jak myślice??????
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
jak myślice??????
http://www.youtube.com/watch?v=0UYLLQnm ... re=related jak myslice czy to wystarczy i czy to dobry pomysł ?
mam awarium 220 litrow i chce wystartowac Co2 bo moje rośliny wcale nie rosą i karłowacieją...
mam awarium 220 litrow i chce wystartowac Co2 bo moje rośliny wcale nie rosą i karłowacieją...
Re: jak myślice??????
na moje oko to ten klip raczej nie pomoże roślinkom
[ Dodano: 2008-11-16, 18:47 ]
chociaż słyszałem o stwierdzeniu ze przy muzyce klasycznej roślinki lepiej rosną a gorzej przy metalu
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

[ Dodano: 2008-11-16, 18:47 ]
chociaż słyszałem o stwierdzeniu ze przy muzyce klasycznej roślinki lepiej rosną a gorzej przy metalu

heh naprawdę chcesz zapłacić 20zl za plastikową butelkę! :zdziwko: :rotfl:
szok!
bimbrownia wystarczy ale lepiej i taniej zrobić samemu
szok!

- Morter
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Piotr
- Kontakt:
powiem szczerze, jeśli masz stosować takie CO2 to lepiej zrobić po prostu bimbrownie - wyjdzie taniej, a to to samo tak na prawdę... Poza tym pamiętaj, ze 220 to już spory zbiornik i potrzebuje więcej CO2. Wiadomo, że najlepsza była by butla ale to już spory wydatek. Tego typu zestawy jednak odradzam, zwłaszcza do dużego akwa. Lepiej zrobić coś samemu, jedną, czy nawet 2 bimbrownie i zbierać kase na bardziej profesjonal sprzęt...
Życie ma cierpki smak, ale ja lubię wytrawne drinki...
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
strona mojego szwagra fotografa - serdecznie zapraszam - www.kirczuk.pl
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Ma³gosia
Mam 2 pytania :
1. od wczoraj chodzi wmoim 63l zbiorniku instalacja w składzie: butla wysokocisnieniowa, reduktor i dyfuzor- kostka lipowa. Zestaw został sprawdzony przez profesjolalistę pod względem szczelności . Powiedziano mi że to wystarczy. Mam trochę problem z dozowaniem gazu- trudno mi uzyskac stały równomierny wypływ CO2. Czy powinnam założyc jakiś zaworek ? I jaki jest tego koszt?
2. Po jakim czasie mogę uzyskać spadek pH- gdyz w tym celu ( poza pomocą roślinkom ) zainstalowałam CO2. Pozdrawiam!
1. od wczoraj chodzi wmoim 63l zbiorniku instalacja w składzie: butla wysokocisnieniowa, reduktor i dyfuzor- kostka lipowa. Zestaw został sprawdzony przez profesjolalistę pod względem szczelności . Powiedziano mi że to wystarczy. Mam trochę problem z dozowaniem gazu- trudno mi uzyskac stały równomierny wypływ CO2. Czy powinnam założyc jakiś zaworek ? I jaki jest tego koszt?
2. Po jakim czasie mogę uzyskać spadek pH- gdyz w tym celu ( poza pomocą roślinkom ) zainstalowałam CO2. Pozdrawiam!
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Tak, zaworek precyzyjny. Koszt to coś około 40-50 zł. Np. taki: http://allegro.pl/item480187338_precyzy ... mozzi.htmlmkokoska pisze:Mam trochę problem z dozowaniem gazu- trudno mi uzyskac stały równomierny wypływ CO2. Czy powinnam założyc jakiś zaworek ? I jaki jest tego koszt?
Jakie jest kH i pH oraz do jakiej wartości chcesz zbić pH?mkokoska pisze:2. Po jakim czasie mogę uzyskać spadek pH- gdyz w tym celu ( poza pomocą roślinkom ) zainstalowałam CO2.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Ma³gosia
KH-10, GH-16, pH 8.2- akwarium młode, 14 dniowe, podejrzewam , że za to pH może odpowiadać amoniak, choć codziennie uzupełniam mikroflorę Nitrivekiem. Dziś sprawdziłam na stronie wodociągów, że pH kranówki jest ok 7.4 , a GH w stopniach niemieckich ok 13. Tak więc mam duże niedobory CO2 ( wg tabel) . Od razu podmieniłam 1/3 wody na kranową ( po odchlorowaniu ) .
Jeszcze jedno pytanie- w jaki najprostrzy sposób odłączać na noc CO2, czy może pokrętłem na reduktorze? Nie mam na razie żadnych zaworków.
Jeszcze jedno pytanie- w jaki najprostrzy sposób odłączać na noc CO2, czy może pokrętłem na reduktorze? Nie mam na razie żadnych zaworków.

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Przy tej twardości węglanowej, pH możesz zbić nie niżej jak do 7.mkokoska pisze:KH-10, GH-16, pH 8.2-
Raczej nie.mkokoska pisze:podejrzewam , że za to pH może odpowiadać amoniak
Prędzej jakieś ozdoby lub podłoże.
A z ciekawości sprawdź wodę z kranu swoimi testami.mkokoska pisze:Dziś sprawdziłam na stronie wodociągów, że pH kranówki jest ok 7.4 , a GH w stopniach niemieckich ok 13.
Wyniki podawane na stronach wodociągów, często, gęsto są "chwiejne".
Najprostszy sposób to zakup elektrozaworu i wyłącznika czasowego.mkokoska pisze:Jeszcze jedno pytanie- w jaki najprostrzy sposób odłączać na noc CO2, czy może pokrętłem na reduktorze? Nie mam na razie żadnych zaworków
Kręcąc reduktorem, będziesz zmuszona codziennie od nowa ustawiać dawkę co2. Ja bym zwariował. :]