Mam pytanie czy da się w baniaku o wymiarach 50/27/31 ( dł. szer. wys. ) zrobić małe akwarium roślinne?
Dodatkowo bym był wdzięczny za rady:
- jakie oświetlenie założyć ( myślałem nad 2x15W co daje 0,75 W na litr więc chyba wystarczy ) co do doboru świetlówek pod roślinki to nie mam zielonego pojęcia jaką konfigurację światła zastosować.
- Jakie podłoże do tego typu akwarium ( w planach mam aqua substrate II+ ) a jak nie to podłoże to może coś innego i tu bym chciał wasze sugestie

- jaki filtr: wewnętrzny czy zewnętrzny ( wybrałem sobie taki oto filterek FILTR KASKADOWY HAGEN AQUA CLEAR 20 ) czy wystarczy taka filtracja w roślinniaku
- co do roślin- no właśnie i tu mam największy problem bo szczerze mówiąc nie znam się kompletnie na roślinach. Gdybyście mogli podpowiedzieć jakie wybrać do pierwszego w życiu roślinniaka to był bym wdzięczny i tu prośba do koleżanek i kolegów ze Szczecina gdzie takie roślinki można kupić.
Prosze o podpowiedzi i sugestie bo nie chce po raz kolejny utopić kasy tak jak to zrobiłem zakładając swoje pierwsze akwarium w zeszłym roku:/ . Była to 54l komplet z allegro i niestety prawie nic się nie nadawało do użycia z tego kompletu poza samym baniakiem :/
Do dzieła chwalić się swoja wiedza