Jaki wystrój

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

bazej
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0

Jaki wystrój

Post autor: bazej » 2007-04-14, 10:51

Mam akwarium 60l o wymiarach 60/30/40 w nim grzałka z termostatem filtr eheim 2010 oświetlenie nocne niebieskie diody led, i oświetlenie 2x15w świetlówki flora-glo i sun-glo. A teraz prosże o propozycje jak to urządzić. Akwarium mam rok, ale chce zupełnie zmienić wystrój bo mi się nie podoba. Akwarium stoi przy oknie od północy. Z tych rybek, które mam chce zoostawić garbacza hełmiastego, akarę z maronii i zbrojnika niebieskiego, ewentyalnie jeszcze sumika. Co dalej jakie rośliny, może jakieś skałki, w końcu jakie rybki polećcie mi jakieś wybajerzone rybki kolorowe poprostu chce mieć orginalne akwa
bazej

Slanter
Przyjaciel forum
Imię: Grzegorz

Re: Jaki wystrój

Post autor: Slanter » 2007-04-14, 11:20

Zawsze dobrze jest unikac sztucznosci. W nowym projekcie mozesz uwzglednic naturalne korzenie, rosliny i kamienie zamiast miniaturowych domkow, zameczkow, zatopionych wrakow, i kuferkow ze skarbami. Staraj sie zachowac proporcje tj. rozmiar dekoracji stosowny do rozmiaru zbiornika. Jesli chodzi o roslinnosc to postaraj sie raczej o zwir drobny i naturalny o nieostrych krawedziach ziarn. Zarowno dla roslin jak i estetyki zbiornika zwir nie powinien byc sztucznie barwiony ani pokryty warstwa epoxy. Jesli zdecydujesz sie na kamienie to postaraj sie aby wspolgraly one kolorystycznie z podlozem. Unikaj silnych kontrastow typu: brazowy zwir + bialy kamien czy muszla. Kamienie wygladaja lepiej w grupach niz jako pojedynczy glaz. Oczywiscie postaraj sie o odpowiednie oswietlenie. Zacznij od roslin latwych takich jak mchy, anubie, i walisnerie.

bazej
Zainteresowany

Re: Jaki wystrój

Post autor: bazej » 2007-04-14, 14:04

tak w pełni się zgadzam żadnych sztucznych roślinek odlewanych czy rzeźbionych skał, ale nie o to mi chodziło. Prosiłem o podanie gatunków ryb ktore będą zgadzały sie z tymi o których wspomniałem a także o podanie roślin, a nawet jakiś fotek jak to urządzić
bazej

ODPOWIEDZ