Mój brzydal :P

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Mój brzydal :P

Post autor: chudy321 » 2008-11-22, 21:10

Gizun spoko restart w planach... Tylko wpierw trzeba odwiedzić sąsiada i znajomych, a co najwarzniejsze zoologika... korzeń będzie ciekawy powiedział bym bardzo ciekawy...
co do obecnego oświetlenia myślicie że coś wogle będzie rosło ? Trochę się boje żeby nie zapłacić za roślinki a potem je wywalić do kosza...

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-11-22, 22:02

Według mnie nurzanieć napewno będzie rósł , u mnie rósł bez światła na biurku (w akwarium oczywiście) :rotfl:

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-22, 22:29

Spoko cmepro no w sumie pośpiech to nic dobrego i masz rację a ten twój korzeń to cud miud .... sam chciałbym taki mieć ;p Bo gites wygląda w akwa :P Jutro możliwe że zostanie zakupine tylko podłoże... ale chyba przy wymianie podłoża nie będe wylewał całej wody z akwa? tylko powyjmuje wszystko ?? Jeśli pozwolicie i będziecie uważali to za stosowne to kupie jutro nurzańca i jakiąś/jakieś inne roślinki...
Chłopaki a jeszcze pytanie do oświetlenia w poniedziałek PVC będzie już w domu... ale jakie oświetlenie, widziałem że cmepro się tym zajmuje (w sensie robienia pokryw) może coś pomożesz??

Teraz pytanie co do obsady?
x2 ramireza
x2 prętnik karłowaty
co wy na taką obsadę ?? czy lepiej żeby było jedno gatunkowe??
Bo tam sobie pomyślałem że może być smutnawo z samymi ramirezkami i pomyślałem że prętniki nie będą im wchodzić w drogę ale wolę się upewnić ;p

Awatar użytkownika
cmepro
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: cmepro » 2008-11-22, 23:20

Ja się zdecydowałem na św. kompaktowe z tego względu że nie miałem za dużo miejsca pod pokrywą na św. liniowe. Sama św. to koło 30 cm + oprawki itp.
W sumie rozwiązanie ze św. kompaktową wyszło mnie taniej, żadnych stateczników itp.
W swoim baniaku mam Philipsa Tornado 865 i ładnie się sprawuje. Wiem że św. lin. można dobrać z lepszymi parametrami, ale nie wnikałem, bo nie było mi to potrzebne.

Co do pokryw... nie miałem do czynienia ze spienionym pvc (bo chyba o to Ci chodzi) więc nie wiem jak się zachowuje ten materiał, ale z tego co widziałem wątek o pokrywie z pvc daje się ładnie modelować (akwa. było profilowane).

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-11-23, 00:43

chudy321 pisze:Korzeń jest BOMBA!!! Tylko mam mały problem nie mam lasu w środku miasta trochę trudno znalezć korzeń ;p...
Nic no truno najwyżej będzie narazie z jednym korzeniem...
Chyba że zkombinuje jakoś jakiś korzeń...
Ładne korzenie znajdziesz w Gabi na ul. Kilińskiego w Białymstoku.
Właśnie takie z dużą ilością 'rozgałęzień'.
A co do akwarium.
Poprzeglądaj gazety, portale akwarystyczne, powinieneś tam znaleźć bardzo ciekawie urządzone zbiorniczki. Może coś Cię zainspiruje ;)

edit.
Obsada.
A czy prętniki nie żyją przypadkiem w haremach?
Zawsze mi się tak wydawało, ale mogę się mylić.
A może same ramirezki + krewetki, ewentualnie ramirezki + jakieś ławicowe typu neonki (nie muszą być neony, mogą przecież być rasbory klinowe itp.)
Wiesz, to kwestia gustu poprostu, powiedz jakie ryby Ci się podobają, a my podpowiemy z obsadą.

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 09:47

Myślałem też nad ławicowymi ale kolega (z tego forum ;p) powiedział że jak zależy mi nad wychowaniem potomstwa ramirezy to z neonkami nie mam szans....
Ostatnio gdy wpisałem w google "prętnik karłowaty" to znalazłem dość ciekawy wątek na jego temat...
z tego co widziałem na wikipedi to parametry nie odbiegają od siebie w jakimś nie wiadomo jakim stopniu.... Fakt że inne biotopy... i sam nie wiem ;/

Olu a może wiesz jakie ceny są takich korzeni (będę widział czy jest po co jechać)

Cmepro
Czyli że plexia (czy jakoś tak :P) jest lepszym materiałem na pokrywę??

Dzisiaj pojadę po rośliny mam już pewien plan :P rośliny które będą w akwarium to nurzaniec
pistie i mech jawajski... będzie dużo nurzańca... Myślę że z roślinami będzie wam się podobać...

Awatar użytkownika
cmepro
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: cmepro » 2008-11-23, 13:12

chudy321 pisze:Cmepro
Czyli że plexia (czy jakoś tak :P ) jest lepszym materiałem na pokrywę??
Lepszy, gorszy tego nie wiem ma swoje plusy i minusy.
Ja zdecydowałem się na plexi z tego powodu że miałem ją za darmo. 1m2 plexi o grubości 4mm widziałem za ~90 zł. Plusem plexi jest jeszcze to że jest lżejsza od płyty wiórowej i w odróżnieniu od wszystkich płyt i paneli nie nasiąka wodą i nie odkształca się.
Problem sprawia cięcie jej. Ciężko piłą ręczną uciąć ładne równe krawędzie i ze względu na to że jest cienka (4mm) nie można było jej poskręcać wkrętami tak jak to można zrobić z płytami wiórowymi, dlatego użyłem kątowników.

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 13:21

Ehh. No to teraz jestem w dołku z tą pokrywą :/
No cuż zobaczymy jak to będzie z tym spienionym PVC...
W sumie narazie się nie będe przejmował... (zaczne się przejmować w poniedziałek jak je dostane)
Narazie to się roślinami zajme :P puki co będzie im musiało starczyć te 20W...
Chyba że coś znajdę w domu ale wątpię...
No a co powiesz że głuwny wystruj będzie się opierał na nurzańcach i korzeniach??

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-11-23, 14:10

cmepro pisze:1m2 plexi o grubości 4mm widziałem za ~90 zł.
Ile? :znudzony: Ja kupiłem pleksi 4mm za 50zl! :D co do cięcia to trzeba je wykonać piłką do metalu bo ona ma mniejsze i gęstsze ząbki (a najwygodniej jest użyć wyrzynarki)! Posklejałem ją jak najładniej się dało a potem
kupiłem aluminiowe kątowniki za 16zl za metr (zużyłem jakieś 3m) i nimi zakryłem łączenia PLEXY :D a ten aluminiowy połysk ach! :hyhy:

PS Jak kupisz już bazalt to powiedz ile zapłaciłeś i gdzie bo ja też muszę sobie kupić :oczami:
Pamiętaj że zanim wrzucisz bazalt do akwarium koniecznie trzeba go sługo płukać w wodzie np w wiaderku bo może zawierać mnóstwo pyłu który mógłby spowodować to że rybki staną się murzynami :P :hyhy:

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 14:19

Spoko, a co do rybek to jeszcze daleko temu akwariu do nich :P ale już jakieś plany w stosunku co do niego są bo są małe fundusze... Dzisiaj dam fotki po aktualizacji...
Tomku a ty jesteś z Białego?? Bo jak nie to chyba nie ma sensu żebym Ci mówił bo chyba nie będziesz jechał do Białego po podłoże :P ...
Mi tam się podoba akurat pokrywa cmepro i bede się starał wzorować na niej, a jak to wyjdzie sami ocenicie :P

Tamcia
Stały bywalec
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-11-23, 14:27

chudy321 pisze:Teraz pytanie co do obsady?
x2 ramireza
x2 prętnik karłowaty
Nicole pisze:A czy prętniki nie żyją przypadkiem w haremach?
Zawsze mi się tak wydawało, ale mogę się mylić.
Nicole dobrze Ci się wydawało,prętniki powinny być trzymane w haremach,ale już o tym wspomniałam i nie mam zamiaru się powtarzać,że moim zdaniem prętniki tu nie pasują.
Nicole pisze:A może same ramirezki + krewetki, ewentualnie ramirezki + jakieś ławicowe typu neonki (nie muszą być neony, mogą przecież być rasbory klinowe itp.)

Tak by było ok ;)

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 14:33

Tamcia będę się tu sprzeczał...
Nie ma nigdzie napisane że prętniki karłowate muszą być trzymane w haremach (pisałem już że robi się to po to żeby samiec szybciej się regenerował i mogło dochodzić w zbiorniku do częstszych tareł...) mimo wszystko masz racje że tu nie pasuje z uwagi na biotop...
W przyszłości zależy mi na rozmnażaniu ramirezek i dlatego nie będe ich trzymał z neonami co do razbor nie wiem? chyba że znacie jakieś miałe stadne rybki kture by nie wyżerały potomstwa ramirezkom??
Tamcia jeśli masz jakieś wątpliwości to wpisz chociażby w google "hodowla prętnika karłowatego" podał bym Ci kąkretne linki ale regulamin zabrania poszukaj troche i wtedy będziesz wiedziała że to nie przymus trzymać prętniki w haremie...

Awatar użytkownika
cmepro
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: cmepro » 2008-11-23, 14:39

Tofifi pisze:Ile? :znudzony: Ja kupiłem pleksi 4mm za 50zl!
No to wyjątkowo tanio udało Ci się ją kupić, cena o której pisałem była ceną z Castoramy, na allegro też widziałem w podobnej cenie, no ale mi to nie robi różnicy a jak ktoś się zdecyduje to wiadomo że będzie musiał szukać na własną rękę i zdecydować się na cenę jaka będzie.
Tofifi pisze:co do cięcia to trzeba je wykonać piłką do metalu bo ona ma mniejsze i gęstsze ząbki
Też testowałem ten sposób i nie wychodziło to super, lepsze efekty można uzyskać na pile taśmowej bądź łamiąc ją podobnie jak się to robi z szybami.
Tamcia pisze:Nicole napisał/a:
A może same ramirezki + krewetki, ewentualnie ramirezki + jakieś ławicowe typu neonki (nie muszą być neony, mogą przecież być rasbory klinowe itp.)
Każda z tych rybek potrafi zjeść krewetki i będą to robiły tym bardziej że 45L to nie zbyt dużo i jak będzie mało zarośnięte to nie wróże długiego życia krewetkom.

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 14:48

Chodziło o młode ramirezy... Ludzie mówią że stadko neonów nie pogardzi młodziakami ramirez.....

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-11-23, 14:53

cmepro pisze:łamiąc ją podobnie jak się to robi z szybami.
Wiedz o tym że jeśli się zrobi pomyłkę tom może ci te 90zl pęknąć w zły sposób!
Ta jestem z Białegostoku :D

ODPOWIEDZ