zmiana podłoża
Moderator: ModTeam
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: zmiana podłoża
Oj ziemia starcza na bardzo długo ;)
Tylko taki zbiornik trzeba odpowiednio postawić a o tym można poczytać w internecie ;]
Tylko taki zbiornik trzeba odpowiednio postawić a o tym można poczytać w internecie ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Radek
- Kontakt:
chodzi o ustawienie akwarium w ciemnym miejscu?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
radkens pisze:oświetlenie mam 2x18W
radkens pisze:boję się używać CO
Dla akwarysty, który nie ma praktycznie żadnego doświadczenia z roślinami, posiada 2x18W na 112 litrowe awka i boi się podawać co2 zalecasz Amazonie.Xiao Lohan pisze:jak masz kasę to może ADA Amazonia
Świetna propozycja. :kwasny:
I tyle w temacie.Suja pisze:wsadź tam ziemie zakryj żwirkiem i po robocie
Brak doświadczenia i kasy to tylko zakładać LT z ziemią w podłożu.
Propozycja Kuby jest tu najrozsądniejsza.

-
- Forumowicz
- Kontakt:
jeżeli chodzi o kasę to spoko tylko nie wiem jak się za te rośliny zabrać :/ w grę wchodzi każda propozycja a i jeszcze jedno pytanie ciotka przywiozła mi kamienie z morza dość bardzo zasolonego i czy mogę je wsadzić do akwarium najpierw je wyparzając posiadam także kawałek skały wulkanicznej i też się nad tym zastanawiam czy nic się nie będzie działo z akwarium ??
-
- Rekin forum
- Kontakt:
A jakie to jest to dość mocno zasolone ;>
Bo jak to jest np. jakiś wapień to się nie nadaje, a otoczaka to raczej nie ma po co wsadzać
No to jak chcesz w końcu rośliny to poczytaj sobie o CO2 [a jak się boi to kup sobie testy/test i kontroluj] dalej przyda się jakieś podłoże biogrunt/ substrat co by to nie było przyda się [ale na zwykłym żwirku też można wiele osiągnąć] a do tego podstawowa rzecz dobrze światło czyli 4x18W to według mnie powinno się świecić nad akwarium.
Albo zacząć trochę delikatniej 3x18W i dołożyć potem jeszcze 18W
Bo jak to jest np. jakiś wapień to się nie nadaje, a otoczaka to raczej nie ma po co wsadzać

No to jak chcesz w końcu rośliny to poczytaj sobie o CO2 [a jak się boi to kup sobie testy/test i kontroluj] dalej przyda się jakieś podłoże biogrunt/ substrat co by to nie było przyda się [ale na zwykłym żwirku też można wiele osiągnąć] a do tego podstawowa rzecz dobrze światło czyli 4x18W to według mnie powinno się świecić nad akwarium.
Albo zacząć trochę delikatniej 3x18W i dołożyć potem jeszcze 18W

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Kontakt:
w pokrywie mam miejsce tylko na 2 świetlówki :p więc jak mam zmieścić tam 3 lub 4?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
a słyszałeś o czymś takim jak przerabianie pokrywy ;]
63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Kontakt:
no właśnie że nie słyszałem
a wracając do tego co 2 znalazłem takie na http://www.allegro.pl/item478317136_but ... estaw.html
czy to się nadaje?

czy to się nadaje?
-
- Rekin forum
- Kontakt:
nie już taniej jest zrobić sobie bimbrownie, albo urządzenie do przeprowadzania reakcji soda_ocet
aktualnie z bimbrowni byłem dzisiaj zmuszony zrobić taki oto reaktorek i działa fajnie a jutro robie już normalny 

63L z roślinami
63L z roślinami
-
- Forumowicz
- Kontakt:
powiadasz drogi kolego bimbrownie ;) zaraz udaje się do działu zrób to sam i biorę się od jutra do roboty ;)