Nawozy jak podawac

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Nawozy jak podawac

Post autor: Snowflake » 2008-10-25, 09:21

Witam mam takie podstawowe pytanie bo w sumie sam nie wiem czy dobrze robie nawoze makro i mikro oraz k2so4 oswietlenie wlacza m isie o godzinie 13 a nawozy te ktorymi nawoze podaje jakies 20 minut przed właczeniem sie swiatla dobrze robie czy zle ? bo sie sam zaczynam nad tym zastanawiac :D
:D 4 x 18 W + Co2 :D

PaPel
Forumowicz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Nawozy jak podawac

Post autor: PaPel » 2008-10-26, 00:37

Myślę że nie robisz źle, ale jeżeli Ci będzie wygodniej to nic się nie stanie gdy będziesz je podawał po zapaleniu światła :)

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-10-26, 08:01

Nawozy mozesz podawac nawet po zgaszeniu swiatla.Nawoz zelazowy podawaj odrazu jak wstaniesz z lozka,poniewaz rosliny pobieraja zelazo w ciemnej fazie procesu fotosyntecy a glony nie.Liczy sie tutaj raczej systematycznosc

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-10-26, 09:02

Raperzu pisze:Nawozy mozesz podawac nawet po zgaszeniu swiatla.Nawoz zelazowy podawaj odrazu jak wstaniesz z lozka,poniewaz rosliny pobieraja zelazo w ciemnej fazie procesu fotosyntecy a glony nie.Liczy sie tutaj raczej systematycznosc
W całej rozpiętości Cię popieram. :ok:
Nieważne kiedy, ważne, że systematycznie. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Snowflake
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-10-26, 15:50

a moge np robic tak swiatlo zapala sie o 13 a ja wychodze z domu o 6 rano i wtedy podaje mikro oraz k2so4 bo makro podaje tylko przy podmianach bo uzywam planta activ chociaz sam nie wiem cyz to nie zamalo tego podawania tylko przy podmianach ...

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-10-26, 16:06

makro tez bym rozbił na dawki dzienne ;)

W sumie to ja bym podawał sobie z rana, ale najważniejsze systematycznie ;)
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Snowflake
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-10-26, 23:36

tak wiem systematyka daje efekty we wszystkim ja podaje systematycznie tylk otam pisze na etykiecie z makro ze zbiornikom roslinnym powinno wystarczyc dozowanie raz w tygodniu :zdziwko: ja tak samo wole to rozbic na dni :D czy polecili byscie mi jeszcze jakis nawoz typu k2so4 ? bo gotowe makro i mikro juz mam ale chcialbym podawac cos jeszcze

Raperzu
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-10-27, 15:40

Snowflake pisze:tak wiem systematyka daje efekty we wszystkim ja podaje systematycznie tylk otam pisze na etykiecie z makro ze zbiornikom roslinnym powinno wystarczyc dozowanie raz w tygodniu :zdziwko: ja tak samo wole to rozbic na dni :D czy polecili byscie mi jeszcze jakis nawoz typu k2so4 ? bo gotowe makro i mikro juz mam ale chcialbym podawac cos jeszcze
Jesli nie masz problemu z roslinami to nie podawaj potasu bo i po co..??.Rob testy wzracaj uwage na makro.Z potasem jest generalnie tak ze w akwarium roslinnym,przy twardej wodzie tygodniowa dawka zalecana powinna wydosic 20-30ppm .Jesli zauwazysz deformacje lisci oznacza to ze potas blokuje przyswajanie Ca i Mg.Jesli u ciebie jest wrzystko ok to nie ma co kombinowac.

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-10-29, 02:06

Raperzu pisze:Jesli zauwazysz deformacje lisci oznacza to ze potas blokuje przyswajanie Ca i Mg.
Podzielam. Zbyt wiele potasu bedzie powodowac deformacje w lisciach. Dodam jednak, na podstawie wlasnego doswiadczenia, ze niedobor potasu rowniez bedzie powodowac deformacje lisci, szczegolnie gdy Mg wystepuje w dysproporcji z Ca i K. Krotko mowiac...ostroznie z potasem. :)

Snowflake
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-10-29, 12:56

podawalem wczeniej 1 ml strzykawka co dwa dni a ostatnio rozbilem to na 0,5 ml codziennie i w fumie deformacji nie ma lisci tylk otakie malutkie brazowe dziurki sa na lisciach i nie wiem czy to od potasu czy od slimakow malutkich ktorych troche mam ale tak jak pisalem juz tu gdzies na forum Helenka jedzie juz do mnie z pomoca :)

Raperzu
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-10-29, 20:25

Slanter milo cie widzec:) Takie objawy moge byc rowniez z niedoborow mikro jak Zn wtedy nalerzy ostroznie zwiekrzyc dawke.Slanter mam do ciebie pytanie stosuje 100% ro jaki powinien byc stosunek NO3 do PO4 gdy mialem NO3 na poziomie 10 ppm to wystepowala deformacja,palenie stozkow,zmniejszylem do max 5ppm i jest narazie ok,tylko nie wime jak z PO4 czytalem ze do 0,2ppm czysli stosunek NO3 do Po4 to 5ppm do0,2ppm.Czy nadmiar zelaza ma jakas blokade z tego co czytalem to blokuje Mn i Zn co o tym sadzisz :)
Moja woda to
GH:7
kh-4
Dodam jednak, na podstawie wlasnego doswiadczenia, ze niedobor potasu rowniez bedzie powodowac deformacje lisci
Jesli kto stosuje KNO3 to potasu nie trzeba dodawac oddzielnie,poniewaz w tym nawozie jest duz potasu w stosunku do azotu

Snowflake
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Snowflake » 2008-10-30, 01:13

ehh ja musze sie z ta chemia jakos oswoic bo siedze juz w tym troche ale dalej nie kapuje paru rzeczy patrtz podaje mikro i makro planta actiwe w osobnym malym plastikowym baniaczku mam k2so4 ktore odstawilem i w sumie po jednym dniu widze roznice ! czy mam zakupic np to KNO3 i podawac razem z tym mikro i makro ?

aha no i teraz jak bedzie wyplata to chcialbym sie zaopatrzec w testy bo mam tylk ona NO3 powiedzcie mi jakie testy sa najwazniejsze/obowiazkowe wiem jzu ze kropelkowe sa najlepsze tylk omi powiedzcie jakiej firmy najlepsze :D

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-10-30, 08:03

Snowflake pisze:czy mam zakupic np to KNO3 i podawac razem z tym mikro i makro ?
Nie ma takiej potrzeby.
Snowflake pisze:w osobnym malym plastikowym baniaczku mam k2so4 ktore odstawilem i w sumie po jednym dniu widze roznice
Niemożliwe, żeby po jednym dniu zauważyć różnice spowodowaną brakiem potasu. Roślinki jeszcze pewnie nie zużyły tego co podałeś wcześniej. Wielu podaje potas tylko przy podmianach.
Snowflake pisze:aha no i teraz jak bedzie wyplata to chcialbym sie zaopatrzec w testy bo mam tylk ona NO3 powiedzcie mi jakie testy sa najwazniejsze/obowiazkowe wiem jzu ze kropelkowe sa najlepsze tylk omi powiedzcie jakiej firmy najlepsze
Podstawą to twardości (gh, kh), ph, azotany (no3), w roślinnym przydaje sie jeszcze fosfat (po4)

Jeśli chodzi op firmę to nie będę oryginalny i powiem JBL. ;)
Obrazek

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Post autor: Slanter » 2008-10-30, 20:48

Raperzu pisze:Slanter mam do ciebie pytanie stosuje 100% ro jaki powinien byc stosunek NO3 do PO4 gdy mialem NO3 na poziomie 10 ppm to wystepowala deformacja,palenie stozkow,zmniejszylem do max 5ppm i jest narazie ok,tylko nie wime jak z PO4 czytalem ze do 0,2ppm czysli stosunek NO3 do Po4 to 5ppm do0,2ppm.
Czesc Raperzu! Moim zdaniem nie sadze aby istniala jakas okreslona formula proporcji NO3 do PO4. Znam osoby ktore zarzekaja sie, ze proporcja 10:1 jest najbardziej odpowiednia jak rowniez osoby ktore twierdza, ze proporcje nie maja wiekszego wplywu na to co dzieje sie z roslinami. W obydwu przypadkach widzialem znakomicie prowadzone holendry. Wniosek: Jak w wielu innych przypadkach, metoda nawozenia ktora sprawdza sie w jednym akwarium, wcale nie musi i najczesciej nie sprawdza sie w innym akwarium. Gdy w gre wchodza dziesiatki innych wypadkowych, popadanie w okreslone reguly - takie jak stosunek NO3 : PO4 najczescie sie nie sprawdza. Zawsze namawiac bede do wyjscia z zalozenia, ze najlepszy stosunek KNO3 do PO4 jest taki ktory sprawdza sie w Twoim akwarium ;) Jak sam widzisz poziom 10ppm NO3 w Twoim przypadku powoduje efekt negatywny zas obnizenie NO3 poprawia sytuacje. W moich zbiornikach poziom 10ppm NO3 nie powoduje palenia stozkow. Gdy przedozuje NO3 powyzej 10ppm, obserwuje jedynie zzielenienie czerwonych roslin i spowolnienie wzrostu. Dlaczego tak sie dzieje? Kto wie? Inne oswietlenie? Inne podloze? Woda z Kh=0? Inna pojemnosc akwarium? Inne proporcje Ca : Mg? Dawno juz zaprzestalem sugerowac sie tym co kto ile dozuje bo to nie ma sensu. Raz sprobowalem oslawionej (przynajmniej w USA) metody "EI" (Estimative Index) ktora dla wielu dziala cuda a u mnie spowodowala deformacje roslin. Jedni twierdza, ze wyzszy poziom PO4 powoduje glony. U siebie utrzymuje PO4 w przedziale miedzy 1-1.5 ppm i wciaz musze dozyc dnia gdy taki poziom PO4 spowoduje wysyp glonow. Jesli chodzi o stosunek 10 : 1 dobrze sprawdza sie w moim zbiorniku. Gdy obnize PO4 do takich wartosci jak 0.2 ppm, obserwuje spowolnienie wzrostu i wysyp glonow na szybie. Sprobuj z 10:1 czyli jesli 5 ppm NO3 to 0.5 ppm PO4.
Nigdy nie slyszalem o nadmiarze zelaza blokujacym cynk. Slyszalem natomiast, ze nadmiar Zn blokuje Fe. Byc moze dzieje sie tez na odwrot. Jest to informacja glownie dla tych ktorzy sami komponuja nawozy mikro. Ja sie w to nie bawie :kwasny:
Raperzu pisze:Jesli kto stosuje KNO3 to potasu nie trzeba dodawac oddzielnie,poniewaz w tym nawozie jest duz potasu w stosunku do azotu
Zgoda ale gdy zaczniesz parac sie z niskimi poziomami NO3 takimi jak 5ppm to zauwaz, ze poziom potasu tez bedzie niski. Oto przyklad: Zalozmy, ze w zbiorniku o pojemnosci 100 litrow zamierzamy utrzymywac poziom NO3 z KNO3 rowny 5ppm. Aby tego dokonac dodajemy ok. 0.9 grama KNO3. Z tej ilosci KNO3 otrzymamy poziom potasu ok 3.5ppm co w hi-tech akwarium jest iloscia glodowa z wysokim prawdopodobienstwem wystapienia niedoborow K.

Pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-10-30, 21:02

Slanter pisze:Zgoda ale gdy zaczniesz parac sie z niskimi poziomami NO3 takimi jak 5ppm to zauwaz, ze poziom potasu tez bedzie niski. Oto przyklad: Zalozmy, ze w zbiorniku o pojemnosci 100 litrow zamierzamy utrzymywac poziom NO3 z KNO3 rowny 5ppm. Aby tego dokonac dodajemy ok. 0.9 grama KNO3. Z tej ilosci KNO3 otrzymamy poziom potasu ok 3.5ppm co w hi-tech akwarium jest iloscia glodowa z wysokim prawdopodobienstwem wystapienia niedoborow K.
Poza tym warto przeanalizować ile wyniósł by poziom azotu, gdybyśmy chcieli z kno3 podnieść potas do optymalnej wartości.
Nie chce mi się liczyć, ale podejrzewam, że wynik byłby lekkim przegięciem. ;)
Obrazek

ODPOWIEDZ