Akwarium 112l zakładanie

Moderator: ModTeam

Mientki2000
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Robert

Akwarium 112l zakładanie

Post autor: Mientki2000 » 2008-11-12, 20:53

Jestem nowy na forum także wypada się przywitać :hurra:
Problem polega na tym ze dostalem akwa 112l wraz z osprzetem:
zbiornik 112l profilowany 80x35x40 aquaEL
szafka pod zbiornik aquaEL profilowana
filtry kaskadowe AquaClear 200 + AquaClear Mini bez wkladow
Grzałka AquaEL 150
Termometr
napowietrzacz z wezykiem i 2 kamieniami
pokrywa z oswietleniem 2x18W switlowki jakies AquaEL jedna swieci na jakis zilonkawy kolor a droga na bardzo jasny bialy
wylacznik czasowy do oswietlenia
zwir jakies 20kg
tlo struktoralne w ksztalcie skał + 2 jaskinie do tła
dwa korzenie
podkladka pod zbornik z jakies maty
I teraz nie bardzo wiem jak co i do czego poczytalem troche jakos nie jestem do konca przekonany co do tego czy mam czas i chceci zeby zakladac akwa chyba ze strasznie wyolbrzymiace te wszystkie prace jakie trzeba wykonywac. Jak bralem akwa to czlowiek mowil ze wleal wode z jakimis dopalaczami po 2 dnich sadzil rosliny po 4 wposczal ryby
i nigdy nie mial problemow.
Pierwsza prosba czy ktos mogl by wycenic ile to mniej wiecej jest warte moze sprzedam i bedzie po problemie
droga spraw to gdybym sie jednak zdecydowal zalozyc akwa to jakie koszty jescze mosze poniesc? co dokupic ? oprocz ryb :)
po trzecie znajomy chce oddac 6 skalarow 2(para) doze maja kolo 10cm wys i 4 mniejsze takie po 4 cm wys. i do tego kirysnika dozego ok 12cm dlugosci czy te ryby moge trzymac w tym kwa (razem oczywiscie ) nie bedzie za ciasno?
ale sie rozpisalem :) dobra koncze z gory dzieki za odp
pozdrawiam

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Re: Akwarium 112l zakładanie

Post autor: JARECZEK » 2008-11-12, 21:43

Mientki2000 pisze:Problem polega na tym ze dostalem akwa 112l wraz z osprzetem
To jest problem? Ja tam bym chciał mieć takie problemy... :P
Mientki2000 pisze:nie jestem do konca przekonany co do tego czy mam czas i chceci zeby zakladac akwa
To musisz się upewnić. Bo jezeli masz założyć akwa i się z tym męczyć, a zaraziem rybki to odpuść. Akwarium nie zabiera zbyt dużo czasu, a parzenie na ten mały kawałek "podwodnego świata" relaksuje i uspokaja.
Mientki2000 pisze:Pierwsza prosba czy ktos mogl by wycenic ile to mniej wiecej jest warte
Rozumiem, że wszystko było używane. Popatrz w internecie np. na allegro co ile kosztuje.
Mientki2000 pisze:droga spraw to gdybym sie jednak zdecydowal zalozyc akwa to jakie koszty jescze mosze poniesc? co dokupic ? oprocz ryb
Oprócz ryb to rośliy, żwirek, odmulacz, testy, pokarm i chyba to wszystko.
Mientki2000 pisze:po trzecie znajomy chce oddac 6 skalarow 2(para) doze maja kolo 10cm wys i 4 mniejsze takie po 4 cm wys. i do tego kirysnika dozego ok 12cm dlugosci czy te ryby moge trzymac w tym kwa (razem oczywiscie ) nie bedzie za ciasno?
Skalary nie moga pływać w Twoim akwarum (jest za małe). Kirysek też za duży. Co to za gatunek?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-11-13, 08:40

Mientki2000 pisze:I teraz nie bardzo wiem jak co i do czego poczytalem troche jakos nie jestem do konca przekonany co do tego czy mam czas i chceci zeby zakladac akwa chyba ze strasznie wyolbrzymiace te wszystkie prace jakie trzeba wykonywac. Jak bralem akwa to czlowiek mowil ze wleal wode z jakimis dopalaczami po 2 dnich sadzil rosliny po 4 wposczal ryby
i nigdy nie mial problemow.
Faktycznie, jak masz tak samo robić to odpuść sobie. Ryby to żywe zwierzęta. Po co je męczyć. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Morter
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: Morter » 2008-11-13, 10:28

akwarium wymaga pracy, owszem, ale też nie tak dużo jak się wydaje... Najwięcej pracy jest przy zakładaniu akwarium, ale też daje to wiele radości, a praca nie jest nie widomo jak ciężka, zwłaszcza jeśli wie się, co ma się zrobić po koli i w jaki sposób, co pozwala uniknąć błędów (służymy pomocą oczywiście). Tygodniowe prace zajmują już naprawdę mało czasu...Raz w tygodniu odmulasz dno, pomieniasz wodę. Karmisz codziennie, ale to est już moment. Jeśli chcesz uniknąć części prac związanych z pielęgnacją roślin, nawożeniem, przerabianiem pokrywy itp, proponował bym Ci zbiornik z rybami z malawi - tło skalne i groty już masz, świetnie będą pasować... W takim zbiorniku nie sadzi się roślin, albo sadzi mało i niewymagające, co znacznie skraca czas potrzebny do zajęcia się akwarium... Radzę poczytać o malawi, popytaj się Kazia on się na tym zna i innych, a potem sam zdecyduj. Nikt za ciebie nie będzie się akwarium opiekował, więc musisz wiedzieć, czy na pewno chcesz...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...

strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl

ODPOWIEDZ