problem z NO2

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

darkside
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 54
Imię: Iza

problem z NO2

Post autor: darkside » 2008-11-11, 22:44

Witam

mam nadzieję, że mnie nie zlinczujecie... otóż parę dni temu kupiłam testy i okazało się, że poziom NO2 wynosi 0,15. Zrobiłam podmianę ok 25% i co prawda spadło ale dalej jest, wyszło 0,10! proszę o porady co mam robić, dodam, że moje akwarium to 54l z obsadą:

2 gurami złote
2 otoski
5 pawich oczek
4 brzanki wysmukłe
2 amanki

ostatnio miałam problem z padającymi rybkami, a mianowicie padły 2 glonojady i 3 otoski.

pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odp :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: problem z NO2

Post autor: marthinez » 2008-11-11, 22:58

darkside, a moze napiszesz nam coś o pielegnacji swojego akwarium.
Kiedy zostało założone?
Czy dojrzewało bez obsady rybnej?
Jaki filtr posiadasz.
Jak często go myjesz oraz w jaki sposób?
darkside pisze:proszę o porady co mam robić,
Podmienic wiekszą ilość wody i kontrolować codziennie poziom azotynów (NO2). W razie potrzeby zrobić ponowna podmianę.
Kupić i dodać szczepy bakterii nitryfikacyjnych wedle instrukcji na opakowaniu (np. Nitrivec Sery lub Bactozym Tetry).
Oszczędnie karmic rybki.

Poza tym popracuj nad obsadą. Gurami są za duże do Twojego akwarium.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-11, 23:11

marthinez witaj

cóż, akwarium mam ponad rok, ale niestety nie było zakładane zgodnie z sztuką akwarystyczną :zawstydzony: to prezent dla mojej 3,5 letniej córeczki. Dopiero od niedawna zaczęłam czytać, szukać informacji i okazało się, no właśnie... że wszystko robię nie tak jak powinnam :zawstydzony: tyle gwoli wstępu.

A teraz wyposażenie:

filtr aqua szut mini 360
grzałka z termostatem ustawiona na 25 stopni
jarzeniówka philips aquarelle

bardzo chciałabym zmienić ten filtr, bo jak wyczytałam to jest taki najprostszy jeśli chodzi o filtrowanie.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-11-11, 23:17

darkside pisze:bardzo chciałabym zmienić ten filtr, bo jak wyczytałam to jest taki najprostszy jeśli chodzi o filtrowanie.
A jak często go myjesz i w jaki sposób?
Nie wolno myć filtra pod bieżącą wodą. Wkłady czyścimy delikatnie w wodzie z podmiany.
Poza tym rób jak wyzej, a wszystko powinno wrócić do normy.
Obrazek

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-11, 23:35

marthinez

powiem tak, po tym co teraz wiem /a to dopiero początek mojej nauki/ dziwię się, że w moim akwarium przetrwało jakiekolwiek życie. Niestety wcześniej gąbkę płukałam pod bieżącą wodą :zawstydzony: wodę podmieniałam co 1 m-c lub nawet 1,5 :zawstydzony: , co jakiś czas wlewałam trochę chemii, obsada była całkiem inna i na pewno było za dużo rybek. Powoli zaczęłam zmieniać obsadę, czytaj zmniejszać populację w akwarium...

aha, karmię ryby 2 x dziennie po 1 szczypcie suchego pokarmu, czasem je przegłodzę 1 dzień

a na co zamienić gurami? /chciałabym właśnie mieć choć dwie większe rybki :zawstydzony: / czy po prostu nie pasują do obsady?

mam też pytanie odnośnie krewetek, parę dni temu, przed podmianą kupiłam 4 redki i teraz nie ma ani jednej :( jak myślisz, zostały zjedzone czy to wina wody?

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Post autor: JARECZEK » 2008-11-12, 00:11

darkside pisze:Niestety wcześniej gąbkę płukałam pod bieżącą wodą
Jak juz pewnie doczyałeś gąbke płuczemy w wodzie spuszcone z akwa.
darkside pisze:wodę podmieniałam co 1 m-c lub nawet 1,5
Zdecydowanie za żadko. Podmieniaj co tydzień 20-30 %.

To są przyczyny Twojego wzrostu NO2.
darkside pisze:aha, karmię ryby 2 x dziennie po 1 szczypcie suchego pokarmu, czasem je przegłodzę 1 dzień
:ok:
darkside pisze:a na co zamienić gurami? /chciałabym właśnie mieć choć dwie większe rybki / czy po prostu nie pasują do obsady?
Gurami są za duże na Twoje akwarium. proponował bym stadko mało wymagających rybek takich jak neonki, razbory klinowe. O obsadam możesz poczytać w dziale "obsada zbiornika".
darkside pisze:mam też pytanie odnośnie krewetek, parę dni temu, przed podmianą kupiłam 4 redki i teraz nie ma ani jednej jak myślisz, zostały zjedzone czy to wina wody?

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-12, 00:29

Jareczek :)

hurrra, choć jedną rzec robię dobrze :) teraz napewno będę podmieniać regularnie wodę, ale chyba zjadło odp odnośnie krewetek, bardzo proszę dopisz ...

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-11-12, 04:29

Krewetki sie poprostu schowały zobaczysz je za jakiś czas.Ważne jest tez dla krewetek zeby akwarium bylo zarosniete np.mchami

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-12, 23:54

Raperzu hejo :)

miałeś rację, jestem w szoku, że tak skutecznie się schowały :szok: ale są :hurra:

[ Dodano: 2008-11-15, 13:15 ]
dziś znowu zrobiłam testy:

ph 7,2
NO2 0,25
NO3 40mg

nie wiem jak to zinterpretować :(

dodam, że to były testy kropelkowe rataj /czeskie/

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-11-15, 16:58

Proponował bym zrobić tak
-Kupić inny test i sprawdzić wodę z akwarium jeszcze raz
-Zrobić trzy roztwory wzorcowe z soli KNO3, o różnych wartościach,wtedy zobaczysz czy test jest dobry czy zły.

Jeśli chodzi o twoje parametry wody to powiem tak ze jesli masz miekką wode to poziom NO3-40 ppm jest zabujczy dla roślin.Jeśli woda jest twarda,poziom NO3-20 ppm wystarczy.Generalnie proponuje zjechać w dół z NO3 w wodzie miękkiej do 10ppm a w twardej do 20ppm.Ph może takie zostać,możesz zbić przez dodawanie Co2.Fosforany możesz podnieść do 0,5ppm-1ppm,gdy bedziesz podnosila fosfor zwracaj uwagę na NO3 bo zwiekrzy sie pobieranie

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2008-11-15, 17:04

A to Ciekawe co napisałeś, czyli możesz mi powiedzieć jak rośliny sobie żyją u rosliniarzy którzy pH utrzymują na poziomie 6.5-7.5 a NO3 dochodzi nawet do 40 ?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-11-15, 17:22

Fajnie to wygląda.
Koleżanka Iza głowi się jak zbić no2, bo ewidentnie ma z tym problem, a kolega Paweł wali taki wykład, ze co niektórych stwierdzeń ja nie rozumiem, a roślinkami zajmuję się już trochę i chemia wody to dla mnie nie tajemnica. :cwaniak:

darkside, napisz co zrozumiałaś z postu Raperzu, prócz tego, ze masz kupić nowy test (moim zdaniem nie potrzebnie). :hyhy:

Nadmiary azotu musisz zbic częstszymi/wiekszymi podmianami wody. Dobrze było by sprawdzić parametry wody z kranu, bo może ona zawiera już troszkę azotanów.
Suja pisze:A to Ciekawe co napisałeś, czyli możesz mi powiedzieć jak rośliny sobie żyją u rosliniarzy którzy pH utrzymują na poziomie 6.5-7.5 a NO3 dochodzi nawet do 40 ?
A co ma ph do twardości? Raperzu, w tym wypadku ma rację. Czym miększa woda tym poziom macro musi być niższy. ;)
Obrazek

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-15, 18:27

Raperzu :)

rzeczywiście, mało co z tego rozumiem, nie jestem doświadczonym akwarystą i wiele określeń brzmi dla mnie jak chińszczyzna.

Marthinez :)

uff, jak dobrze, że nie muszę nic kupować :) zresztą, nie miała baba kłopotu...

sprawdziłam wodę z kranu:
ph 7,4
NO2 0
NO3 0

no i co o tym sądzisz? jak często i ile te podmiany? ale to znaczy, że coś mi tą wodę zanieczyszcza, prawda? może rzeczywiście zmienić filtr, przypomnę, że mam Aqua Szut mini 360.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-11-15, 18:37

darkside pisze:sprawdziłam wodę z kranu:
ph 7,4
NO2 0
NO3 0
:ok:
darkside pisze:jak często i ile te podmiany?
Nawet codziennie w ilości 20-30% objętości zbiornika. Trzeba pozbyć sie skumulowanej trucizny.
darkside pisze:ale to znaczy, że coś mi tą wodę zanieczyszcza, prawda?
Obsada, brak odmulania, obumarłe szczątki roślin itd, itp.
darkside pisze:może rzeczywiście zmienić filtr, przypomnę, że mam Aqua Szut mini 360.
Iza żaden filtr nie zbije Ci no3.
Azotany (no3) są produktem końcowym nitryfikacji (proces zachodzący w filtrze, czyli filtracja biologiczna)
W zbiorniku musi zapanować równowaga.
Miałaś źle wystartowane akwa z przerybieniem.
W tak małym zbiorniku ciężko o równowagę biologiczna (dlatego też mówi sie, ze czym większe, tym lepiej).
Jeżeli już nastąpi to trzeba być na prawde systematycznym we wszystkim, żeby ja utrzymać.
Co należy zrobić, napisałem wyżej. Nie ma innego sposobu. ;)
Obrazek

darkside
Zainteresowany

Post autor: darkside » 2008-11-15, 18:46

Marthinez :D

no cóż... skoro nie ma innego wyjścia, to muszę podmieniać :) do pracy rodacy :] ale hmm, czy wspomagać się chemią? bo mi się woda nie odstoi.

dzięki, bardzo mi pomagasz :)

ODPOWIEDZ