5l
Moderator: ModTeam
- chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: 5l
W tym akwa możesz cukierki na biurku trzymać... załuż 40L. kup filtr grzałke i zdziałaj małą Tanganike... Naprawdę warto... Mało zabawy z wystrojem bo tylko piasek i muszle... a co do ryb to muszlowce ... (krutkie, wielopręgie mogą być inne ale trudniej je dostać)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kamil
dzięki za pomoc.Tata mi obiecał że albo na mikołaja albo na urodziny dostane akwa 60l. 

Kamil, poszukaj po zoologicznych, gdzieniegdzie kupisz 60l, już za 60 zł (bez pokrywy, rzecz jasna). Tak przynajmniej jest w Białymstoku.
I myślę, że nie rób tam Tanganiki, tylko narazie najprostsze z neonami, rasborami czy czymś takim. Tanganika, to wbrew pozorom nie jest temat dla początkujących - narazie musisz się zapoznać z akwarystyką, a nie próbować stworzyć biotop.
I myślę, że nie rób tam Tanganiki, tylko narazie najprostsze z neonami, rasborami czy czymś takim. Tanganika, to wbrew pozorom nie jest temat dla początkujących - narazie musisz się zapoznać z akwarystyką, a nie próbować stworzyć biotop.
- chudy321
- Akwarysta
- Kontakt:
Olu moim zdaniem neonki to też nie za dobre ryby dla początkujących... Takie moje zdanie
A co do ryb w 60 to polecam kilka sztuk gupików (samych samców) ale o obsadzie porozmawiamy jak kupisz zbiornik...
A co do ryb w 60 to polecam kilka sztuk gupików (samych samców) ale o obsadzie porozmawiamy jak kupisz zbiornik...
-
- Nowicjusz
Ten zbiornik to będzie 60l on jest na allegro cały zestaw poradzcie mi czy to dobry wybór http://allegro.pl/item481835123_akwariu ... atisy.html
Jaką obsade byście proponowali ?
Jaką obsade byście proponowali ?
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 21:20 przez kamil12345678, łącznie zmieniany 1 raz.
Chudy, a ja nie polecam gupików dla początkujących (mimo, a własciwie dlatego, że to ryby bardzo łatwe w hodowli). Zaczną się mnożyć, a potem nie będzie wiedział co z nimi zrobić.
Słyszałam (ale nie wiem czy to prawda ;)), że jak są same samce gupików, to mogą się bić, a potem nawet, że tak to nazwę nawrócić się na homoseksualizm (brak samic).
A według mnie neony są ok dla początkującego, tylko trzeba mieć dobre warunki w wodzie, ale o tym wystarczy poczytac.
edit:
W tym zestawie, prócz żwirku kolorowego 'ktory doda akwarium uroku' (hahaha - sorry, nie mogłam się powstrzymać), wszystko powinno być ok.
Od razu mogę Ci powiedzieć, że akwarium profilowane zniekształca obraz, przez co ciężko jest zrobić np. zdjęcie. Więc mimo tego, że profilowane 'ładniej wygląda' to kup zwykłe, proste. Poprostu jest ładniejsze
Jakbyś jeszcze filtr zamienił na kaskadowy, wogóle byłoby super (ten jest zwyczajnie bardzo duży, ciężko będzie go ukryć). Poza tym kaskadowy jest wydajniejszy.
Obsada?
15x rasbora klinowa (ładna rybka)
1x bojownik (wiem, wiem, mam już zboczenie ;p)
lub
15x neon zielony (wcale nie jest zielony ;)) - ale co do ilości - poprawiać mnie jak coś.
ewentualnie jakieś krewetki.
Nie przesadzaj zbytnio z ilością ryb, to może się potem odbić na ich zdrowiu.
Słyszałam (ale nie wiem czy to prawda ;)), że jak są same samce gupików, to mogą się bić, a potem nawet, że tak to nazwę nawrócić się na homoseksualizm (brak samic).
A według mnie neony są ok dla początkującego, tylko trzeba mieć dobre warunki w wodzie, ale o tym wystarczy poczytac.
edit:
W tym zestawie, prócz żwirku kolorowego 'ktory doda akwarium uroku' (hahaha - sorry, nie mogłam się powstrzymać), wszystko powinno być ok.
Od razu mogę Ci powiedzieć, że akwarium profilowane zniekształca obraz, przez co ciężko jest zrobić np. zdjęcie. Więc mimo tego, że profilowane 'ładniej wygląda' to kup zwykłe, proste. Poprostu jest ładniejsze

Jakbyś jeszcze filtr zamienił na kaskadowy, wogóle byłoby super (ten jest zwyczajnie bardzo duży, ciężko będzie go ukryć). Poza tym kaskadowy jest wydajniejszy.
Obsada?
15x rasbora klinowa (ładna rybka)
1x bojownik (wiem, wiem, mam już zboczenie ;p)
lub
15x neon zielony (wcale nie jest zielony ;)) - ale co do ilości - poprawiać mnie jak coś.
ewentualnie jakieś krewetki.
Nie przesadzaj zbytnio z ilością ryb, to może się potem odbić na ich zdrowiu.
Ostatnio zmieniony 2008-11-24, 21:27 przez Nicole, łącznie zmieniany 1 raz.
- chudy321
- Akwarysta
- Kontakt:
Kamil akwarium śmiało możesz kupować tylko że żwirek do wymiany i parę rzeczy dokupisz co do obsady (Nicol w sumie masz rację tylko oby miał dobre parametry żeby mu nie padły) może być tak :
x10 neon czerwony/czarny/innesa (do wyboru do koloru)
x5 otosek
x5 kiryski panda?
lub
1+2 prętnik karłowaty (harem)
x5 neonki
x5 kiryski
To moja wersja...
Ale i tak pewnie ludzie rożnie będą pisali więc na pewno coś wybierzesz tu najmniejsza bieda...
x10 neon czerwony/czarny/innesa (do wyboru do koloru)
x5 otosek
x5 kiryski panda?
lub
1+2 prętnik karłowaty (harem)
x5 neonki
x5 kiryski
To moja wersja...
Ale i tak pewnie ludzie rożnie będą pisali więc na pewno coś wybierzesz tu najmniejsza bieda...
-
- Nowicjusz
No co już nikt mi nie poradzi jaką obsade dać do akwa
Ja znalazłem akwarium 63L za 45zl bez pokrywy filtra itp.
Kaskada z 70zl nie polecam zestaw bo zapłonisz
między innymi za wymiociny clowna które są brzydkie jak noc (kiczowate na maxa)oraz za pokrywę która ma 15w świetlówkę która kosztuje z 20zl
nie warto przepłacać! Ja na twoim miejscu kupiłbym samo akwarium a te 50zl filtr za 70zl i zaoszczędzasz 60zl za które możesz kupić świetlówki np 2 po 30W co przyda się przy roślinach bo z tymi 15W w standardowe to nic nie urośnie 
Pokrywę zrobisz samemu za koszt nie więcej jak 20zl
Więc po co przepłacać?
Mama nadzieję że pomogłem :hyhy:
[ Dodano: 2008-11-25, 19:48 ]
http://e-akwarystyka.pl/topics49/10040.htm#81962
widziałem że pytasz się TH o jego akwarium penie tańsze bo używane ale za transport zapłacisz więcej jak 40zl :zdegustowany: :/
między innymi za wymiociny clowna które są brzydkie jak noc (kiczowate na maxa)oraz za pokrywę która ma 15w świetlówkę która kosztuje z 20zl

Więc po co przepłacać?
widziałem że pytasz się TH o jego akwarium penie tańsze bo używane ale za transport zapłacisz więcej jak 40zl :zdegustowany: :/
-
- Nowicjusz
A grzałka ??Tofifi pisze:Ja znalazłem akwarium 63L za 45zl bez pokrywy filtra itp.
między innymi za wymiociny clowna które są brzydkie jak noc (kiczowate na maxa)oraz za pokrywę która ma 15w świetlówkę która kosztuje z 20zlnie warto przepłacać! Ja na twoim miejscu kupiłbym samo akwarium a te 50zl filtr za 70zl i zaoszczędzasz 60zl za które możesz kupić świetlówki np 2 po 30W co przyda się przy roślinach bo z tymi 15W w standardowe to nic nie urośnie
Więc po co przepłacać?