Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.
Moderator: ModTeam
-
master88
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: £ukasz
Witam. Mam jakaś zarazę w akwarium... było wszystko ok aż tu 2 tyg temu. Nagle wychudła mi brzanka rekinia... zrobiła się taka chudziutka po czym padła :/. To mnie zaniepokoiło... kilka dni po niej padł guramin: takie same objawy... . 4 dni temu zobaczyłem ze czerwonoglowka ma białe kropki na ciele... diagnoza: ospa rybna... dodałem zieleń malachitowa do zbiornika i podniosłem temperaturę. Po 24h wydawało mi sie ze jest wszystko OK. Zniknęły plamki. Jednak zauważyłem ze skalarowi zaczęły "wychodzić" oczy (prawdopodobnie posocznica)... niecałe 12h i padł... w tym samym czasie kirysek zaczął się dziwnie zachowywać, zawsze było go wszędzie pełno, był żywy i wgl. a teraz nagle leżał sobie spokojnie na dnie i strasznie szybko oddychał.. znów niecałe 12h i padł... Dziś widzę ze bystrzyk i czerwonoglowka "odpłynęły"... Dodatkowo widzę ze kosiarka jest jakaś niemrawa...
Przedwczoraj dałem Baktopur w tabletce.. jednak nie zauważyłem żadnych zmian, poprawy :/
Boje sie ze reszta rybek tez polegnie

co mam robić ??
Akwarium 72 l
temp 28
Filtr kaskadowy 24h/dobe
Napowietrzanie
Co2
Światło 30W
Cotygodniowa podmiana 10% wody
Help Me

:(:( bo nie wiem co mam już robić

-
maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Na początek zacząć oddzielać chore ryby i skończyć z leczeniem (szczególnie Bactopurem) w zbiorniku ogólnym. Bactopur zabił bakterie - wszystkie bakterie - i nawet jak kuracja dla skalara była celowa, to przy okazji wyjałowiłeś akwarium - co spowodowało wzrost stężenia wszelkich substancji azotowych, od amoniaku zaczynając. A to rybom zwykle co najmniej nie służy. Jak nie zabija.
Czyli - na ten moment doradzę trochę większe podmiany, oraz szybkie dodanie żywych kultur bakteryjnych typu Nitrivec. Oraz oddzielenie wszelkich chorych ryb do osobnego zbiornika
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back

-
Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
-
Kontakt:
Słuchaj maola. A tak pozatym podaj Twoją obsadę. Wydaje mi się, że jest ona "straszliwa".
-
croc
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
brzanka rekinia, skalar - 72l, trochę szkoda rybek, ale i tak długo by tam miejsca nie zagrzały.
Przez pierwsze 10 dni to podmieniałbym po 25% wody dwa razy w tygodniu. Jak Maol słusznie podkreślił, cykl azotowy zaprzestał funkcjonowania i trzeba mechanicznie zmniejszać stężenie toksyn.
-
Tamcia
- Stały bywalec
- Imię: Ewelina
-
Kontakt:
Przede wszystkim to zieleń malachitowa nie pomaga w ciągu 24godzin...żeby całkiem pozbyć się tej choroby z akwa potrzeba jednak dłuższego okresu czasu...Kolejna sprawa:
master88 pisze:4 dni temu zobaczyłem ze czerwonoglowka ma białe kropki na ciele... diagnoza: ospa rybna... dodałem zieleń malachitowa do zbiornika
master88 pisze:Przedwczoraj dałem Baktopur w tabletce.. jednak nie zauważyłem żadnych zmian, poprawy
Pomieszałeś dwa leki,poprawy w tym wypadku żadnej być nie może...pomijam fakt,że wszystko w ogólniaku a nie kwarantannie.W tym wypadku wydaje mi się rzeczą naturalną,że rybom bedzie teraz coraz gorzej.Podmieniaj wodę i zastosuj się do reszty zaleceń
maola
-
master88
- Nowicjusz
woda podmieniana codziennie od momentu zaobserwowania problemów. a skalara i brzankę miałem ponad 4 lata i jako dobrze im było.. po bactopurze, filtrowałem wodę przez węgiel aktywny i dodałem 2x tabletki biostart.
to mam teraz odizolować ta kosiarkę ? bo tylko ona sie wydaje taka niemrawa.. ??
[ Dodano: 2008-11-06, 19:14 ]
no i kosiarka dead..... eh.... widzę ze się uspokoiło teraz w akwarium.... żadnych niepokojących oznak niema... jednak dalej mam ospę.... co robić !!!
help

:(
-
maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Przede wszystkim, uspokój działania chaotyczne. Filtracja PO użyciu bactopuru to musztarda po obiedzie - bakterie już nie żyją, a ty tylko usuwasz pozostałości leku.
Proponuję następującą kolejność:
- chore ryby natychmiast do kwarantanny
- 25% podmiany od razu
- Nitrivec albo inne żywe kultury bakterii do akwarium
- 25% podmiany co dwa dni ze 3 razy
- Nitrivec albo inne żywe kultury bakterii do akwarium co dwa dni ze 3 razy
- w międzyczasie przez 2 tygodnie trzymaj chore sztuki w kwarantannie, na ichtiosanie albo costapurze. Każda następna chora ryba na ospę - do kwarantanny.
..i będzie dobrze :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back

-
master88
- Nowicjusz
witam. reaktywuje temat.
z całej obsady pozostały mi
2x sumiki rekinie
1x razbora klinowa
1x bystrzyk
1x załobniczka
1x mułojad
wyeliminowałem ospę. i rybki maja się już chyba dobrze, żwawo pływają, dobrze jedzą i ogólnie wydaja się ok.
problem jednak polega na tym ze woda jest strasznie mętna (wręcz mocno żółta) Zauważyłem ze rano po włączeniu oświetlenia, jest ona klarowna a w ciągu dnia robi się taka mętną i żółta :/
Co polecacie ??
mam w planie wystartować od nowa z akwarium, jednak mam wiele wątpliwości... np. czy te roślinki co mam teraz nie przeniosą do "nowego" zbiornika jakiś bakterii po tych chorobach co miałem ;/
co robic ?