Mój brzydal :P

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Mój brzydal :P

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 14:58

Bez emocji panowie jest to temat o moim akwarium a nie o pokrywie bo temat o akwarium powiedzmy robi się "martwy" a pojawia się wątek pokrywy... Na pokrywę przyjdzie czas i raczej na 100% bedzie temat w odpowiednim dziale i przedyskutujemy razem wszystkie za i przeciw (mam taką nadzieje) narazie zostawmy temat pokrywy w spokoju...
Co do obsady docelowo będzie
2x Ramireza (zostanie parka, będzie zakupione 4 sztuki żeby mogły się dobrać bez problemów)
5x Otosek
Taka obsada w zupełności wystarczy...

Tamcia
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ewelina
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-11-23, 15:15

chudy321 pisze:poszukaj troche i wtedy będziesz wiedziała że to nie przymus trzymać prętniki w haremie...
Wiem,że to nie przymus,ale jest to bardzo wskazane dla dobra samic.
chudy321 pisze:Tamcia jeśli masz jakieś wątpliwości to wpisz chociażby w google "hodowla prętnika karłowatego"
Ja hoduję prętniki i już czytałam...
chudy321 pisze:Nie ma nigdzie napisane że prętniki karłowate muszą być trzymane w haremach (pisałem już że robi się to po to żeby samiec szybciej się regenerował i mogło dochodzić w zbiorniku do częstszych tareł...)
Czy trzymanie prętników karłowatych polega tylko na odbywaniu częstych tareł przez te ryby?Po drugie chyba nie doczytałeś,że samo złożenie jajek to nie wszystko.Bardzo trudno utrzymać małe prętniki przy życiu...Poza tym wychodzę z założenia,że częste tarła bardzo rybę osłabiają-mi akurat nie zależy na młodych tylko na zdrowych/silnych rybach...może tu się różni nasze podejście do tej sprawy :/
Co do obsady docelowo będzie
2x Ramireza (zostanie parka, będzie zakupione 4 sztuki żeby mogły się dobrać bez problemów)
5x Otosek
Taka obsada w zupełności wystarczy
Pewnie to nie mój wpływ,ale dziękuję za brak prętników na tej liście ;)

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 15:36

Doszłem do wniosku że nie pasuja ta ryba w tym zbiorniku...
Tamcia mi też zależy na zdrowych rybach... i własnie po to umieszcza się harem prętników... ale nie będę się z tobą kłucił na ten temat bo wiadomo że co człowiek to opinnia... Dopatruje się małego nie porozumienia między nami czemu uważasz że ja męcze ryby? bo ja jakoś nie widze w tym żadnej męczarni?? Nie rozumiem Cię także w innej kwesti, nie chciała byś zobaczyć kiedykolwiek w akwarium potomków swoich ryb?? Ja bym chciał i po to robie akwarium jednogatunkowe. Nie będę się bawił w żadne odzialanie samca/samicy wszystko będzie tak żeby utrzymało się tylko to co się ma utrzymać... lecz do tego dojdziemy hmm za dwa tygodnie gdzie rybki będą pływać w swoim domku...

Tamcia
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-11-23, 15:52

chudy321 pisze:Tamcia mi też zależy na zdrowych rybach... i własnie po to umieszcza się harem prętników...
Dokładnie HAREM :D Osłabione tarłem ryby są bardziej podatne na choroby,a skoro można tego uniknąć,to po co trzymać parkę.Wiem,że nie jest porzymusem trzymanie haremu,ale harem to dla nich same plusy
chudy321 pisze:Dopatruje się małego nie porozumienia między nami czemu uważasz że ja męcze ryby?
Tego nie napisałam...Cieszy mnie fakt,że najpierw sugerujesz obsadę,a dopiero potem będziesz ją kupował.Chyba,że masz na myśli,że napisałam :
Tamcia pisze:mi akurat nie zależy na młodych tylko na zdrowych/silnych rybach...może tu się różni nasze podejście do tej sprawy
to użyłam złego słowa,miało być tylko silnych :hyhy:
chudy321 pisze:Nie rozumiem Cię także w innej kwesti, nie chciała byś zobaczyć kiedykolwiek w akwarium potomków swoich ryb??
Pewnie,że bym chciała,ale nie kosztem tego,że samiec męczył by stale jedną samiczkę.Mam harem,ładnie się trą i bardzo chciałabym żeby z młodych coś było,ale narazie niestety(przyczyny zdrowotne)nie mam możliwości zapewnić im dobrych warunków(osobnego dobrze przygotowanego zbiornika)do wylęgu narybku,a potem stosunkowo ciężkiego odchowu maleństw :/

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 17:56

Dobra Tamcia nie ma co dalej na ten temat rozmawiać... Ja wiem swoje ty wiesz swoje każdy coś po trochu...
Co do akwarium niestety dzisiaj nie wypaliło z zoologiem... Zato dostałem całkiem pokazną kupkę mchu jawajskiego i całkiem fajny korzeń kturego fotki potem umieszczę na forum w tym temacie...
Co do roślin i bazaltu będzie jutro na 50% zależy jak pójdzie w szkole i czy będzie nastrój...

Mam dwa korzenie (jeden tonie drugi nie zobaczymy co będzie po zbiegach poleconych przez cmepro jeśli nie będzie to ną zostanie obciążony jakimś kamieniem) Ten który nie tonie ma bardzo ciekawy kształt fotki wstawie jutro z tego względu iż akurat oba korzenie się "gotują" zapowiada się smaczna kolacja - oczywiście JOKE :P (z tą kolacją :P)

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-11-23, 22:19

chudy321 pisze: Olu a może wiesz jakie ceny są takich korzeni (będę widział czy jest po co jechać)
Wiesz co, nie patrzyłam, ale wydaje mi się, że coś koło 20zł za taki średniej wielkości (nie chcę skłamać, bo nie jestem pewna).

A co do ławicowych. Nie chcę wychwalać microrasor galaxy, bo każdy może mieć inne zdanie na ich temat, ale ja mam w 25l krewetki red cherry, które oczywiście szybko się mnożą. Nie zauważyłam jakiegokolwiek 'molestowania' krewetek (i zjadania młodych) przez galaxy. Więc może pozbieraj informacje na ich temat i zastanów się nad tym gatunkiem.

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 23:27

Zastanowię się :P możliwe że jak będzie kasa to może może się pojawią w akwa...
Co do korzeni to już mam wystarczającą ilość... jutro idę do sklepu na 100 % i będzie aktualizacja...
Mam bardzo ciekawe korzonki i będę się starał zrobić z tego "brzydala" coś fajnego co będzie cieszyć oko... możliwe że znajdzie się w akwarium też anubias... zależy jak jutro się wyrobię z kasą... chcę żeby było dużo nurzańca... i mchu jawajskiego... jutro sami zobaczycie jak się to będzie prezętowało...

[ Dodano: 2008-11-25, 07:08 ]
Witam wszystkich....
Zmieniło się między innymi to iż doszło parę roślinek, dwa korzenie (jeden ten obsadzony mchem jest dość ciekawy) podłoże (filtuś floran bo bazaltu nie było w sklepie)
Co do roślin to
Mech jawajski
Nurzaniec
We środę dojdzie jeszcze trochę nurzańca i mchu jawajskiego
Brakuje mi roślinki (jakiejś trawki) którą mógłbym posadzić przed "wejściem" do kokosa....
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-11-25, 10:12

Coraz ładniej ale dolej wodę!
Mi się wydaje ze za dużo piasku nasypałeś z przodu, bardzo ładny korzeń! Mchem zasłoń filtr

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-25, 10:17

Spoko filtra nie będę zasłaniał bo we środę po kaskadę jadę i bez sensu na razie :P z roślin dojdzie jeszcze trochę mchu i anubias na ten korzeń koło filtra ... Co do żwiru to jest rozsypany tak żeby powstało nieregularne dno i tak właśnie wyszło na żywo akwarium wygląda lepiej... jak dojdzie anubias i reszta to we środę kolejna aktualizacja :P
pozdrawiam

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-11-25, 11:00

Wiem ale lepiej jak by był spadek to łatwiej sprzątać Ci będzie ;) no i żaden problem może być ze spadkiem i przecież nie mysi być regularnie usypane ale spadek jest potrzebny

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-11-25, 11:21

chudy321 pisze:Tamcia będę się tu sprzeczał...
Nie ma nigdzie napisane że prętniki karłowate muszą być trzymane w haremach (pisałem już że robi się to po to żeby samiec szybciej się regenerował i mogło dochodzić w zbiorniku do częstszych tareł...)
Mała poprawka wszelkie haremy (dotyczy to również prętnika) tworzy się przede wszystkim pod kątem samic a nie samców. Chodzi o to że w samiec w okresie "rui" potrafi zamęczyć taka jedną, biedną samiczkę....dlatego tworzy się haremy dla "równowagi sił" zeby uwaga samca rozłozyłą się na dwie i więcej partnerek.
Masz rację że nie ma przymusu i można mieć 1/1 ale dla komfortu tych rybek wskazany jest harem.

Za dużo żwirku na przedzie....raz ze nie wygląda to zbyt ciekawie to i nie ma prawidłowego odprowadzenia zanieczyszczeń...
To tyle ode mnie.
Pzdr

Tamcia
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Tamcia » 2008-11-25, 16:45

Bohdan pisze:Mała poprawka wszelkie haremy (dotyczy to również prętnika) tworzy się przede wszystkim pod kątem samic a nie samców. Chodzi o to że w samiec w okresie "rui" potrafi zamęczyć taka jedną, biedną samiczkę....dlatego tworzy się haremy dla "równowagi sił" zeby uwaga samca rozłozyłą się na dwie i więcej partnerek.
Masz rację że nie ma przymusu i można mieć 1/1 ale dla komfortu tych rybek wskazany jest harem.
Już zwróciłam na to uwagę nie tylko w tym temacie,ale otrzymałam odpowiedź
chudy321 pisze:Dobra Tamcia nie ma co dalej na ten temat rozmawiać... Ja wiem swoje ty wiesz swoje każdy coś po trochu...

Co do akwa,to wstrzymam się z oceną i wypowiem jak będzie kaskada i inne rosliny....

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-25, 17:34

Tamcia czyli że co jest brzydko ? :P
Zaraz poprawię dno... Woda dolana xD

Awatar użytkownika
cmepro
Stały bywalec
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: cmepro » 2008-11-25, 18:01

Przede wszystkim postaraj sie o lepsze fotki, późnym wieczorem jak za oknem będzie już ciemno, bez lampy błyskowej i z oświetleniem baniaka. Ogólnie wygląda ciekawie i obiecująco ale w ciemnościach słabo widzę ;))

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-25, 18:09

Spoko fotki zrobię dzisiaj napewno z rana woda nie była dość klarowna ale już było coś widać a teraz jest już ok ale narazie za bardzo nie mam czasu porobić zdjęć fotki wstawie napewno (myślę że coś koło 19-20) cmepro a co myślisz o dołożeniu anubiasa? czy lepiej tak jak miało być nurzańce i mech jawajski??

ODPOWIEDZ