Miałem ten filtr i bardzo dobrze sie spisywal ale sprzedalem jako gratis do akwariumThierry Henry pisze:Masz go, że tak polecasz?
240
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Gracjan
- Nazwisko: Nykiel
Re: 240
A moze zaodasz jakas grubosc? ja sie zastanawiałem nad 8mmkbtor pisze:A jakiej grubości to plexi? Im cieńsze, tym bardziej będzie się wginało. Prawdopodobnie będziesz musiał zrobić aluminiową ramę.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
mlodyakwar pisze:Moj wybor padł by na akwarium 240l to nie ukrywam za wzorowałbym sie na akawrium marthineza, poniewaz jest oszalamiajace.
mlodyakwar pisze:Najbardziej prosiłbym o rade Marcina gdzyz jako pierwowzor ma wiekie doswiadczenie
E, bez takich, bo się czerwienie.mlodyakwar pisze:swietkowki takie jak ma ideał do ktorego daze.

Fajną wycenę zrobiłeś, nawet nie przypuszczałem, ze tyle wydałem.
Jednak nie musisz wzorować się na tym samym sprzęcie. Bardzo dobre efekty uzyskasz stosując produkty innych firm.
I tak światło. Różne kombinacje świetlówek dadzą podobne efekty. W obecnym zbiorniku stosowałem już różne (aquarelle, osram, brillux). Po prostu obecne są w akwa, bo ciągle eksperymentuję. Następne zapewne też będą inne.
Co2, dyfuzor itp. też możesz sobie różnie skonfigurować.
Nawozy. No cóż. Nie wiesz jaką wodę ja mam, wiec także nie masz pewności, że u Ciebie to zda egzamin. Do takich rzeczy dochodzi się metodą prób i błędów.
Filtracja. To też nie musi być ex1200. Z powodzeniem możesz zastosować inny filtr o podobnych parametrach.
Cena, którą podałeś będzie znacznie wyższa. Nie ma w niej innych potrzebnych akcesorii, które się przydadzą.
Odmulacz, nożyce, pęseta, media filtracyjne, membrana i prefiltry do RO, czyścik, testy, ewentualnie filtr wewnętrzny, ozdoby, rośliny, rybki, siatki itp. Wiem, że to drobiazgi, ale podliczając całość wyjdzie niezła sumka.
Na roślinach można zarobić. A jakże. Wszystko jest kwestia chęci. Mi ich brakuję. Większość oddaje miejscowym, znajomym akwarystom, ale dzięki temu dużo innych gatunków mam w zamian.
Pamiętaj, że bardziej liczą się umiejętności, konsekwencja działania, cierpliwość.
To nie sprzęt zdobi moje akwa, ale aranżacja roślinna i ryby.
:zdziwko: To ja poproszę takie dwa zestawy (nowe).dzidek1983 pisze:cena 800 zł za akwarium szafkę, filtr RO, grzałkę i butlę jest dla mnie troszkę wygórowana, za tyle to mogę teraz kupic nowy sprzęt i jeszcze mi zostanie....

Kurczę, jakbym przycinał co 1,5 miecha, ryby nie miały by gdzie pływać.szalinski_2005 pisze:ja przycinam raz na powiedzmy 1,5miesiąca
Przycinam co tydzień, a większa przycinka jest co 2,5 - 3 tygodnie.
Nie zawsze są to piękne rośliny. Większość to stare liście (Lotosa, Nurzańca), brzydkie boczne odrosty itp.
Pamiętaj, ze utrzymanie takiego akwarium kosztuje. Prąd (oświetlenie, grzałka) i woda (jak w kranie leci syf to RO troche jej zużywa).mlodyakwar pisze:jak z 100zarobie to juz bedzie git.
-
- Stały bywalec
dzieki za informacje w kazdym razie jyz zredukowalem koszty o polowe a siatki itp to juz grosze chociaz jak slusznie zuwazyles dobija do tysiaka:) ale bedzie sie oplacac.
[ Dodano: 2008-12-01, 20:19 ]
a moze zakupic oswitlenie HQI?
[ Dodano: 2008-12-01, 20:47 ]
jakie szczybce manipulacj beda najodpowiedniejesze takie 40cm czy 60?
[ Dodano: 2008-12-01, 20:19 ]
a moze zakupic oswitlenie HQI?
[ Dodano: 2008-12-01, 20:47 ]
jakie szczybce manipulacj beda najodpowiedniejesze takie 40cm czy 60?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 85
- Imię: Piotr
- Kontakt:
dokładnie masz rację też przycinam co tydzień ale to są końcówki ok 3-4 cm zależy też od roślinki chodziło mi o takie duże przycinki z których można by było coś sprzedać ale niestety z braku czasu na pakowanie i wysyłanie wszystko trafia do kosza :kwasny: poza tym traktuje to jako hobby a nie zarobekmarthinez pisze:szalinski_2005 napisał/a:
ja przycinam raz na powiedzmy 1,5miesiąca
Kurczę, jakbym przycinał co 1,5 miecha, ryby nie miały by gdzie pływać.
Przycinam co tydzień, a większa przycinka jest co 2,5 - 3 tygodnie.
skąd ja to znam ale o tym to moja żona najczęściej wspomina przy płaceniu rachunkówmarthinez pisze:Pamiętaj, ze utrzymanie takiego akwarium kosztuje. Prąd (oświetlenie, grzałka) i woda (jak w kranie leci syf to RO troche jej zużywa).
miłego dnia 

-
- Stały bywalec
a jaki wklad napoczatku wlozyc by jak najsyzbciej ustabilizowac akwa?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
chodzi Ci o wkład do filtra?mlodyakwar pisze:a jaki wklad napoczatku wlozyc by jak najsyzbciej ustabilizowac akwa?
Najlepiej "dojrzały" pochodzący ze "zdrowego" akwarium.
Nie ma wkładów przyśpieszających dojrzewanie. Chyba, ze mówisz o bakteriach.
Jeśli chodzi o akwa typowo roślinne, stosuje zawsze standardowe wkłady dołączone do kubła.
-
- Stały bywalec
a moze zamias podloza tetry ASII...ma ktos moze jakies doswiadczeni w porownaniu z tetra ASII bo ja to tylko na ziemi jade w 25 i 60 :wstyd:
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Tetra ASII co to za podłoże? :zdziwko:
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Marcin, nie jestem jasnowidz żeby domyślać się o co chodziło koledze.marthinez pisze:Pewnie chodziło o porównanie substratu Tetry z ASII (AquaSubstrate II). :]
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Łatwo się domyślić czytając cały temat i to, że mlodyakwar chce mnie skopiować. :hyhy:Thierry Henry pisze:Marcin, nie jestem jasnowidz żeby domyślać się o co chodziło koledze.
-
- Stały bywalec
No akwa stoi od jakiegoś czasu mam ro grzalke jager 150w filtr eheim2215 szafke koloru mahoń o ile dobrze identyfikuje ten kolor i oczywiscie akwarium. Zakupie jeszcze do niego HQI 2x 70w+żarniki 5200K 5500L. Jako substrat posłuży mi Aqua Substrate I i II po jednym worku każdego, zastanawiam sie czy nie dodać jeszcze jednego ASII. żwirek już mam.