Krewetki, a nawóz
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
Krewetki, a nawóz
Witam,
Mam pytanie, czy istnieje możliwość stosowania nawozu zawierającego miedź jeżeli w akwarium są krewetki? Czy nawet małe ilości tego nawozu mogą im zaszkodzić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
Mam pytanie, czy istnieje możliwość stosowania nawozu zawierającego miedź jeżeli w akwarium są krewetki? Czy nawet małe ilości tego nawozu mogą im zaszkodzić? Z góry dziękuję za odpowiedź.
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Re: Krewetki, a nawóz
Zalerzy od krewetek, w kilku książkach podawano że krewetki są bardzo wyczulone na związki azotu i miedzi, szczególnie karłowate, a w innych ze tylko na azot, więc radzę nie stosować tego nawozu, lecz nawóz z żelazem jest całkiem bezpieczny, przynajmniej w teori, nie sądzę aby krewetkom stało się coś złego od nawozu z żelazem.
-
- Zainteresowany
Nawozy, które chciałabym stosować są firmy aqua art i zawierają między innymi żelazo miedź oraz inne metale. Czyli odradzasz mi ich stosowanie?
- Doma
- Przyjaciel forum
Tak zato z firmy Tropical nawozy sa tańsze i mpreparaty akwarystyczne:
MULTIMINERAL - Wieloskładnikowy suplement mineralny przeznaczony do uzupełniania stanu ilościowego pierwiastków śladowych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych ryb i roślin wodnych. Stabilizuje równowagę biologiczną w akwarium, zapobiega niedoborom mikroelementów. Pierwiastki śladowe są nieustannie pobierane przez wszystkie żywe organizmy, dlatego też ich zawartość w wodzie systematycznie maleje. Niedobory tych pierwiastków są przyczyną wielu schorzeń oraz nieprawidłowości rozwojowych ryb.
KOBALTOSAN - Preparat jest biostymulatorem wzbogacającym wodę akwariową w aktywne i przyswajalne jony kobaltu. Wpływa korzystnie na rozwój ryb i roślin hodowanych w akwariach. Znacznie przyspiesza wzrost oraz intensyfikuje wybarwienie; już po 14 dniach stosowania kolory stają się mocno nasycone i kontrastowe. Szczególnie szybko uwydatnia się barwa czerwona. Niezbędny w hodowli ryb żyworodnych. Stymulujący wpływ na wzrost, rozwój i barwę roślin wodnych, o liściach czerwono zabarwionych został potwierdzony wieloletnimi testami.
FERRO-AKTIV - Specjalna odżywka żelazowa do systematycznego zasilania roślin wodnych hodowanych w akwariach. Zawiera biologicznie przyswajalne żelazo w formie chelatu. Zapobiega niedoborowi żelaza i uzupełnia jego brak, objawiający się schorzeniem zwanych chlorozą wywołującą bladość żółknięciem liści. Wspomaga przebieg fotosyntezy i wytwarzanie chlorofilu w tkankach. Stosowana w odpowiednich proporcjach, zapewnia żywą, intensywną zieleń roślin wodnych hodowanych w akwariach.
No może jeszcze :
AQUA PLANT B - Wieloskładnikowa odżywka mineralna bez azotu i fosforu, służąca do kultywowania roślin wodnych w akwariach z gęstą obsadą ryb często karmionych pokarmami płatkowanymi lub granulowanymi. Dwa pierwiastki, azot i fosfor, rośliny pobierają wówczas z wody, w której mogą one występować w nadmiarze po mineralizacji substancji organicznych. Odżywka redukuje ryzyko wystąpienia inwazji glonów, które do rozwoju wykorzystują nadwyżki azotu i fosforu.
NIE MÓWIĘ ŻE MASZ WSZYSTKIE STOSOWAĆ RAZEM ALE JA WLEWAM:
AQUA PLANT ,KOBALTOSAN, MULTIMINERAL CZASEM DODAJĘ :ANTYCHLOR
Wszystkie kosztują ok. 3,50 - 4,00 zł i starczają na 300l. wody/opakowanie.
Kolorem niebieskim oznaczone są produkty które polecam.
MULTIMINERAL - Wieloskładnikowy suplement mineralny przeznaczony do uzupełniania stanu ilościowego pierwiastków śladowych niezbędnych dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych ryb i roślin wodnych. Stabilizuje równowagę biologiczną w akwarium, zapobiega niedoborom mikroelementów. Pierwiastki śladowe są nieustannie pobierane przez wszystkie żywe organizmy, dlatego też ich zawartość w wodzie systematycznie maleje. Niedobory tych pierwiastków są przyczyną wielu schorzeń oraz nieprawidłowości rozwojowych ryb.
KOBALTOSAN - Preparat jest biostymulatorem wzbogacającym wodę akwariową w aktywne i przyswajalne jony kobaltu. Wpływa korzystnie na rozwój ryb i roślin hodowanych w akwariach. Znacznie przyspiesza wzrost oraz intensyfikuje wybarwienie; już po 14 dniach stosowania kolory stają się mocno nasycone i kontrastowe. Szczególnie szybko uwydatnia się barwa czerwona. Niezbędny w hodowli ryb żyworodnych. Stymulujący wpływ na wzrost, rozwój i barwę roślin wodnych, o liściach czerwono zabarwionych został potwierdzony wieloletnimi testami.
FERRO-AKTIV - Specjalna odżywka żelazowa do systematycznego zasilania roślin wodnych hodowanych w akwariach. Zawiera biologicznie przyswajalne żelazo w formie chelatu. Zapobiega niedoborowi żelaza i uzupełnia jego brak, objawiający się schorzeniem zwanych chlorozą wywołującą bladość żółknięciem liści. Wspomaga przebieg fotosyntezy i wytwarzanie chlorofilu w tkankach. Stosowana w odpowiednich proporcjach, zapewnia żywą, intensywną zieleń roślin wodnych hodowanych w akwariach.
No może jeszcze :
AQUA PLANT B - Wieloskładnikowa odżywka mineralna bez azotu i fosforu, służąca do kultywowania roślin wodnych w akwariach z gęstą obsadą ryb często karmionych pokarmami płatkowanymi lub granulowanymi. Dwa pierwiastki, azot i fosfor, rośliny pobierają wówczas z wody, w której mogą one występować w nadmiarze po mineralizacji substancji organicznych. Odżywka redukuje ryzyko wystąpienia inwazji glonów, które do rozwoju wykorzystują nadwyżki azotu i fosforu.
NIE MÓWIĘ ŻE MASZ WSZYSTKIE STOSOWAĆ RAZEM ALE JA WLEWAM:
AQUA PLANT ,KOBALTOSAN, MULTIMINERAL CZASEM DODAJĘ :ANTYCHLOR
Wszystkie kosztują ok. 3,50 - 4,00 zł i starczają na 300l. wody/opakowanie.
Kolorem niebieskim oznaczone są produkty które polecam.
Ostatnio zmieniony 2007-04-15, 14:11 przez Doma, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zainteresowany
A nie uważasz że one mogą być gorszej jakości? Czyli przy tych nawozach roślinki ci dobrze rosną i nie ma glonów? Stosujesz je przy krewetkach?
- Doma
- Przyjaciel forum
Tak stosuje je przy krewetkach i firmy Sera i Tropical są na tym samym poziomie, glony mam ale z własnej woli, bo chcę żeby moje krewecie miały co jeść jeśli masz krewetki karłowate, np.: red cherry ( fire red ) to one ci wysprzątają glony, jeśli masz filtrujące albo wielkoramienne to nie stosuj jeśli boisz się inwazji glonów, ale mi się nie zrobiły. Może ktoś inny słyszał o takim nawozie co go można stosować z krewetkami, jest taka metoda... Swietlówki są czasem samym nawozem, są specjalne ( widmo światła gdy świesą jest różowe czasem fioletowe ) i to jest tez nawóz sam w sobie, ale moim roślinom to nie wystarcza. Można je stosować z inną świetlówką o świetle białym żeby złagodzić nieco niecodzienny wygląd, rośliny na tym nie ucierpią.
-
- Zainteresowany
Mam w akwarium glony nitkowate i chciałam je zlikwidować. U mnie jest jedna filtrująca i 3 amano, ale jakoś te glony ich nie interesują. Oświetlenie mam typowo pod rośliny 2x15W na 54l aqua i sun glo, no i nawożę dwutlenkiem węgla. Natomiast nitek nie mogę się pozbyć. Jeśli bym kupiła sobie jeszcze red fire to zajęłyby się nitkami?
- Doma
- Przyjaciel forum
Jak najbardziej i to z zadziwiającą skutecznością ale musisz dać im trochę czasu przydatne też mogą być gupiki i otoski oraz zbrojniki niebieskie ale zbrojników nie możesz mieć masz za małe akwa. Pisze bo potem może ci się to przydać.
[ Dodano: 2007-04-16, 17:30 ]
Otoski to małe glonojadki, zresztą bardzo sprawne.Otocinklus (Otostek) dorasta do 4 cm.
Wymaga zbiornika minimum o szerokości przedniej szyby 30 cm. Ryba związana z substratem. Wymaga wody o pH 6-7,5, temp. 22-26C, lubi gęsty porost roślin, przejrzystą wodę, oraz jej przepływ.
Łączymy z niedrapieżnymi rybami średniej wielkości. Karmimy pokarmami roślinnymi, drobnym żywym, pokarmem w tabletkach.
Samice w pewnych okresach grubsze. hodowla rzadko kończy się sukcesem. Ikra składana na roślinach szybach zbiornika. ryby nie opiekują się nią. Przenosimy ją do podchowowego zbiornika. podchów na sparzonym szpinaku, suchym pokarmie.
Ich biotop to zarośnięte roślinnością płynące wody południowo wschodniej Brazylii.
Rybkę bardzo częto możemy dostać w sklepie zoo, wiadomo jednak ze nie występuje ona tak jak gupik ale jest. Trzeba trochę pochodzić i tyle. Moim zdaniem bardzo pracowita rybka, prawdziwy diabeł na glony.
[ Dodano: 2007-04-16, 17:30 ]
Otoski to małe glonojadki, zresztą bardzo sprawne.Otocinklus (Otostek) dorasta do 4 cm.
Wymaga zbiornika minimum o szerokości przedniej szyby 30 cm. Ryba związana z substratem. Wymaga wody o pH 6-7,5, temp. 22-26C, lubi gęsty porost roślin, przejrzystą wodę, oraz jej przepływ.
Łączymy z niedrapieżnymi rybami średniej wielkości. Karmimy pokarmami roślinnymi, drobnym żywym, pokarmem w tabletkach.
Samice w pewnych okresach grubsze. hodowla rzadko kończy się sukcesem. Ikra składana na roślinach szybach zbiornika. ryby nie opiekują się nią. Przenosimy ją do podchowowego zbiornika. podchów na sparzonym szpinaku, suchym pokarmie.
Ich biotop to zarośnięte roślinnością płynące wody południowo wschodniej Brazylii.
Rybkę bardzo częto możemy dostać w sklepie zoo, wiadomo jednak ze nie występuje ona tak jak gupik ale jest. Trzeba trochę pochodzić i tyle. Moim zdaniem bardzo pracowita rybka, prawdziwy diabeł na glony.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
Jesli chodzi o zawartosc miedzi w komercyjnych odzywkach dla roslin to nie ma problemu. No chyba ze bedziesz lac jakies astronomiczne ilosci. Zawartosc procentowa miedzi w tych odzywkach jest tak sladowa, ze porownywalna z polizaniem miedzianego druta i splunieciem do akwarium. Oczywiscie inaczej sprawa sie ma z preparatami do zwalczania glonow ktorych wcale nie radzilbym stosowac bez wzgledu czy sa krewetki czy nie. Jesli chodzi o azotany to prawda. Krewetki sa bardzo na nie wrazliwe. Poziom azotanow wyzszy niz 5mg/L juz moze spowodowac wymieranie slabszych lub malych osobnkow. Krewetki najlepiej trzymac w akwariach z mchami, peliami i inyymi roslinami ktore nie wymagaja jasnego swiatla i nawozenia azotanami.
[ Dodano: 2007-04-17, 05:05 ]
[ Dodano: 2007-04-17, 05:05 ]
Jesli sa to te cienkie i dlugie jak wlosy nitki przyczepione jednym koncem do rosliny to powodem ich wystepowania jest czesto przedobrzenie z nawozeniem zelaza. Zredukuj odzywke zawierajaca zelazo i nitki powinny zaniknac.Sywi pisze:Mam w akwarium glony nitkowate i chciałam je zlikwidować. U mnie jest jedna filtrująca i 3 amano, ale jakoś te glony ich nie interesują. Oświetlenie mam typowo pod rośliny 2x15W na 54l aqua i sun glo, no i nawożę dwutlenkiem węgla. Natomiast nitek nie mogę się pozbyć. Jeśli bym kupiła sobie jeszcze red fire to zajęłyby się nitkami?
-
- Zainteresowany
Problem w tym, że narazie nie używałam żadnego nawozu.
- Doma
- Przyjaciel forum
Kup se red cherry i przoblem zniknie a krewetki będą ci sprzątać akwa z jeszcze innych śmieci. Czasem glony rozwijają się w akwariach naworzonych co2. Tak mi powiedział pewien chodowca jak se kupowałam rybki, i jestem pewna że to nie był sprzedawca zoologa.
-
- Zainteresowany
Ok dzięki. Popróbuję wszystkiego. Najpierw z nawozem, a później z red cherry ;)