Pozdrawiam!!!

Moderator: ModTeam
Balonówka to genetyczna porażka.kogucio2008 pisze:Chciałbym sobie kopic molinezje balonowe, ale nie mam co do nich pewności. Mianowicie przeczytałem na innym forum, że ich kształt jest niezdolny do pływania. Czy to prawda?
Pozdrawiam!!!
Zgadza się. ;)Nicole pisze:Balonówka to genetyczna porażka.
Specyficzny kształt zawdzięczają wygięciu kręgosłupa, które zostało utrwalone genetycznie przez azjatyckich hodowców u popularnej black molly.Nicole pisze:Specyficzny kształt zawdzięcza przycięciu kręgosłupa..
Przykre to, ale mało kto wie, że dzieje się tak z wieloma rybami w naszych akwariach.Nicole pisze:Dla mnie balonówka to wytwór chorych genetyków, którzy na pierwszym miejscu stawiają zysk, a nie dobro stworzeń.
1. Black Molly, z tego co zauważyłam najlepiej hodują się w tzw. haremach, poprostu samce nie mają możliwości zamęczyć wtedy samic, bo jest ich więcej.Matowy_ pisze:kupił bym sobie parkę black molly.
Ok, następnym razem sprecyzuję.Jokeru pisze:Nicole, zgadza się. Czasem samice zdychają przy porodzie. Nie muszę podpierać się google ;)
Nie mniej jednak piszesz o trudności w rozmnażaniu, a nie o śmierci samicy - a to zasadnicza różnica.
BTW - jeżeli mowa o akwarium 25l to praktycznie nadają się tylko krewetki.
Zgięciu - rybka jest garbata.Nicole pisze: Specyficzny kształt zawdzięcza przycięciu kręgosłupa..
Żyją jak każda molinezja i wcale nie wydają się specjalnie uciemięzone.Nicole pisze: Nie dziwmy się więc, że ryby te żyją krótko i w mękach.
Owszem, są problemy z rozmnażaniem... mnożą się jak głupie. Aż mam problemy z ich dystrybucją, bo chętnych mało.Nicole pisze: Są problemy z rozmnażaniem tych ryb, a właściwie ciężko jest je rozmnożyć
Trochę częściej łapią pleśniawkę niż zwyczajne i ciężej je wyleczyć. Czułe są na zmianę temperatury wody. Ale nie jest to jakaś dramatyczna sytuacja w akwarium.Nicole pisze:Molinezje balonowe są bardziej podatne na choroby
śmigają jak szalone !Nicole pisze: Tak, balonówki mają kłopoty z pływaniem
Żaglopłetwe rosną do 15 cm. Balonówka urośnie max do 6 cm. Ale rzeczywiście 25 L to i tak za mało.Nicole pisze: Poza tym, z tego co widzę masz akwarium o pojemności 25l.
Do takiego baniaka mało co da się wsadzić, a już tymbardziej nie balonówki, bo rosną do 15 cm ;)
"Odebrałem" ok.30 porodów i nigdy żadna samica nie zdechła. Jedyny problem z potomstwem to taki,że ok 50% jest rzeczywiście balonowych. Przeżywalność też jest duża, w granicach 90%Nicole pisze:Samice molinezji balonowych często umierają przy porodzie.