Pechowy dzień... Akwarium pękło... Woda się sączyła dobrze że akurat byłem w pobliżu... Akwarium nie nadaje się już do niczego może kiedyś ale narazie zostaje tak jak jest nie ruszam już go bo po co kleić jak możliwe jest to że pęknie a nawet te 45L wody wylane w mieszkaniu to jest dużo... Co zrobić z roślinami przecierz ich nie wsadzę w akwa z muszlowcami :/ Rozmaiwałem z rodzicami na temat drugiej 80 lub 100 na święta jednak wspulnie stwierdziliśmy że nie ma na to funduszy i miejsca (zamieniam się pokojem z młodszą siostrą co za tym idzie mam mniej miejsca)... Mam pytanie do was czy zostawić muszlowce w spokoju tak jak są sprubować sprzedać rośliny? czy sprzedać muszlowce i zrobić zbiornik bardziej roślinny? nie wiem co mam myśleć mało co się nie popłakałem jak zobaczyłem że z tej głupupiej 45 leci woda ;/ ehhh no szkoda słów
pomocy
Przykry temat :/
Moderator: ModTeam
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Przykry temat :/
Ja bym na twoim miejscu wrzucił luzem rośliny do tych muszlowców , i szybko pomyślał nad wymianą szkła . Takie 45l to ok 50zł :kwasny:
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Oczywiście rośliny do muszlowców, nic im nie będzie.
A co z rybami z tej 45? Były tam jakieś ryby?
Jeśli rozszczelnił się tylko silikon to żaden problem, wystarczy skleić to miejsce i po strachu, gorzej jak szkło pękło. Przy takim małym litrażu, własnoręczna naprawa przecieku jest bardzo prosta.
A co z rybami z tej 45? Były tam jakieś ryby?
Jeśli rozszczelnił się tylko silikon to żaden problem, wystarczy skleić to miejsce i po strachu, gorzej jak szkło pękło. Przy takim małym litrażu, własnoręczna naprawa przecieku jest bardzo prosta.
- chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Rośliny już u muszlaków... Ryb nie było bo zbiornik stał niecały tydzień... Był po naprawie postał dzień a dzisiaj już ciekł... możliwe że zostanie zakupine akwarium 112L z pokrywą... Nie wiem sam narazie raczej będe musiał zaczekać do świąt...
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Więc poczekaj, roślin nie sprzedawaj. Poprowadź sobie rodzaj eksperymentu z roślinami w zbiorniku dla muszlowców. Zobaczysz co sobie da rade, a co zacznie padać.
Jeśli podmieniasz regularnie wodę u muszlowców to dostarczasz sporo mikroelementów, rośliny powinny to wykorzystać.
Co do akwarium. Jeśli już raz było naprawiane i nadal cieknie, to daj sobie spokój. Wyczyść je i zanieś do zoologa. Powiedz że cieknie i że można je sprzedać komuś na akwarium dla myszki. Jak dobrze pójdzie, to może nawet dostaniesz za nie jakiegoś grosza.
Jeśli podmieniasz regularnie wodę u muszlowców to dostarczasz sporo mikroelementów, rośliny powinny to wykorzystać.
Co do akwarium. Jeśli już raz było naprawiane i nadal cieknie, to daj sobie spokój. Wyczyść je i zanieś do zoologa. Powiedz że cieknie i że można je sprzedać komuś na akwarium dla myszki. Jak dobrze pójdzie, to może nawet dostaniesz za nie jakiegoś grosza.
- chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Spoko... akwarium pujdzie w odstawke możliwe że większe akwa będzie w domu...