Odżywki PL - Odżywki

Kolcobrzuch i co jeszcze ?

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Runo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Robert
Kontakt:

Kolcobrzuch i co jeszcze ?

Post autor: Runo » 2008-11-22, 20:50

Witam, podoba mi się strasznie kolcobrzuch , ale nie wiem co moge jeszcze do niego dolozyc? on musi miec koniecznie lekko słoną wodę ? aha czy rośliny ze słodkowodnego baniaka przetrwają w osolonej wodzie ??

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Re: Kolcobrzuch i co jeszcze ?

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 09:54

1. Jakie masz akwarium??
2. Rośliny powinny dać sobie radę przynajmniej niektóre
3. "No cóz też kiedyś chciałem hodować kolcobrzuchy, ale po paru miesiącach zbierania informacji mi przeszło. Tetraodon nigroviridis (kiedyś fluviatilis, jest straszny bałagan w systematyce) dorasta do 17cm więc baniak 100l wydaje się nie być przesadą. Rybe tą warto by było trzymać w pojedynkę, bo o ile młode osobniki są w stanie siebie tolerować to jak dorosną to szybko siebie wykończą i większość współmieszkańców a o trzymaniu ich z długo płetwymi rybami możesz od razu zapomnieć. Drugą rzeczą odstraszajacą od ich hodowli jes wymagane zasolenie, a co za tym idzie mały wybór roślin, ogólnie jeśli chcesz chodować kolcobrzuchy to polecam Ci T. biocellatus, jest mniejszy, łagodniejszy i wymaga mniejszego zasolenia (lub wcale)."
Zaczerpnąłem trochę informacji po to żeby Ci pokazać że Google nie gryzie i mam nadzieje że ostrzeżenia nie dostanę za opcję "kopiuj, wklej".

Awatar użytkownika
Runo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Runo » 2008-11-23, 18:42

Kolego o kolcobrzuchu wiem, kozystajac z google dowiedzialem sie ze male kolcobrzuchy zielone moga byc w wodzie slodkiej jak urosna w lekko osolonej, kolcobrzuchy sa dwa i mieszkaja same. chodzilo mi raczej o inne ryby ktore potrzebuja podobnego zasolenia...

Awatar użytkownika
chudy321
Akwarysta
Pojemność akwarium: 240
Imię: Mateusz
Kontakt:

Post autor: chudy321 » 2008-11-23, 18:58

Nie mówiłem że muszą być w słonej? ^^ a co ty chcesz z nimi trzymać?? polecam akwa gatunkowe...

Awatar użytkownika
Runo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Runo » 2008-11-23, 21:50

w googlach znalazlem ze mlode nie musza .... nie wiem co z nimi mozna trzymac

Nicole
Akwarysta
Imię: cykmykpyk

Post autor: Nicole » 2008-11-26, 19:33

Na pewnym forum spotkałam się z trzymaniem kolcobrzucha z krewetkami, bojownikiem..
Podobno nie ma żadnego problemu. Oczywiście nie wiem ile w tym prawdy, ale mówimy tu o tzw. 'nadymce' czyli o kolcobrzuchu karłowatym. Z tego co się dowiedziałam nie jest to ryba agresywna. Tak jak mówiłam ktoś trzymał ją z rybami innego gatunku, w wodzie słodkiej (bez żadnego dodatku soli).
Naprawdę nie wiem ile w tym prawdy (w trzymaniu kolcobrzucha z innymi rybami), ale ja osobiście wolałabym nie ryzykowac i założyć akwarium jednogatunkowe.
I jeszcze jedno - kolcobrzuchy nie są agresywne wobec innych przedstawicieli swojego gatunku, tak więc nieprawdą jest, że trzeba trzymać je w pojedynkę.

Awatar użytkownika
Runo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Runo » 2008-11-26, 21:17

nie mialem co zrobic z malymi mieczykami wiec wpuscilem je do kolcobrzuchow zielonych, fakt ze jeden ok 3cm przegryzl worek i tak troche za nimi plywaly.. ale teraz nie zwracaja na siebie uwagi

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-11-26, 21:25

A, jeśli mówisz o kolcobrzuchach zielonych, to one rosną do 17cm i są agresywne.
Myślałam, że mowa o karłowatych.
Przykro mi, ale spodziewaj się zjedzenia narybku przez kolcobrzucha.
Wraz z wiekiem 'nadymki' stają się coraz agresywniejsze i bardziej terytorialne.

Awatar użytkownika
Runo
Forumowicz
Kontakt:

Post autor: Runo » 2008-11-27, 00:31

jeden przed chwila padł :/ ale cos z nim bylo nie tak od poczatku.. chudy byl i mial obgryziona pletewke. nie potrzebuje narybku, a jak juz to sa jeszcze 3 akwaria w domu :D w tym kotnik

Nicole
Akwarysta

Post autor: Nicole » 2008-11-27, 15:13

A nie widziałeś, żeby ten drugi go jakoś 'napastował'?
W jakim akwa je trzymasz?
Zasolenie musi być przez pierwsze kilka tygodni życia, potem jest niepotrzebne.

ODPOWIEDZ