Cristal Tropical'a
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Bart
Cristal Tropical'a
Do czego dokładnie służy?? czy mogę użyć go np. tuż przed wprowadzeniem pierwszych ryb? I co to znaczy że nadaje turkusową barwę?? Czy ktoś go używał??
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
Re: Cristal Tropical'a
Ja Ci powiem tak - z dala od takich wynalazków . Wybielacz optyczny / tak to się chyba nazywa / . Chemia i tyle .
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
Czyi co woda jest zasyfiona tylko jakoś wpływa na nią tak, że się wydaje że jest kryształowo czysta? :zdziwko:Zbyszek17 pisze:Wybielacz optyczny
-
- Akwarysta
ale co on wogłe daje?? I takie pytanko czy po tygodniu od zasadzenia roślin i od ok 10 dni od zalania akwa i po tygodniu stosowania sera nitricvec mogę wpuścić pierwsze 5 innesa?
I pytanie do czyszczenia gąbki: czy mogę płukać pod zimną wodą??( w książce o akwa słodkowodnych pisało że można)
I pytanie do czyszczenia gąbki: czy mogę płukać pod zimną wodą??( w książce o akwa słodkowodnych pisało że można)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
niebieska wode....akwaamator pisze:ale co on wogłe daje??
ja bym poczekal kilka dniakwaamator pisze:I takie pytanko czy po tygodniu od zasadzenia roślin i od ok 10 dni od zalania akwa i po tygodniu stosowania sera nitricvec mogę wpuścić pierwsze 5 innesa?
nie bo jest za zimno i tak jak Tofifi, napisal trzeba uzyc wode z akwariumakwaamator pisze:I pytanie do czyszczenia gąbki: czy mogę płukać pod zimną wodą??
-
- Akwarysta
ale wtedy dobrze jej nie wypłuczę
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
gabki nbie moga byc za czyste ;)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
No to tak:
- wszystkie produkty typu "super czysta błyskawicznie woda" mają za zadanie chemiczne związanie i wytrącenie związków szkodliwych oraz "zaśmiecających" wodę. Kolor niebieski pochodzi zwykle od... jodyny w ich składzie. Ich stosowanie w prawidłowo założonym akwarium jest zbędne. Woda sama się wyklaruje i nie trzeba jej w żaden sposób w tym pomagać. Jeżeli nie chce przez dłuższy okres (powiedzmy ponad 2 tygodnie), to znaczy że mamy jakiś problem z akwarium ogólnie, i żadna chemia w tym nie pomoże - trzeba znaleźć przyczynę mętnienia i ją wyeliminować.
- gąbkę z filtra delikatnie płuczesz w wodzie pochodzącej z akwarium (tej którą spuściłeś do podmiany). Gąbka nie ma być krystalicznie czysta, usuwasz tylko delikatnie zanieczyszczenia mechaniczne. Ot, ze dwa razy pod wodą wycisnąć i wystarczy. To co na/w gąbce zostaje to kultury bakterii, które w akwarium odpowiadają między innymi za... krystalicznie czystą wodę :-)
- wszystkie produkty typu "super czysta błyskawicznie woda" mają za zadanie chemiczne związanie i wytrącenie związków szkodliwych oraz "zaśmiecających" wodę. Kolor niebieski pochodzi zwykle od... jodyny w ich składzie. Ich stosowanie w prawidłowo założonym akwarium jest zbędne. Woda sama się wyklaruje i nie trzeba jej w żaden sposób w tym pomagać. Jeżeli nie chce przez dłuższy okres (powiedzmy ponad 2 tygodnie), to znaczy że mamy jakiś problem z akwarium ogólnie, i żadna chemia w tym nie pomoże - trzeba znaleźć przyczynę mętnienia i ją wyeliminować.
- gąbkę z filtra delikatnie płuczesz w wodzie pochodzącej z akwarium (tej którą spuściłeś do podmiany). Gąbka nie ma być krystalicznie czysta, usuwasz tylko delikatnie zanieczyszczenia mechaniczne. Ot, ze dwa razy pod wodą wycisnąć i wystarczy. To co na/w gąbce zostaje to kultury bakterii, które w akwarium odpowiadają między innymi za... krystalicznie czystą wodę :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Akwarysta
a mi po 5 dniach się woda wyklarowała... poza syfem na dnie który muszę ściągnąć bo jak przełożę kamień to lata tego.....
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Czyli wszystko jest prawidłowo. Syf z dna zbierasz odmulaczem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back