Przy zalozeniu, ze chcemy uzyskac poziom K=10ppm, nalezaloby dodac ok 2.7 grama KNO3 co podniesie poziom NO3 do 16.5ppm co juz jest troche duzo. Dlatego wlasnie dobra metoda jest "zastrzyk" z K2SO4 przy podmianach wody lub proporcjonalnie wywazony nawoz makro do dziennego dozowania.marthinez pisze:Poza tym warto przeanalizować ile wyniósł by poziom azotu, gdybyśmy chcieli z kno3 podnieść potas do optymalnej wartości.
Nie chce mi się liczyć, ale podejrzewam, że wynik byłby lekkim przegięciem.
Nawozy jak podawac
Moderator: ModTeam
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Grzegorz
Re: Nawozy jak podawac
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
No właśnie. Znam też osoby, które potas utrzymują na poziomie około 20ppm. Co wtedy wychodzi z azotem.Slanter pisze:Przy zalozeniu, ze chcemy uzyskac poziom K=10ppm, nalezaloby dodac ok 2.7 grama KNO3 co podniesie poziom NO3 do 16.5ppm co juz jest troche duzo
Często spotykane jest łączenie micro z potasem i podawane tylko z podmianą.Slanter pisze:Dlatego wlasnie dobra metoda jest "zastrzyk" z K2SO4 przy podmianach wody
Co zresztą jest sensowne.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 174
- Imię: Micha³
ja się może podłączę, bo mam pytanko.
Potas (w moim przypadku z k2so4) najlepiej podawać 20ppm przy podmianie czy codziennie po 3ppm?
I co może być przyczyną deformacji liści?
Hemianthus zwyczajny ma tak, że niektóre pędy rosną ok, ale potem zaczyna stożek wzrostu karłowacieć. Rotalka ma jakieś takie trochę okrągłe liście. Mam trochę zielonych kropek na szybach.
Po4 1
no3 20 (może zmniejszyć? to wydaje mi się powodem glona na szybie)
fe w granicach 0,1
z nawożeniem mikro mam największe problemy. Nie umie dostosować dobrych dawek
Może lepiej mi pójdzie z filtrem RO (bo przynajmniej będę wiedział, ile czego jest w wodzie którą leję do akwa
)
Potas (w moim przypadku z k2so4) najlepiej podawać 20ppm przy podmianie czy codziennie po 3ppm?
I co może być przyczyną deformacji liści?
Hemianthus zwyczajny ma tak, że niektóre pędy rosną ok, ale potem zaczyna stożek wzrostu karłowacieć. Rotalka ma jakieś takie trochę okrągłe liście. Mam trochę zielonych kropek na szybach.
Po4 1
no3 20 (może zmniejszyć? to wydaje mi się powodem glona na szybie)
fe w granicach 0,1
z nawożeniem mikro mam największe problemy. Nie umie dostosować dobrych dawek

112l roślinne - HM, HC, rotala rotundifolia, didiplis diandra, blyxa japonica
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
Pozdrawiam, Michał Danielczyk
30l mcharium - erect moss, fontinalis antypyretica, flame moss, spiky moss oraz riccia sp. Dwaft
25l mcharium - taiwan moss, peacock moss, fissidens fontanus oraz subwassertang i riccardia chamedryfolia
7,5l - stringy moss
-
- Przyjaciel forum
Danio12345, przede wszystkim zmniejsz NO3. 20ppm to za duzo. Zwlaszcza jesli jest to NO3 uzyskane z KNO3. Zjedz z tymi azotanami do 10ppm lub nawet 5ppm.
Jesli chodzi o dozowanie potasu to osobiscie dozuje male ilosci dziennie. Taka jednorazowa dawka powoduje, moim zdaniem, zbyt raptowna zmiane w parametrach za czym rosliny nie przepadaja.
Jesli chodzi o dozowanie potasu to osobiscie dozuje male ilosci dziennie. Taka jednorazowa dawka powoduje, moim zdaniem, zbyt raptowna zmiane w parametrach za czym rosliny nie przepadaja.
Przyczyn moze byc kilka. W twoim jednak przypadku postawilbym na zbyt wysoki poziom azotanow i potasu. Jesli chodzi o akwarium roslinne i nawozy to "mniej" jest najczesciej "wiecej" ;)Danio12345 pisze:I co może być przyczyną deformacji liści?
I za to wlasnie kocham filtry RO :hurra:Danio12345 pisze:Może lepiej mi pójdzie z filtrem RO (bo przynajmniej będę wiedział, ile czego jest w wodzie którą leję do akwa )
-
- Akwarysta
z potasem to bym stawiał nawet że jest go za mało.
Niedawno moja blyxa (i nie tylko) miała białe liście. Akurat tak się złożyło, że jechałem do Krakowa do SRWiA i zapytałem o ten problem. Dostałem radę by zwiększyć potas. tak też zrobiłem i blyxa zrobiła się zielona.
Spróbuję z tym no3.
Narazie potas daję codziennie, i skoro mówisz, że tak jest dobrze, to przy takim sposobie zostanę.
Nawozy mikro też lepiej codziennie?
Niedawno moja blyxa (i nie tylko) miała białe liście. Akurat tak się złożyło, że jechałem do Krakowa do SRWiA i zapytałem o ten problem. Dostałem radę by zwiększyć potas. tak też zrobiłem i blyxa zrobiła się zielona.
Spróbuję z tym no3.
Narazie potas daję codziennie, i skoro mówisz, że tak jest dobrze, to przy takim sposobie zostanę.
Nawozy mikro też lepiej codziennie?
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
-
- Przyjaciel forum
Byc moze jesli tak sadzisz. Po prostu sadzilem, ze te 20ppm NO3 uzyskujesz z KNO3.Danio12345 pisze:z potasem to bym stawiał nawet że jest go za mało.
To zalezy od rodzaju tych mikro. Codziennie to moze nie. Sprobuj co drugi dzien. Jak wyglada u Ciebie twardosc Gh i Kh?Danio12345 pisze:Nawozy mikro też lepiej codziennie?
-
- Akwarysta
nie, potas uzyskuję z k2so4 + to co jest w kno3. Daję tak, żeby dziennie było 3ppm.
Gh około 9
kh 4
GH chyba trochę wysokie dla roślin, ale już mam kasę na RO więc myślę że lada tydzień będe je miał.
Mój nawóz mikro to planta gainer classic. Daję codzennie 0,5ml. Spróbuję z taką samą dawką co drugi dzień.
Gh około 9
kh 4
GH chyba trochę wysokie dla roślin, ale już mam kasę na RO więc myślę że lada tydzień będe je miał.
Mój nawóz mikro to planta gainer classic. Daję codzennie 0,5ml. Spróbuję z taką samą dawką co drugi dzień.
7,5l - stringy moss
7,5l - stringy moss
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Takie Gh i Kh jest dobre dla roslin,nic bm nie rusza.Slanter powiedz ile powinno byc potasu mysle ze 10ppm wystarczy..??.Na stronie triamonda czytalem wlasnie o nadmiarze Fe co powoduje blokade Mn i Zn.Tez wlasnie zauwazylem deformacje u siebie,sprobuje zrobic tak podawac potas max 10ppm jak to nie pomoze to zwiekrzyc lekko mikro i zobaczymy.
Czytalem tez ze ph 6,5 i nizsze zaczynaja sie problemy z wchlanianiem wapnia przez rosliny
Czytalem tez ze ph 6,5 i nizsze zaczynaja sie problemy z wchlanianiem wapnia przez rosliny
Ostatnio zmieniony 2008-11-01, 00:17 przez Raperzu, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
a ja mam taki problem ma nawozy planta active i sam juz nie wiem jak tego dozowac mam mikro i makro mikro podaje codziennie strzykawa 1 ml a makro co drugi dzien 0,5 do tego mam co2 z butli i roslinki nie babelkuja wcale a co2 podaje od miesiaca 2 bable na sekunde roslinki rosna troche lepiej niz przed zalozeniem co2 o co chodzi
podmiany ropbie co tydzien 35 litrow mam akwa 112

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Napisz jakie masz parametry wody,nikt nie jest wruzka i ci nie pomoze.Mikro mozesz zwiekrzyc,pamietaj ze zmiane sie zauwazy dopiero po 3ch tygodniachSnowflake pisze:a ja mam taki problem ma nawozy planta active i sam juz nie wiem jak tego dozowac mam mikro i makro mikro podaje codziennie strzykawa 1 ml a makro co drugi dzien 0,5 do tego mam co2 z butli i roslinki nie babelkuja wcale a co2 podaje od miesiaca 2 bable na sekunde roslinki rosna troche lepiej niz przed zalozeniem co2 o co chodzipodmiany ropbie co tydzien 35 litrow mam akwa 112
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Tak jak zaleca producent. Tylko dawki musisz sam ustalić na podstawie testów/obserwacji roślin.Snowflake pisze:a ja mam taki problem ma nawozy planta active i sam juz nie wiem jak tego dozowac
Przyczyn może być wiele.Snowflake pisze:co2 podaje od miesiaca 2 bable na sekunde roslinki rosna troche lepiej niz przed zalozeniem co2 o co chodzi
Może co2 jest na niewystarczającym poziomie. Wysokie kh lub słabe rozpuszczanie gazu.
Zrób testy ph i kh wieczorem przed zgaszeniem światła.
Podawanie co2 "na pałę" mija się z celem.
To już chyba na PW powinno być. Nie zaśmiecaj kolegom tematu. ;)Raperzu pisze:Slanter powiedz ile powinno byc potasu mysle ze 10ppm wystarczy..??.Na stronie triamonda czytalem wlasnie o nadmiarze Fe co powoduje blokade Mn i Zn.Tez wlasnie zauwazylem deformacje u siebie,sprobuje zrobic tak podawac potas max 10ppm jak to nie pomoze to zwiekrzyc lekko mikro i zobaczymy.