25l-60L na początek. jaką obsadę radzicie na 54L??
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Bart
25l-60L na początek. jaką obsadę radzicie na 54L??
Więc tak. chciałbym zacząć przygodę z akwarystyką. Akwarium miało by mieć 25L. I teraz Pytania:
grzałka- mam ok 100W czy nawet trochę więcej z termostatem. czy mogę ją włożyć do akwarium 25L?? i czy będzie podgrzewac wodę szybciej niż 25W i tym samym rachunki za prąd będą podobne?
filtr- podobnie jak grzałka trochę mocniejszy tak chyba na 200-250l może być??
I NAJWAŻNIEJSZE jakie ryby?? problem jest taki że wyjeżdzam czasami na 2 tyg. i chcialbym żeby ryby przeżyły!! więc jakie?? oświetlenie świetlówka 25W
PS> czy taki odmulacz wystarczy? http://www.allegro.pl/item482093576_odm ... ratis.html
grzałka- mam ok 100W czy nawet trochę więcej z termostatem. czy mogę ją włożyć do akwarium 25L?? i czy będzie podgrzewac wodę szybciej niż 25W i tym samym rachunki za prąd będą podobne?
filtr- podobnie jak grzałka trochę mocniejszy tak chyba na 200-250l może być??
I NAJWAŻNIEJSZE jakie ryby?? problem jest taki że wyjeżdzam czasami na 2 tyg. i chcialbym żeby ryby przeżyły!! więc jakie?? oświetlenie świetlówka 25W
PS> czy taki odmulacz wystarczy? http://www.allegro.pl/item482093576_odm ... ratis.html
Ostatnio zmieniony 2008-11-17, 12:02 przez akwaamator, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: 25l-60L na początek. jaką obsadę radzicie na 54L??
Grzałka może być tylko czy się zmieści 
rachunki są takie same bo grzeje mocniej ale krócej, filtr to odpada bo będziesz miał efekt pralki za mocny!
a co dobry to nie mam pojęcia! najlepiej krewetki a nie ryby bo mały litraż a i mniej pożywienia trzeba, mniej odchodów jest
świetny odmulacz polecam bo sam mam ale musi mieć "brzęczyk"

rachunki są takie same bo grzeje mocniej ale krócej, filtr to odpada bo będziesz miał efekt pralki za mocny!
a co dobry to nie mam pojęcia! najlepiej krewetki a nie ryby bo mały litraż a i mniej pożywienia trzeba, mniej odchodów jest
świetny odmulacz polecam bo sam mam ale musi mieć "brzęczyk"
-
- Akwarysta
brzęczyk mam(stara pompka)?? Ryby chciałbym mieć- glonojad wytrzyma 2tyg? a jakieś neonki?(głupiki padną) skalar czy cokolwiek!! bo krewetka? eh
a co jedzą krewetki?? i ile kosztują i jaki jest ich koszt utrzymania??
a co jedzą krewetki?? i ile kosztują i jaki jest ich koszt utrzymania??
Ostatnio zmieniony 2008-11-15, 21:26 przez akwaamator, łącznie zmieniany 1 raz.
ps u mnie krewetki dostają marchew i bananka
starcza im to (dla 15sztuk) na jakiś 5dni potem to jedzą glony! które i tka będziesz miał więc mają jakby co pożywnie na kilka dni!

-
- Akwarysta
2 tyg wytrzymają?? ale ryby jak sa jakieś co spelniaja moje wybagania to super
do akwarium dodan:
czy 25L ciężko utrzymać(flora itp) nie zależy mi żeby 100% oddać biotop. chciałbym mieć 2-3 różne rybki. a ile wydam na akwarium 54L z pokrywą(musi byc bo mam kotkę) profilowane i zwykłe
do akwarium dodan:
czy 25L ciężko utrzymać(flora itp) nie zależy mi żeby 100% oddać biotop. chciałbym mieć 2-3 różne rybki. a ile wydam na akwarium 54L z pokrywą(musi byc bo mam kotkę) profilowane i zwykłe

no wiesz ryby to muszą dostawać 2 razy dziennej papu chyba że kupisz karmnik automatyczny! - a ten kosztuje rzecz jasna myślę ze neony inessa by się nadały
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ryby nie muszą dwa razy dziennie dostawać papu znaczy nie każde ;]
Ogólnie to nie wiem po co kolega myśli nad tymi 25L kup sobie od razu 54L a ceny sprawdź na allegro ;] a jak tak bardzo chcesz to 25L to i tak z Twoich wymienionych rybek pasują tylko neony w sumie i krewetki właśnie ;]
I tak 25L jest cieżko utrzymać.
Tofifi warzywa i owoce z akwarium wyjmuje się po 12h od momentu wrzucenia do akwarium tzn. resztki które zostały ;]
Ogólnie to nie wiem po co kolega myśli nad tymi 25L kup sobie od razu 54L a ceny sprawdź na allegro ;] a jak tak bardzo chcesz to 25L to i tak z Twoich wymienionych rybek pasują tylko neony w sumie i krewetki właśnie ;]
I tak 25L jest cieżko utrzymać.
Tofifi warzywa i owoce z akwarium wyjmuje się po 12h od momentu wrzucenia do akwarium tzn. resztki które zostały ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
glonojad odpada! potrzebuje z 100L przynajmniejakwaamator pisze:Ryby chciałbym mieć- glonojad wytrzyma 2tyg?
odpada :kwasny: za niski baniak i litraż nie tenakwaamator pisze:skalar
mnie 2 tygonie kosztoało 2 marchweki świrze i 1 bana oczywiście kawałek bo całoś to za dużoakwaamator pisze:i ile kosztują i jaki jest ich koszt utrzymania??
raczej nie ale trzeba dodać ze takie akwarium wymaga więcej opieki niż wiesze np 100Lakwaamator pisze:czy 25L ciężko utrzymać(flora itp) nie zależy mi żeby 100% oddać biotop.
po za tym trzeba robić podmiany co tydzień
Zaletą takiego akwarium jest o że wydasz na roślinki mniej

Wyobraź sobie jak masz 240L to roślin trzeba na 150zl ja nic

bo tyle by kosztowało zapełnię zbiornika jeśli się che mieć roślinki!
A w 25L to możesz odpicować je korzeniem, roślinami mchem za małą kwotę po za tym oświetlenie...
-
- Akwarysta
a czy 54L ciężko utrzymać?(czystość itp) jedna chciałbym zostac przy 25L- niskie koszty utrzymania jednak 54L to trzeba ogrzewać.... 54L kosztuje 44zł a ile pokrywa??
A co myslicie o 40L??
A co myslicie o 40L??
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Koszt ogrzewania akwarium 54l wynosi może 2-3zł miesięcznie. Czym większe akwarium tym lepiej.
Pokrywa z plastiku kosztuje pewnie nie wiele, lecz idzie samemu wykonać ją taniej i za ten koszt dołożyć do oświetlenia.

zgadza się! potem sobie przypomnisz że mieliśmy racje (ja tez jestem za tym aby 60L było jako minimum!) Nie bój się dasz radę! A akwarium nigdy nie jest za małe przekonasz się!
Ale zauważam ze idziesz w złą stronę!
Najpierw rybki bitop a potem litry! Nie kupuj jak nie wiesz co trzymać!
Ale zauważam ze idziesz w złą stronę!
Najpierw rybki bitop a potem litry! Nie kupuj jak nie wiesz co trzymać!
-
- Akwarysta
ale ja nie mogę mieć tak dużego!!! juz z 54L będzie problem!! a co z 40L
-
- Zakręcony forumowicz
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
jeżeli kolega nie chce za dużo kombinować przy zbiorniku to polecam LOW TCH zbiornik im większy tym lepszy za 180 zł powinieneś dostać tak ze 100-126 filt masz grzałkę masz dokupisz jakiś mechaniczny włącznik za około 10zł , parę nie wymagających roślinek i masz spokój z pokrywą (napisz skąd jesteś) rybki z mało wymagających kardynałek chiński , neonki , gupiki ,
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Akwarysta
oleq_30, pisałem> z 54L będzie problem(nie z powodu czyszczenia itp.) ale miałem jedno wielkie akw. i już nie chce. wolałbym 40. nada się ?? a akw. sześciokątne?
-
- Zakręcony forumowicz
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
45-54 im większe tym lepsze ale w mniejsze jest gorzej i trudniej utrzymać
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium