Problem z wodą
Moderator: ModTeam
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Problem z wodą
Witam,
mam problem z wodą w swoim zbiorniku. Mianowicie nie mogę uzyskać pełnej jej klarowności. Cały czas widać w wodzie jakieś paprochy, drobne szczątki roślin itp.
Podmiany robię co tydzień i przy okazji odmulam. Akwarium jest dość mocno zarośnięte, więc nie wszędzie jestem w stanie dotrzeć.
Myślałem, że to kwestia brudnej wody w filtrze, więc wypłukałem (wodą z akwa) wkłady, wodę z filtra wylałem, a nalałem odstanej z kanistra. Farfocle poleciały i tak, bo zapomniałem oczyścić mixer, który jest podłączony za filtrem.
Miałem nadzieję, że TetraTec EX 700 dla 112l zbiornika wystarczy, a tu się okazuje, że albo ja coś źle robię, albo filtr jest za słaby (zawory są odkręcone na max).
Jak mogę wyklarować tę wodę?
mam problem z wodą w swoim zbiorniku. Mianowicie nie mogę uzyskać pełnej jej klarowności. Cały czas widać w wodzie jakieś paprochy, drobne szczątki roślin itp.
Podmiany robię co tydzień i przy okazji odmulam. Akwarium jest dość mocno zarośnięte, więc nie wszędzie jestem w stanie dotrzeć.
Myślałem, że to kwestia brudnej wody w filtrze, więc wypłukałem (wodą z akwa) wkłady, wodę z filtra wylałem, a nalałem odstanej z kanistra. Farfocle poleciały i tak, bo zapomniałem oczyścić mixer, który jest podłączony za filtrem.
Miałem nadzieję, że TetraTec EX 700 dla 112l zbiornika wystarczy, a tu się okazuje, że albo ja coś źle robię, albo filtr jest za słaby (zawory są odkręcone na max).
Jak mogę wyklarować tę wodę?
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Problem z wodą
mialem ten sam problem w 83l (mam filtr glowny aqua clear 50 z gabka i ceramika)
rozwiazalem go montując dodatkowy filtr wewnętrzny z samą gąbka, w moim przypadku aquael fan mini i juz mi żadne paprochy nie pływają
ps. jak masz w filtrze ceramike to gąbki mozesz płukać pod kranem bo wiekszość bakterii i tak żyje na ceramice
rozwiazalem go montując dodatkowy filtr wewnętrzny z samą gąbka, w moim przypadku aquael fan mini i juz mi żadne paprochy nie pływają

ps. jak masz w filtrze ceramike to gąbki mozesz płukać pod kranem bo wiekszość bakterii i tak żyje na ceramice
Nie mów ze jest za słaby! Raczej ty coś źle robisz ja go stosuje do 200L wiem wiem za mały ale jakoś wystarcza a woda jest jak kryształ. Może po prostu nie wpadłeś na to żeby zrobić spadek ku przodowi albo ku któremuś bokowi i tak umieścić rurę ssącą gdzie jest najniżej. Mailem podobny problem w 160L wystarczyło że zrobiłem prawidłowy spadek i jest ok! :padam:Drottnar pisze:Miałem nadzieję, że TetraTec EX 700 dla 112l zbiornika wystarczy, a tu się okazuje, że albo ja coś źle robię, albo filtr jest za słaby
- Drottnar
- Akwarysta
przecież piszę, że albo jest za słaby, albo ja coś źle robię. Nie piszę, że sprzęt je be i basta. Z tym spadkiem to jest jakiś pomysł. Zastanawiam się też, czy problemem nie jest to, że deszczownia jest umieszczona w tym samym miejscu co wlot filtra. Tzn. wchodzą przez ten sam otwór w pokrywie. Może to ruch wody powoduje, że cały syf nie idzie w rurę tylko gdzie indziej?Tofifi pisze:Nie mów ze jest za słaby!
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
w takim razie pokominuj z cyrkulacją wody
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Za duży ruch wody, zmącenie dna przez ryby lub brudne/złe wkłady (to wykluczam).
Innych powodów nie widzę.
Spadek dna w kierunku wlotu filtra sobie daruj.
Po pierwsze piszesz, ze syfy unoszą Ci sie w toni wody, a nie zalegają na dnie.
Po drugie w gęsto obsadzonym zbiorniku to nic nie da. Chyba wiesz czemu?
Innych powodów nie widzę.
Spadek dna w kierunku wlotu filtra sobie daruj.
Po pierwsze piszesz, ze syfy unoszą Ci sie w toni wody, a nie zalegają na dnie.
Po drugie w gęsto obsadzonym zbiorniku to nic nie da. Chyba wiesz czemu?
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
jeśli masz watę w filtrze (na samej górze) to z czasem woda powinna się oczyścić. To że jest za duż ruch wody to bym się nie stresował. Jeśli drobne cząstki są podrywane z dna, to znaczy, że prędzej, czy później trafią do filtra. Oczywiście najistotniejszą w tym procesie jest poprawna cyrkulacja. Stojące w miejscu drobinki mogą sugerować, że cyrkulacja nie jest zbyt poprawna.
- Drottnar
- Akwarysta
Zmętnienie zniknęło po podaniu Nitrivecu - podejrzewam, że po prostu zaszkodziło filtrowi wlanie do niego wody nieakwariowej i wytłukło bakterie. Farfocle pływają w całej toni i absolutnie w miejscu nie stoją. Po prostu irytuje mnie to, że są 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
:zdziwko:Drottnar pisze:Zmętnienie zniknęło po podaniu Nitrivecu - podejrzewam, że po prostu zaszkodziło filtrowi wlanie do niego wody nieakwariowej i wytłukło bakterie.
Ciekawa teoria.
Przyczyna może i było majstrowanie przy filtrze, ale bakterie nie mają nic wspólnego z unoszącym się "kurzem".
Bakterie to filtracja biologiczna.
Unoszący się syf to mechanika.
Sądzę, ze podanie Nitrivecu zbiegło się po prostu z wyklarowaniem wody.
Bez niego też by sie wyklarowało.
Tak sądzę. :oczami:
- Drottnar
- Akwarysta
Możliwe, że masz rację. Myślę jednak, że podanie nitrivecu nie zaszkodziło.