Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
No to tak, wczoraj wieczorem zauważyłam białą plamkę na bojowniku pod pyskiem. Dzisiaj są tam nastroszone przezroczyste łuski albo coś podobnego. Bojek jest ospały. Skrzela też jakoś tak dziwnie odstają ;/ Co to może być? Próbowałam zrobić zdjęcie ale nic nie widać ;/ Na razie podwyższyłam tem. do 31 st.
Ymm.. oddzielać nie oddziele bo jest sam w zbiorniku. Najpierw była tam biała plamka. Potem łuski w tym miejscu (pod pyskiem) zaczęły się stroszyć i robić przezroczyste. A dzisiaj jest tam biała plamka z nastroszonymi łuskami. W sumie to się zrobiło na koło kołnierza co jak się stroszy to odstaje. Nie składa go do końca. Cały czas siedzi w jednym miejscu, przy powierzchni, w roślinach.
Pomocy :zalamany:
Daj zdjęcie. Prawdopodobnie to posocznica lecz niech ktoś jeszcze się wypowie.
Napisz jakiej wielkości zbiornik, jaka filtracja, jak podmieniasz wodę i nie podnoś temperatury to nie ospa.
Hmm... na zdjęciu naprawdę nic nie widać ;/
akwarium 28l, filtr 260l/h włączony cały czas, podmiana raz na tydzień ok 5l z odmulaniem.
Trochę mu już lepiej... biała plamka zmniejszyła się.
Patroola u bojowników bardzo często tak jest, tzn często na to chorują.
U moich (zwłaszcza samców) było tak już kilka razy.
Wydaje mi się, że jest to skutek nieregularnych podmian (bojek o którym mowię był w akwarium taty - a wiadomo jak u niego z podmianami ;/).
Po regularnych podmianach i kwarantannie, u mnie wszystko było ok.
Życzę zdrowia dla Justina