Inne 112l

Moderator: ModTeam

koniucorso
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³

Inne 112l

Post autor: koniucorso » 2008-12-12, 12:34

Witam,
Tak jak pisałem w powitaniu zakładam akwarium dla synka(no i dla siebie).
Zostałem obdarowany 112 litrowym zbiornikiem z pokrywą na 2 świetlówki(2x18W), podobno trochę mało ale na początek musi wystarczyć.
Planuję zainstalować Filtr Tetra Tec Ex 700, grzałkę 150W(bo u małego jest około 20 stopni).
Nie wiem czy jest potrzebne dodatkowe napowietrzanie przy tym filtrze i jakiej firmy grzałkę wybrać.
Co do roślinek to wymyśliłem sobie że na froncie posadzę Anubisa karłowatego i Mech jawajski, w środek planuję dać Różdżyce rutewkowatą i Anubis barteri a na tył Valisineria americana i Aponogeton crispus.
Roślinki starałem się wybrać pod kątem mniejszego zapotrzebowania na światło ale co do wymagań dotyczących wody to nie doczytałem co i zacz.
Co do rybek to totalna klapa :( standardowo to bym wsadził neonki, otoski itd. Tu forum daje gotowy przepis na kilka kombinacji, z tym że mój maluch nie zauważa takich małych rybek.
Pomyślałem o Ramirezkach, ale nie wiem nic o nich i obawiam się czy będą żyć z Otoskami, bo czytałem że są wręcz niezbędne jako brygada sprzątająca.
No i chciałbym się dowiedzieć od Was czy można do takiego akwarium wprowadzić krewetki(i jakie) oraz czy są ślimaki które żywią się glonami?(kolega mi mówił o takich, podobno super wydajne, załatwiają problem glonów)
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie wyposażenia, roślinek i rybek, gdyż jestem tak naprawdę w kropce, a doradców sklepowych nie słucham po tym jak zaproponowali mi trzymanie razem Neonków i Skalarów.
Serdecznie pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Re: Inne 112l

Post autor: pavelek » 2008-12-12, 13:07

Może jakieś kolorowe rybki :
harem bojownika 1+4
15x razbora klinowa
dla urozmaicenia
4xampularia (tylko trzeba usuwać kokony z pokrywy)
i jakieś krewetki :
3xkrewetki filtrujące
5xamano
(ew. 20red cherry (lub innych karłowatych )
:D

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-12-12, 14:37

koniucorso pisze:Neonków i Skalarów
mogą być trzymane ale od małego razem ale nie w 112L to taka dygresja
koniucorso pisze:Planuję zainstalować Filtr Tetra Tec Ex 700,
świetny wybór
koniucorso pisze:Nie wiem czy jest potrzebne dodatkowe napowietrzanie przy tym filtrze
Nie bo posiada deszczownię ;)
koniucorso pisze:i jakiej firmy grzałkę wybrać.
Elite proponuję dobra z termostatem. Ma małą bezwładność.

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-12-12, 15:10

Glonów nie wytępisz samymi ślimakami,kupując ślimaki,ekipę czyszczącą ograniczasz tylko rozrastanie się glonów, ważniejsze tutaj są parametry wody i inne wypadkowe które sa odpowiedzialne za rozwijanie się glonów.Jeśli w akwarium będzie plaga,ucierpi na tym estetyka.
Będę wdzięczny za wszelkie uwagi
Czytaj forum, w działach jest wiele artykułów na temat prawidłowego zakładania akwarium i jego utrzymaniu

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-12-12, 17:58

Do wypowiedzi poprzedników mogę dodać:

Koniecznie popraw światło (mimo roślin które nie wymagają dużo światła)
- kup odbłyśniki x 2 (koszt jednego ok 20-stu złoty)
-wymień standardowe świetlówki, które są sprzedawane razem z akwariami na profesjonalne (średni koszt 1 szt ok 30-stu paru złoty).

W Twoim litrażu bdobrze (oprócz bojowników) będą sie prezentować prętniki karłowatę-sadze, ba jestem nawet pewny ze będą się Twojemu dziecku bpodobać.
Prętniki w haremie 1/3

Co do ślimaków to zaopatrz się w tzw "świderki" - rozdają je w kazdym akwarystycznym.
Czasem........, nawet sprzedają ale za grosze
;)

a co do krewetek, dziecku na pewno spodobają sie Red cherry i Yelow...

[ Dodano: 2008-12-12, 17:08 ]
koniucorso pisze:Będę wdzięczny za wszelkie uwagi odnośnie wyposażenia, roślinek i rybek, gdyż jestem tak naprawdę w kropce, a doradców sklepowych nie słucham po tym jak zaproponowali mi trzymanie razem Neonków i Skalarów.
Tak trzymać!

Co nie oznaczą że nas masz słuchać bezkrytycznie...
;)

[ Dodano: 2008-12-12, 17:10 ]
koniucorso pisze:Tak jak pisałem w powitaniu zakładam akwarium dla synka(no i dla siebie).
i ja od tego zacząłem mój powrót do pasjonującego podwodnego świata akwarystyki.
:ok:

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-12-12, 20:33

Bohdan pisze:a co do krewetek, dziecku na pewno spodobają sie Red cherry i Yelow...
Tylko nie razem bo się skrzyżują i nie będą się już nikomu podobać :/

koniucorso
Nowicjusz

Post autor: koniucorso » 2008-12-13, 00:09

Apropos krewetek, w każdym opisie jest napisane że wymagają bardzo natlenionej wody, czy w związku z tym, ten filtr da radę tak natlenić wodę?
Dziś wlałem tetra aqasafe, włączyłem grzałkę i filtr wewnętrzny(na razie) gąbkowy tetry(czekam na docelowy) i wszystko się mieli.
Jak przyjdzie 700-ka to mam zamiar dodać sera nitrivec, przedtem chcę wsadzić parę rośłinek, grzałka taka jak doradziliście.
Dzięki za podpowiedzi(Prętnik ma miejscówkę na 100%) myślę o bojowniku z haremem i otoskach tylko nie wiem czy się nie pokłócą z krewetkami.
Podpowiedzcie trochę :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-12-13, 00:26

pavelek pisze:Tylko nie razem bo się skrzyżują i nie będą się już nikomu podobać
Oczywiscie masz racje. Winno być napisane "lub" a nie "i".
koniucorso pisze:Apropos krewetek, w każdym opisie jest napisane że wymagają bardzo natlenionej wody, czy w związku z tym, ten filtr da radę tak natlenić wodę?
Możesz być spokojny, da radę.
koniucorso pisze:tylko nie wiem czy się nie pokłócą z krewetkami.
Kłótni nie będzie.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-12-13, 10:00

Witam.
Może ja coś naskrobię.
koniucorso pisze:ostałem obdarowany 112 litrowym zbiornikiem z pokrywą na 2 świetlówki(2x18W), podobno trochę mało ale na początek musi wystarczyć.
Roślinki, które wymieniłeś wyżej będą świetnie rosnąć przy tym świetle.

Jakiej firmy są te świetlówki?
Nie każda pokrywa ma w sobie g...no, np. wczoraj widziałem w standardzie do takiej pokrywy świetlówki Leuci daylight, a to są bardzo dobre świetlówki.
Ogólnie jeśli masz daylighty (temp. barwowa w przedziale 4000-6500K) to zostaw je w spokoju.

Jeżeli zakładasz akwa dla synka to rozumiem, że nie chcesz bawić się w nawożenie dwutlenkiem węgla, nawozami płynnymi i sadzić bardziej wymagających roślin. Przy mocnym oświetleniu jest to praktycznie przymus.
Zastanów się jaki typ zbiornika będzie dla Ciebie najodpowiedniejszy.
Kieruj się tą radą:
Raperzu pisze:Czytaj forum, w działach jest wiele artykułów na temat prawidłowego zakładania akwarium i jego utrzymaniu
Daruj sobie też świderki. Będzie później plaga jak po zwykłych zatoczkach.
Jeżeli już chcesz ślimaki to albo Ampularie, albo np. Cinthon corona.

Otoski radze kupować jako jedne z ostatnich i nie wcześniej jak po minimum miesięcznym, zdrowym (bez zakwitów, zgonów innych ryb) akwarium.
koniucorso pisze:Dziś wlałem tetra aqasafe
Po co?
Przecież to jest uzdatniacz.
Takich rzeczy używamy gdy mamy już obsadę w akwarium, podmieniamy wodę i nie chcemy czekać na odstanie jej. Aquasafe neutralizuje przede wszystkim chlor, który sam wyparował by po kilku godzinach.
koniucorso pisze:Jak przyjdzie 700-ka to mam zamiar dodać sera nitrivec
Nie wiem czemu czekasz z tym na lepszy filtr.
Biostartery dajemy od razu do akwa. Im szybciej, tym lepiej.
Jak przyjdzie Tetra i tak po uruchomieniu jej nie wyciągasz starego filtra jeszcze przez przynajmniej tydzień. Maja chodzić oba.
Pozdrawiam.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum

Post autor: Bohdan » 2008-12-13, 14:56

marthinez pisze:Daruj sobie też świderki. Będzie później plaga jak po zwykłych zatoczkach.
A czemu to będzie przeszkadzać?
Świderki to pożyteczne ślimaki (potrzebne w akwa) i nie niszczą roślin....
marthinez pisze:Roślinki, które wymieniłeś wyżej będą świetnie rosnąć przy tym świetle.
Owszem ale odbłysniki to niewielki koszt, a dosyć znacznie poprawią efektywność istniejących (standardowo montowanych) świetlówek.
marthinez pisze:Nie każda pokrywa ma w sobie g...no, np. wczoraj widziałem w standardzie do takiej pokrywy świetlówki Leuci daylight, a to są bardzo dobre świetlówki.
To świetna informacja. W końcu moze producenci przestaną traktować nas jak imbecyli...

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-12-13, 20:23

Bohdan pisze:A czemu to będzie przeszkadzać?
Niczemu, jak ktoś lubi gdy mu coś pełza po podłożu. ;)
Bohdan pisze:Świderki to pożyteczne ślimaki (potrzebne w akwa) i nie niszczą roślin....
A które to ślimaki nie są pożyteczne i które niszczą rośliny?
Bohdan pisze:Owszem ale odbłysniki to niewielki koszt, a dosyć znacznie poprawią efektywność istniejących (standardowo montowanych) świetlówek.
:ok:
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

koniucorso
Nowicjusz

Post autor: koniucorso » 2008-12-14, 01:50

Filtr niestety albo stety zamienił się z tetry na Eheim Classic 2213, końcówka numeru jakaś taka do D... przekabacili na tego Eheima, dobrzy sprzedawcy, cholercia...
Generalnie taki jakby solidniejszy był...
Roślinki, a raczej ich część już zakupiona i zasadzona(niestety trochę mnie rozwaliła ich cena)
Czekam jak wszystko się przemieli i zacznę zapuszczać rybki(za jakieś 2 tyg.)Grzałka okazała się kłamczuchą, nastawiam 26 stopni a mam 24, no ale to łatwe do wyłapania.
Co do rybek, wymysliłem sobie 2 haremy, jeden prętników, tak jak doradził mi kolega Bohdan i drugi bojowników1+3 do tego 4 otosy, 2 ampularie i z 5 filtrujących.
Jeśli coś zchrzaniłem to będę wdzięczny za uświadomienie dla Was pewno oczywistego błędu.
Pozdrawiam i proszęo uwagi :D

Raperzu
Akwarysta
Pojemność akwarium: 375
Imię: Pawel
Kontakt:

Post autor: Raperzu » 2008-12-14, 04:03

Z termostatami trzeba się liczyć ze oszukują,dlatego trzeba ustawić temp. indywidualnie.Rośliny kupuj przez internet taniej jest niż w sklepie zoologicznym

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-12-14, 11:35

koniucorso pisze:5 filtrujących
nie może być ich mniej jak 10! to żyjątka stadne!

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-12-14, 18:43

Tofifi pisze:koniucorso napisał/a:
5 filtrujących
nie może być ich mniej jak 10! to żyjątka stadne!
10 krewetek filtrujących?Ty wiesz co piszesz?

ODPOWIEDZ