc dalej zwiększyłem ilość no3 do 24ppm i zrobiłem jeszcze raz test dla porównania zdjęcie dwóch próbek sery w jednej powinno pokazywać ok10 w drugiej ok25 różnicy nie widać

fiolki ustawiłem przy kolorach wzorcowych tak jak powinny pokazywać .
Dla lepszej orientacji załączam skale zooleka i sery