i znów prętniki (2)

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

dzinuch
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Tadeusz
Nazwisko: Zwolski

i znów prętniki (2)

Post autor: dzinuch » 2008-10-22, 10:18

Witam.
Nawiązuję do tematu kolegi JS z marca 2007 r. (tytuł) Proszę opiszcie swoje doświadczenia na temat koegzystencji prętnika karowatego z brzankami różowymi lub relacji dotyczących prętników i brzanek. Czy brzanki i prętniki to dobre połączenie rybich "charakterów"
Mam akwarium 72 l. i chcę spróbować obsady prętniki (3), skrzeczyki(3), brzanki różowe(6),otoski(4),kiryski(2).
Woda ph 7,6 gh 18.
Doświadczenie akwarystyczne - poziom 0 , ale się intensywnie dokształcam i jestem otwarty na sugestie doświadczonych akwarystów.
Nie podłączyłem się do tematu JS bo już chyba zbyt późno.
Pozdrowienia.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Re: i znów prętniki (2)

Post autor: kbtor » 2008-10-22, 10:27

Brzanki różowe to duże ryby i masz za małe akwarium na stado tego gatunku. Różowe mogą zlikwidować płetwy prętników, więc odradzam takie połączenie.

Proponuję stado brzanek purpurowych.
Obrazek

Awatar użytkownika
OneBlood
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 20
Imię: Roman
Nazwisko: Sochacki

Post autor: OneBlood » 2008-10-22, 16:37

Mozesz rowniez zupelnie zrezygnowac z pretnikow, i tak jak proponowal kbtor mozesz dac stado purpurowych albo sumatranskich, jednak pamietaj ze brzanki baardzo lubia pletwy wolniejszych ryb (m. in. pretnik) oczywiscie zdarzaja sie przypadki, ale zeby cale stato bylo spokojne to musialo by byc niezle szczescie ;) Do pretnika dodaj raczej cos wolniejszego, tylko niewiem co dokladnie sie zmiesci w 72 litrach :zawstydzony:

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-10-22, 19:05

dzinuch, Nie radzę brzanek. Masz u siebie skrzeczyki - to biotop azji PŁD-WSCH a dokładnie czarne wody. Masz też prętnika to z kolei Azja. Dobierz do tego Razbore klinową 7 sztuk lub Razbarę klinową czarną i będzieśz miał Azję Płd - Wsch.
Jerzeli stać cię na wydanie ok 12 zł za jedną rybkę to zamiast klinowych kup 7 szt. microrazborę galaxy.
Wtedy Twoja obsada wyglądałaby tak:
Prętnik karłowaty 3
Skrzeczyk 3
Razbora klinowa lub klinowa czarna lub galaxy 7
Otosek 4 zwiększ do 5
Kirys 2 zwiększ do 5

Ewentualnie jeżeli nie chcesz miec rybki stadnej a lubisz prętniki to zamiast razbor daja harem 1/2 (1 samiec, dwie samice pretnika tróbarwnego).

Co to znaczy Prętnik karłowaty 3 ?? - Czy masz trzy samce, czy dwa samce i jedną samicę, czy 1-go samca i dwie samice ??

UWAGA,Dodatkowa
Jak na rybki które masz i które planujesz mieć masz trochę niekorzystne parametry wody.
Dobrze byłoby popusić się jej zmiękczenie i obniżenie PH.
Do tego potrzebowałbyś wody z RO, którą to lałbyś do podmian w stosunku 1 część kranex do dwóch części RO.
DRUGA uwaga, dodatkowa
Jeżeli w przyszłości będziesz myślał o bojowniku to niestety samiec skrzeczyka moze być agresywny wobec niego....

dzinuch
Nowicjusz

Post autor: dzinuch » 2008-10-22, 19:25

Prętnik (3) - haremik; .Tak jak pisze Bohdan muszę powalczyć z wodą i z sugestii kolegów widzę , że najlepszym rozwiązaniem będzie rezygnacja z brzanek.
Z prętnika nie chciałbym rezygnować i tak jak sugeruje Bohdan chętnie dorzucę haremik prętnika trójbarwnego (czy one krótko żyją ?) , jaki charekter prezentuje skrzeczyk ? ,bo będę musiał wybrać drugi haremik prętnika lub haremik skrzeczyka.

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-22, 19:51

Prętnik tróbarwny jest wymagajacy w utrzymaniu. Parametry wody musiałaby ulec poprawie.
Prętnik trójbarwny zyje 2-3 lata.
Łatwiej będzie zamiast niego dobrać harem prętnika neonowego (niebieskiego) lub zachód słonca (czerwony).

[ Dodano: 2008-10-22, 20:11 ]
Skrzeczyk to spokojna rybka i powinna być trzymana z innymi spokojnymi rybami.
Na pewno na tle innych labiryntów wyróżnia ją wydawane przez nie słyszalny dla nas skrzek.
Osobiscie ta rybka mi się nie podoba i wolałbym więcej pretników ale to Twój wybór i Twoje akwa.

dzinuch
Nowicjusz

Post autor: dzinuch » 2008-10-23, 09:40

Obecnie walczę o polepszenie parametrów wody, mam 25 akwarium i traktuję je jako szkoleniowe. Teraz do podmiany przegotuję wodę i dodam wodę zdemineralizowaną, jestem ciewawy jaki da to efekt jeżeli chodzi o PH i GH.
Akwarium 72 l. jest zakupione jak i użyawny Eheim2213, trochę w niego włożyłem i myślę , że się dobrze spisze, w tym też akwarium chcę zainstalować bimbrownę. CO-2 przyda się roślinkom i sądzę , że poprawi PH :kwasny: a może też GH wody. (zmniejszy).
Jeżeli to wypali, to skłaniam się do założenia dwóch haremików prętnika i szukam dalej zastępstwa w miejsce brzanek, może danio?. :niepewny:

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-10-23, 10:19

Danio przy skrzeczykach/prętnikach/gurami odpada. Danio to jedna z bardziej zwariowantch, ruchliwych rybek, która będzie w w.w. labiryntach wzbudzała ciągły niepokój-ryby będą cały czas w stresie.....

ODPOWIEDZ