A więc tak ,mam akwa 112l i bimbrownie ,niestety wkurza mnie co tygodniowe podmienianie tego! Chciałbym zmienic na co2 z sody i octu. Bo tu tylko ocet uzupełniam.
Mam parę pytań.
1.Czy butelki z bimbrowni mogę wykorzystać do tego ,chodzi mi głównie o zakrętki?
2.To w tej butelce 1,5l ile trzeba mieszaniny woda + soda wlać i w jakich proporcjach?
3.I czy ten sposób jest bezpieczniejszy niż bimbrownia?
4.Czy nie trzeba ,drugiej butelki z wodą?
5.Butelka z octem będzie do góry nogami ,można wyciąć dno dla bezpośredniego wlewania octu?
co2 z octu i sody
Moderator: ModTeam
Re: co2 z octu i sody
octownia zaskoczyła już kilku z nas
ponieważ gwałtownie naprodukowała c02 i spowodowała eksplozję - dla Suji
ale swoją drogą to jego wina że nie potrafił jej upilnować:D

Tak!1.Czy butelki z bimbrowni mogę wykorzystać do tego ,chodzi mi głównie o zakrętki?
było poszukaj a znajdziesz!matrix82 pisze:To w tej butelce 1,5l ile trzeba mieszaniny woda + soda wlać i w jakich proporcjach?
patrz wyżejmatrix82 pisze:I czy ten sposób jest bezpieczniejszy niż bimbrownia?

Niematrix82 pisze:.Czy nie trzeba ,drugiej butelki z wodą?
Nie możnamatrix82 pisze:Butelka z octem będzie do góry nogami ,można wyciąć dno dla bezpośredniego wlewania octu?
Ostatnio zmieniony 2008-12-18, 15:44 przez Tofifi, łącznie zmieniany 2 razy.
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
To jak zapobiec tej eksplozji? słyszałem ze jak sie gwałtownie wstrząśnie to to wszystko natychmiast reaguje. Ale jak sie odlonczy wężyk to co, pomoże?
Ostatnio zmieniony 2008-12-17, 20:58 przez matrix82, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Eksplozja u Suji była wywołana złą konstrukcją reaktora, wiec Tofifi jak nie wiesz to nie pisz.
Do butelki na dole wlej 100 ml wody i wsyp torebkę sody, na gorze zalej litr octu. Reaktor na tych składnikach powinien działać około 5 dni.
Rurka doprowadzająca ocet do sody musi sięgać samego dna butelki z sodą.
W butelce z octem rurka łącząca (butelkę z soda i octem) musi wystawać ponad ocet.
Nie wolno wyciąć dna ponieważ w całym układzie musi panować jednakowe ciśnienie.matrix82 pisze: 5.Butelka z octem będzie do góry nogami ,można wyciąć dno dla bezpośredniego wlewania octu?
Do butelki na dole wlej 100 ml wody i wsyp torebkę sody, na gorze zalej litr octu. Reaktor na tych składnikach powinien działać około 5 dni.
Rurka doprowadzająca ocet do sody musi sięgać samego dna butelki z sodą.
W butelce z octem rurka łącząca (butelkę z soda i octem) musi wystawać ponad ocet.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Gracjan
- Nazwisko: Nykiel
W takim razie powinna być jeszcze jedna taka urka gdyż z tej wystajacej ponad ocet, nie bedzie leciał ocet do tej na dole. Tak mi sie wydej.Thierry Henry pisze: musi wystawać ponad ocet.
Tak! Masz rację było o tym już pisane że musi być rurka która wyrówan ciśnienie powietrza nad octem dzięki temu ocet będzie mógł spływać do butelki niżej
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Wiecie co ale moim zdaniem to i tak powinno przejść przez wodę jeszcze
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l