0,5W/l to minimum. 450l akwarium zapewne będzie 55-60cm głębokie, a więc 0,5w/l to już sporo za mało. Przy takim litrażu to raczej optowałbym w 0,6-0,7w/l. No chyba że pójdziesz za radą kolegów i zrobisz czarne wody.
ps
w 540l mam 560w i wcale nie sądzę, że mam dużo światła. 450l to na prawdę duży zbiornik.
Przymiarka do akwarium 450l
Moderator: ModTeam
- Runo
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robert
- Kontakt:
Re: Przymiarka do akwarium 450l
wiec mam do wyboru
Malawi
Tanganika
LOW-tech
coś jeszcze ? bo w takim razie holender odpada
Malawi
Tanganika
LOW-tech
coś jeszcze ? bo w takim razie holender odpada
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Ale tak jak zauważył marthinez, wysokość ma tu kolosalne znaczenie. Jeśli masz mieć oszczędne akwarium to też bym szedł w czarne wody. Oczywiście utrzymasz tam podstawowe rośliny. Do tego sporo korzeni. Ryby dobieraj do wymagań temperatury, zwłaszcza jeśli musisz oszczędzać na rachunkach.pavelek pisze:Kryptokoryny i żabiennice dosyć dobrze rosły u mnie przy 0,18w/l![]()
Odradzam skalary i neonki, tu musisz mieć jednak wyższą temperaturę. Popatrz na inne pielęgnice południowoamerykańskie i na jakieś ciekawe zbrojniki. Możesz sobie zafundować trzciniaki, bo nikt nie każe robić Ci biotopu.
Malawi i Tanganika to trochę inne zbiorniki. Tu musisz postawić na sporą filtrację.
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
moja mam się śmieje ze ryby maja rosnąć do max 28cm bo taką mamy patelnie, no właśnie ja bym chciał jakiś biotop korzenie mi się podobają do filtracji mam już dojrzały filtr tetra tex 1200 i może zrobię jeszcze jakiś samorób
[ Dodano: 2008-11-29, 14:39 ]
co do temperatury wody .. to aktualnie bez grzałek ma 25,1oC. to chyba już taka w miarę temperatura

[ Dodano: 2008-11-29, 14:39 ]
co do temperatury wody .. to aktualnie bez grzałek ma 25,1oC. to chyba już taka w miarę temperatura
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 10
- Imię: bartek
sam tetra ex 1200 to za malo do takiego akwariumRuno pisze:moja mam się śmieje ze ryby maja rosnąć do max 28cm bo taką mamy patelnie, no właśnie ja bym chciał jakiś biotop korzenie mi się podobają do filtracji mam już dojrzały filtr tetra tex 1200 i może zrobię jeszcze jakiś samorób![]()
Szczerze mowiac jesli sie mysli o tak duzym zbiorniku to trzeba sie liczyc z kosztami bo to tak samo jakbys kupil sobie mercedesa ale chcial oszczedzic na benzynie wiec zasada jest prosta jesli chcesz oszczedzic polecam Ci mniejszy zbiornik
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
ja nie twierdze ze nie dokupię jeszcze jednego filtra ....