Krewecia
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Krewecia
Mam tylko jedną Krewecie filtrującą(Atyopsis moluccensis)
Zauważyłem rano że na dnie leży jej skóra a krewecia wcina śniadanko w najlepsze :mrgreen:
Krewecia nie miała też jednej nóżki a teraz ma :mrgreen: Wcześniej miała kolor brązowy a teraz ma lekki pomarańcz.
Czy ktoś z moich domowników zrobił sobie ze mnie żarty? Wrzucił nową? Cz krewecie zrzucają skóre i czy odrastają im kończyny?
Zauważyłem rano że na dnie leży jej skóra a krewecia wcina śniadanko w najlepsze :mrgreen:
Krewecia nie miała też jednej nóżki a teraz ma :mrgreen: Wcześniej miała kolor brązowy a teraz ma lekki pomarańcz.
Czy ktoś z moich domowników zrobił sobie ze mnie żarty? Wrzucił nową? Cz krewecie zrzucają skóre i czy odrastają im kończyny?
<<33L to nie dużo - marzy mi się 120L>>
- Akasha
- Stały bywalec
- Kontakt:
Re: Krewecia
Zrzucają ale kończyny to im raczej nie odrastają, możliwe że ci sie przewidziało.

160 L
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Nie napewno mi się nie przewidziało obserwowałem bardzo uważnie, ponieważ piewszy raz mam doczynienia z taką sytuacją. Krewecia nie miała 3/4 kończyny po lewej stronie a teraz naprawde ma :shock:
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
To się nazywa wylinka.Krewetki zjadają własną wylinkę, jeżeli wylinka nie zostanie zjedzona w przeciągu 3 dni od linienia należy ją z akwarium usunąć .Ponieważ pancerz nie rośnie, by doszło do wzrostu krewetki, musi on być co jakiś czas zrzucany. Krewetka w związku z tym procesem nie rośnie stopniowo, a skokowo. Wzrost trwa całe życie, ale z wiekiem jest coraz mniej widoczny.Dorosłe linieją kilka razy w roku, starsze egzemplarze 1 lub 2 razy w roku. Linienie można też sprowokować - duża podmiana wody na świeżą, zwłaszcza o zmienionych parametrach, często powoduje zrzucanie pancerza.Do chwili w której pancerz zacznie twardnieć, krewetka może bez przeszkód rosnąć, a także odbudowywać utracone części ciała. Tak więc Twoja krewetka mogła "odzyskać" utraconą kończynę.
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Dziekuje bardzo za pomoc kasia2005. Teraz już wszystko wiem. Faktycznie Wymieniałem wode w akwarium.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- cops
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Darek
kasia ma rację ;-) u mnie chłopak Macrobrachium Red Claw w przypływie miłosnych amorów pozbawił panienkę jednej pary szczypiec :mrgreen: i po pewnym czasie odrosła także nie ma co się martwić
Nikt nie jest nieomylny
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Czyli można by to było nazwać regeneracją. Fajne.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- alex321
- Forumowicz
- Kontakt:
heh fajnie
kasia2005:posypią sie ostrzeżenia za takie posty
kasia2005:posypią sie ostrzeżenia za takie posty
Ostatnio zmieniony 2007-04-18, 17:06 przez alex321, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Wiecie co,nie chcę tu nikogo obrażać, ale kasia2005 cały czas mówi komuś, że dostanie sotrzeżenie.. przecież to tylko hobbystyczne forum, anie widmo hitlerystó.. Spokojnie ;]
A! I z góry przepraszam, ale poprostu co patrzę na post,tota kasia komuś cośwytyka..no.. (ja teżbteraz wytykam.. no ale kit ;)
A! I z góry przepraszam, ale poprostu co patrzę na post,tota kasia komuś cośwytyka..no.. (ja teżbteraz wytykam.. no ale kit ;)
Młodzież ;) 9 malutkich gupików.;*
- kasia2005
- Akwarysta
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
KaKa, posty alexa to już historia ...
a nawiasem mówiąc to co do upominania to takie moje zadanie tutaj :-) dobrze że ostrzegam i na tym sie kończy bo jak komuś napiszę że będzie ostrzeżenie to więcej już nie popełnia tego błędu :-)
teraz to ja się mogę nabawic warna za OT ;-)
a nawiasem mówiąc to co do upominania to takie moje zadanie tutaj :-) dobrze że ostrzegam i na tym sie kończy bo jak komuś napiszę że będzie ostrzeżenie to więcej już nie popełnia tego błędu :-)
teraz to ja się mogę nabawic warna za OT ;-)
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Nowicjusz
- Imię: Krzysztof
Witam
Chciałbym lekko odświeżyć temat, ponieważ mam problem. Dziś wyskoczyła mi z akwarium krewetka (amano) i albo kiedy ją wkładałem z powrotem to jej przypadkiem odciąłem nóżki albo po prostu przy upadku połamała, nie wiem!
W każdym razie nie wiem, czy jest dla niej jakaś szansa - czy odrosną jej nóżki?
W tej chwili nie ma nawet jak jeść!
Mogę ją jakoś specjalnie dokarmiać i czekać aż jej odrosną nóżki, czy lepiej po prostu ja jakoś zabić, żeby nie musiała zdechnąć z głodu?
Proszę o pomoc - bo nie chce żeby sie męczyła, ale też chciałbym, żeby wróciła do zdrowia. Więc może jakbym ją przeniósł na jakiś czas do słoika i podawał rozdrobniony bardzo pokarm, to by przeżyła?
Chciałbym lekko odświeżyć temat, ponieważ mam problem. Dziś wyskoczyła mi z akwarium krewetka (amano) i albo kiedy ją wkładałem z powrotem to jej przypadkiem odciąłem nóżki albo po prostu przy upadku połamała, nie wiem!
W każdym razie nie wiem, czy jest dla niej jakaś szansa - czy odrosną jej nóżki?
W tej chwili nie ma nawet jak jeść!
Mogę ją jakoś specjalnie dokarmiać i czekać aż jej odrosną nóżki, czy lepiej po prostu ja jakoś zabić, żeby nie musiała zdechnąć z głodu?
Proszę o pomoc - bo nie chce żeby sie męczyła, ale też chciałbym, żeby wróciła do zdrowia. Więc może jakbym ją przeniósł na jakiś czas do słoika i podawał rozdrobniony bardzo pokarm, to by przeżyła?
-
- Stały bywalec
- Imię: Brak
kyniekk, pozwól, że zacytuję
To tylko cytat, niestety osobiście nie spotkałam się z traceniem kończyn u krewetek. Dodatkowo zastanów się co sprawilo, że krewetka wylazła z akwarium.
Do chwili w której pancerz zacznie twardnieć, krewetka może bez przeszkód rosnąć, a także odbudowywać utracone części ciała. Tak więc Twoja krewetka mogła "odzyskać" utraconą kończynę.
To tylko cytat, niestety osobiście nie spotkałam się z traceniem kończyn u krewetek. Dodatkowo zastanów się co sprawilo, że krewetka wylazła z akwarium.