Zestaw co2 pomocy
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Zestaw co2 pomocy
Mam takie pytanie mam zestaw co2 profesional z elektrozaworem oraz kablem by go wylaczac podpiolem go do czasowki by sie automatycznie wylaczal o zadanej godzinie czy w momencie jak elektrozawor sie wylaczy i przestanie sie podawac co2 to musze zakresac butle czy porpostu elekrto zawor sie wylacza konczy sie podwanie co2 i koniec ?

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: Zestaw co2 pomocy
od tego jest elektrozawór, ze ma odcinać CO2 od akwarium...
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
mam jeszcze jedno pytanie jest sens puszczac co2 24 h na dobe ? bo gdzies wyczytalem ze co2 daje efekty tylko i wylacnzie wraz z oswietleniem jak to jest ?

-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
są różne szkoły jazdy.
Ja podaję 24h i jestem w sumie zadowolony.
Jak podajesz 24h to powiedzmy, że mamy stałe pH, a jak tylko 12h na dobę to w dzień pH spada w nocy rośnie i sa to znaczne różnice i czasem bywa tak iż zwierzęta nie wytrzymują i padają.
Ja podaję 24h i jestem w sumie zadowolony.
Jak podajesz 24h to powiedzmy, że mamy stałe pH, a jak tylko 12h na dobę to w dzień pH spada w nocy rośnie i sa to znaczne różnice i czasem bywa tak iż zwierzęta nie wytrzymują i padają.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
A ja słyszałem, że przy 24/h ph się waha.Bo w dzień rśliny zużywają co2, a w nocy nie i robi się zapasz powodujący obniżenie ph.
- kiszczu
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Marek
- Kontakt:
Tak na moje oko to zawsze będą skoki, chyba że w dzień podamy tyle CO2 ile wyprodukują rośliny w nocy, wtedy powinno byc wyrównane ;) Ale przecież te skoki nie są aż tak wielkie, chyba że ma się bardzo miękką wodę. Moja opinia jest czysto teoretyczna
- nigdy nie sprawdzałem PH rano i wieczorem bo rybki nie wykazują u mnie żadnych objawów stresu itp.
Ja np. nie widzę sensu podawania CO2 w nocy, bo to marnotrawstwo, a jeżeli boisz się o skoki PH, to można zawsze dokupic PH-metr który podłączasz do elektrozaworu. Tylko, że koszt już jest niemały :hyhy:

Ja np. nie widzę sensu podawania CO2 w nocy, bo to marnotrawstwo, a jeżeli boisz się o skoki PH, to można zawsze dokupic PH-metr który podłączasz do elektrozaworu. Tylko, że koszt już jest niemały :hyhy:
Niedługo już nic nie będzie można ;P
Sorki za brak polskich liter ;)
Sorki za brak polskich liter ;)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
z doświadczenia mogę powiedzieć, a we wszystkich akwariach mam CO2 sterowane ciągłym pomiarem pH, że CO2 podawane jest i dzień i w nocy. Oczywiście, nie mogę powiedzieć jaka jest częstotliwość tych nocnych "załączeń", bo nie siedzę w nocy przty akwariach, ale wielokrotnie widziałem, że w nocy sterowniki pokazywały otwarcie elektrozaworu. PH mam w przedziale 6,5-6,7 i przy tych wartościach zawory sie otwierają i zamykają.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
a czy z nadmiaru co2 moga powstawac glony ? bo obecnie mam maly atak glonow no a od wczoraj podaje co2 1 b na sekunde

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Moga powstawac glony ,gdy masz za male swiatlo.Od nadmiaru co2 mozesz tez podusic ryby
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
mam jeszcze jedno pytanie zeby nie zakladac znowu kolejnego tewmatow a mianowicie czy u mnie to poprawnie dziala , mam umieszczony dyfuzor przy samym dnie pod deszczownica deszczownica jest zanurzona w wodzie i skierowana zeby byl lekki prad no i babelki wylatuja z dyfuzora i leca na powierzchnie wody i deszczownica kieruje je pradem wodnym ze leca na koniec akwarium tylko mam pytanie bo u mnie babelki sa w wiekszej ilosci na powierzchni wody znikome ilosci sa pod woda moze to tak byc ?

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Jesli z dyfuzora leci mgielka to oznacza ze jest co2 dobrze jest rozpuszczany w wodzie.A to ze jest pare bombli na powieszchni to nie ma czym sie przejmowac.Dwutlenek wegla nie da sie rozpuscic w 100%