[460l] ogólne
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Darek
- Nazwisko: Pasiñski
Re: [460l] ogólne
A może pyszczaki hełmiaste, duże, piękne i łagodne, tylko nie wiem co robią z roślinami
- PIO
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Pyszczaki to nie ten biotop Darianus, a rośliny raczej by zniszczyły.
Ja bym się zastanowił nad Altumami albo nad Altumami perłowymi.
Przy takim zbiorniku masz Andrzeju miliony możliwości więc ja bym szukał czegoś ambitniejszego, może mureny słodkowodne??? To by było wyzwanie. :hyhy:
Ja bym się zastanowił nad Altumami albo nad Altumami perłowymi.
Przy takim zbiorniku masz Andrzeju miliony możliwości więc ja bym szukał czegoś ambitniejszego, może mureny słodkowodne??? To by było wyzwanie. :hyhy:
Piotr Krasucki
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Darek
- Nazwisko: Pasiñski
Wiem, że nie ten biotop, tylko mnie trochę zaczęły nudzić bardzo modne ostatnio obsady SA czyli skalary, neonki, pielęgniczki, zbrojniki i takie tam. Nie mówie, że jestem nastawiony anty bo sam mam podobną, ale w akwa 450L napewno pomyślał bym o czymś oryginalniejszym.PIO pisze:Pyszczaki to nie ten biotop Darianus, a rośliny raczej by zniszczyły.
-
- Nowicjusz
- Imię: Andrzej
Witam.
Od startu zbiornika minęło ok. 7 tygodni. Po uruchomieniu zestawu CO2 wzrost roślin w sposób widoczny polepszył się, zniknęła również większość glonów. Jest jeszcze trochę nitek. Na początku wpuściłem 10 kosiarek, docelowo zostanie chyba 5. Dzisiaj wpuściłem ostatnie ryby. Obsada wygląda tak: 6 gurami - 3 mozaikowe, 3 marmurkowe (starałem się dobrać 1+2 ale są jeszcze zbyt małe żeby odróżnić płeć), 30 simulansów, 10 kosiarek, 7 kirysków panda. Na razie tak zostanie, gdy kosiarki podrosną, myślę, że kilka oddam. Poniżej kilka aktualnych fotek.
Pozdrawiam

Od startu zbiornika minęło ok. 7 tygodni. Po uruchomieniu zestawu CO2 wzrost roślin w sposób widoczny polepszył się, zniknęła również większość glonów. Jest jeszcze trochę nitek. Na początku wpuściłem 10 kosiarek, docelowo zostanie chyba 5. Dzisiaj wpuściłem ostatnie ryby. Obsada wygląda tak: 6 gurami - 3 mozaikowe, 3 marmurkowe (starałem się dobrać 1+2 ale są jeszcze zbyt małe żeby odróżnić płeć), 30 simulansów, 10 kosiarek, 7 kirysków panda. Na razie tak zostanie, gdy kosiarki podrosną, myślę, że kilka oddam. Poniżej kilka aktualnych fotek.
Pozdrawiam

- PoskusNS
- Stały bywalec
- Imię: Hubert
Pozazdrościć takiego akwa o tak dużej pojemności, i wygląda to całkiem ładnie tylko tą obsadę mało widać.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Jeszcze chwilkę i czeka Cię przycinanie roślin.
Ja z ocenami ogólnymi, poczekam do uformowania kompozycji.

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
no i bardzo cacy ci to wyszło gratki
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Niezła masa roślinna jak na 7 tygodni i bardzo, bardzo dobrze.
Tak jak zawsze powtarzałem, duża masa roślina uchroni nas od plagi glonów
Uwierz mi, że łatwiej/lepiej zakupić dwa razy tyle małych sztuk tych ryb, a jak dymorfizm płciowy były już widoczny (młode gurami szybko rosną) zostawiamy docelowe pary/haremy.
Ale to "twój cyrk, twoje małpy"
Gratuluję baniaka. ;)
Tak jak zawsze powtarzałem, duża masa roślina uchroni nas od plagi glonów
Andrzej92189 pisze:Andrzej92189"]Po uruchomieniu zestawu CO2 wzrost roślin w sposób widoczny polepszył się, zniknęła również większość glonów.

Czyli poszedłes inną drogą niż moja propozycja i zakupiłeś docelowe sztuki.Andrzej92189 pisze:6 gurami - 3 mozaikowe, 3 marmurkowe (starałem się dobrać 1+2 ale są jeszcze zbyt małe żeby odróżnić płeć)

Uwierz mi, że łatwiej/lepiej zakupić dwa razy tyle małych sztuk tych ryb, a jak dymorfizm płciowy były już widoczny (młode gurami szybko rosną) zostawiamy docelowe pary/haremy.
Ale to "twój cyrk, twoje małpy"

Gratuluję baniaka. ;)
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Hmmmmm....a może tych wszystkich gurami kilka gurami wielkich(nie pamietam dokładnie nazwy) ale moim zdaniem fajnie by wyglądały.
-
- Nowicjusz
Obecnie zbiornik wygląda tak:

Ogrodnik ze mnie marny dlatego akwarium wygląda tak jak wygląda - dzicz i bałagan ;) . Rośliny rosną jak szalone, cotygodniowa przycinka niewiele pomaga. Ale wg mnie dzięki temu zbiornik wygląda dziko i naturalnie (prawdę mówiąc takie "dzikie" akwaria bardziej mi się podobają niż holendry z równiutkim trawniczkiem i przyciętymi "pod linijkę" roślinami ;) ).
Pozbyłem się żabienic po bokach i na ich miejsce posadziłem zosterifolię - rośnie u mnie najszybciej i myślę że niedługo przesłoni nieco skałę po prawej stronie.
Obsada się nie zmieniła, oddałem tylko 3 kosiarki.
Pozdrawiam

Ogrodnik ze mnie marny dlatego akwarium wygląda tak jak wygląda - dzicz i bałagan ;) . Rośliny rosną jak szalone, cotygodniowa przycinka niewiele pomaga. Ale wg mnie dzięki temu zbiornik wygląda dziko i naturalnie (prawdę mówiąc takie "dzikie" akwaria bardziej mi się podobają niż holendry z równiutkim trawniczkiem i przyciętymi "pod linijkę" roślinami ;) ).
Pozbyłem się żabienic po bokach i na ich miejsce posadziłem zosterifolię - rośnie u mnie najszybciej i myślę że niedługo przesłoni nieco skałę po prawej stronie.
Obsada się nie zmieniła, oddałem tylko 3 kosiarki.
Pozdrawiam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nie dziwię się.Andrzej92189 pisze:Ogrodnik ze mnie marny dlatego akwarium wygląda tak jak wygląda - dzicz i bałagan ;) . Rośliny rosną jak szalone, cotygodniowa przycinka niewiele pomaga.
Źle rozplanowane/posadzone/ rośliny. Dlatego to tak wygląda.
Ciężko to jakoś sensownie przyciąć.
Oj nie wiemy co to holender. :hyhy:Andrzej92189 pisze:prawdę mówiąc takie "dzikie" akwaria bardziej mi się podobają niż holendry z równiutkim trawniczkiem i przyciętymi "pod linijkę" roślinami
Definicja holendra to w skrócie odpowiednio dobrane rośliny pod względem kolorystyki (bardzo ważne), zapotrzebowania na światło, tempa wzrostu, wysokości.
Będę szczery. Zbiornik ma potężny potencjał, który trochę zmarnowałeś. :/