;)
Moderator: ModTeam
Wydaje mi sie, ze to wystarczy:Suja pisze:przy tym świetle glosia yhh słaby pomysł
polobis pisze:Wromak z oświetleniem 2x30W T8, dorzucone 2x39W T5 i odbłyśniki
To jest Blyxa japonica. Dosyć trudna roślina.daroo pisze:rzepraszam że spytam - z czego jest ta kępa trawki na lewo od microsorium? (na starych zdjęciach jest okazalsza)
to blyxa japonica. Jest mniejsza, bo przerosła, powycinałem i sprzedałem.daroo pisze:Przepraszam że spytam - z czego jest ta kępa trawki na lewo od microsorium? (na starych zdjęciach jest okazalsza)
Nie tyle z morza, co z plaży... do morza nie chciało mi się wchodzić, poza tym piach z wodą jest bardzo ciężki. Przygotowanie piachu do zbiornika polegało na zakupie u chińczyków sitka za 1zł i przesypaniu go przez to sitko. Wszystkie pety, gumy do żucia, monety, zapałki, muszelki i inne śmieci większe niż oczka - nie przeszły. Piachu już nie płukałem - poszedł suchy bezpośrednio do zbiornika.daroo pisze:jeszcze jedno - czy piasek "morski" tzn prosto z morza wzięty? tylko płukałeś i oddzieliłeś muszelki?
znaczy się ryby srają i to widać. Trzeba ukształtować odpowiednio dno, żeby spływało do jednego kąta, albo założyć trawniczek. Bardzo dobrze rosła do pewnego momentu glosia, później się rozmyśliła i znów odbija. Pewnie coś w wodzie, bo ma płytki system korzeniowy i nie sięga do ziemi. Reszta rośnie rewelacyjnie, przy czym pamiętaj, że pod tym piachem jest ziemia. niektóre rośliny rosną zdecydowanie za duże... inne zdecydowanie za szybko...daroo pisze:myślę żeby zabawić się kiedyś właśnie w piaszczyste dno - powiedz, czy nie ma problemów z zamuleniem dna? rośliny jak rozumiem nie narzekają?
:/polobis pisze:znaczy się ryby srają i to widać.
hm...a nie widać?ankon91 pisze::/polobis pisze:znaczy się ryby srają i to widać.