mam problem z oswietleniem a powiem ze nawet sie na tym nie znam

Moderator: ModTeam
Thierry Henry pisze:No jeżeli masz statecznik/dławik 2x18 to 2x20 nie ma szans zadziałać.
Dlaczego?Thierry Henry pisze:Dziwne
:przestraszony: teraz mnie rozwaliłeś, ale kto wie :oczami:marthinez pisze:Kilka dni temu podłączałem znajomemu świetlówki 2x40W pod statecznik 2x36W.
Łączenie świetlówek 40W pod statecznik 36W jest dość powszechnie stosowane.kbtor pisze:teraz mnie rozwaliłeś, ale kto wie
Bez przesady. Między 40W, a 36W jest malutka różnica.kbtor pisze:Jutro w pracy zrobię test i podczepię pod 18W statecznik 36W świetlówkę
Jeżeli świetlówka jest dużo słabsza niż statecznik to tak.kbtor pisze:Kiedyś z kimś rozmawiałem o łączeniach świetlówek i jeśli pamiętam to można coś takiego zrobić, ale żywotność świetlówki jest zastraszająco krótka.
Dokładnie w niczym. Porozmawialiśmy sobie o statecznikach, a Ja się przyznaję do błędu, bo zrozumiałem że marthinez podczepił 2 świetlówki 40W do statecznika 36W :wstyd:Suja pisze:No, ale przecież stateczniki sa robione 18/20W i 36/40W więc w czym problem?
Jeżeli świetlówka jest dużo słabsza niż statecznik to tak.marthinez pisze:
Bardzo chciałbym Ci to wyjaśnić, ale nie potrafię.croc pisze:Przyznam szczerze, że nie bardzo kumam. Niby dlaczego miałby sie luminofor szybciej wypalać? Przecież natężenie prądu pobieranego z układu zasilającego jest wynikiem poboru przez odbiornik.