Witam
Proszę o ocenę w miarę chęci i możliwości
Może ktoś jest w stanie opisać trochę rośliny bo o tym nie mam wielkiego pojęcia raczej:-/
Zaznaczam, że to pierwsze akwarium - stoi około 3 tygodni - rośliny powoli podrastają
Akwarium Brillux 72l
Oświetlenie 2x24W
Filtr - kubełkowy Tetra ex600
Podłoże - żwir kwarcowy
Nawóz - tylko kulki gliniane
Obsada:
18 Neon Inessa
10 Razbora klinowa
2 Pielęgniczka Anomala
2 Pielęgniczka Żółta
2 Otoski
W planie 2 Kiryski
Pozdrawiam i czekam na jakieś opinie
nowe 72 l
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Bogus³aw
- Kontakt:
Re: nowe 72 l
masz lekko przerybione , ale z oceną trzeba poczekac aż rośliny się rozrosną poza tym OK
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona
Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Z lekka to mało powiedziane. Zredukuj obsadę bo przesadziłeś. A tak to mało roślin troszkę jak na razie. Zobaczymy co będzie potem.
- Mariusz86
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Prosiłeś o opis roślin - proszę bardzo:
1. Hydrocotyle leucocephala - roślina która rośnie bardzo szybko kierując się w stronę światła.. może ją sadzić w podłożu, ale także może być użyta jako roślina pływająca. Dobrze rośnie nawet w twardej wodzie.
2. Pistia stratiotes - bardzo szybko rozrastająca się roślina, w tropikach uważana jako chwast, używana jest zarówno do akwariów jak i do oczek wodnych. Przy braku redukowania zbyt dużej ilości Pistii w szybki czasie zakryje ona powierzchnie wody ograniczając światło innym rośliną.
3. Cabomba caroliniana - także rośnie bardzo szybko lecz wymaga dużego oświetlenie by nie "dziczeć". Jedna z najbardizej popularnych roślin. Gdy pędy jej dojdą do powierzchni można je ściąć i wsadzić do podłoża.
4. Ceratophyllum demersum - roślina szybko rosnąca - wymagania podobne do Cabomby, potrzebuje silnego oświetlenia by ukazała swe piękno. Zbyt długie łodygi można je uciąć i wsadzić do podłoża.
5. Cryptocoryne ??? - większość tych roślin i ich odmian nie potrzebuje do wzrostu silnego oświetlenia (choć im większe tym roślina szybciej wypuszcza nowe liście). Pięknie wygląda sadzona w grupach tworząc zbity gąszcz.

1. Hydrocotyle leucocephala - roślina która rośnie bardzo szybko kierując się w stronę światła.. może ją sadzić w podłożu, ale także może być użyta jako roślina pływająca. Dobrze rośnie nawet w twardej wodzie.
2. Pistia stratiotes - bardzo szybko rozrastająca się roślina, w tropikach uważana jako chwast, używana jest zarówno do akwariów jak i do oczek wodnych. Przy braku redukowania zbyt dużej ilości Pistii w szybki czasie zakryje ona powierzchnie wody ograniczając światło innym rośliną.
3. Cabomba caroliniana - także rośnie bardzo szybko lecz wymaga dużego oświetlenie by nie "dziczeć". Jedna z najbardizej popularnych roślin. Gdy pędy jej dojdą do powierzchni można je ściąć i wsadzić do podłoża.
4. Ceratophyllum demersum - roślina szybko rosnąca - wymagania podobne do Cabomby, potrzebuje silnego oświetlenia by ukazała swe piękno. Zbyt długie łodygi można je uciąć i wsadzić do podłoża.
5. Cryptocoryne ??? - większość tych roślin i ich odmian nie potrzebuje do wzrostu silnego oświetlenia (choć im większe tym roślina szybciej wypuszcza nowe liście). Pięknie wygląda sadzona w grupach tworząc zbity gąszcz.
Doścignąć niedoścignione...
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Piotr
hej
dzięki bardzo za opis roślin odezwę się jak zrobię jakieś zdjęcia innych roślin...
Akwarium przerybione??? hmm radziłem się w u hodowcy więc uznałem, że wie o czym mówi... teraz to nie bardzo mam co z rybami zrobić a może ktoś podpowie w takim razie co koniecznie zredukować. i czy rzeczywiście jest to tak bardzo konieczne:(
Pozdrawiam
Akwarium przerybione??? hmm radziłem się w u hodowcy więc uznałem, że wie o czym mówi... teraz to nie bardzo mam co z rybami zrobić a może ktoś podpowie w takim razie co koniecznie zredukować. i czy rzeczywiście jest to tak bardzo konieczne:(
Pozdrawiam