Inne 112l

Moderator: ModTeam

koniucorso
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³

Re: Inne 112l

Post autor: koniucorso » 2008-12-14, 21:47

Eheim mieli już wodę...
Fajny, cichy, trochę go dławię na zaworach bo się pralka robi, i mam następne pytanko - czy mogę wyłączyć na noc tetrę(in800 wewnętrzny gąbkowy) bo za głośna jest i synek się wczoraj budził dużo częściej.
Obawiam się że jak go wyłącze to się jakieś procesy gnilne mogą zacząć i kicha... A nie akwa ;)
Napiszcie co sądzicie o obsadzie i może coś podpowiedzcie :D

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-12-14, 22:39

10 filtrujących to o wiele za dużo , 5 będzie dużo , rosną do 12cm i są dosyć spore :zdegustowany:

koniucorso
Nowicjusz

Post autor: koniucorso » 2008-12-15, 15:03

A co z tym głośnym filtrem, czy mogę go wyłączyć na noc? Czy lepiej go po prostu wywalić i nie czekać z nim, a zostawić tylko zewnętrzny?
Dla Was to pewnie oczywista oczywistość :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Post autor: JARECZEK » 2008-12-15, 22:38

koniucorso pisze:Eheim mieli już wodę...
"Już" - to znaczy ile czasu?
koniucorso pisze:A co z tym głośnym filtrem, czy mogę go wyłączyć na noc?
Nie wolno wyłączać filtra na noc. Zabijamy w ten sposób kultury bakteri żyjące w nim.
koniucorso pisze:Czy lepiej go po prostu wywalić i nie czekać z nim, a zostawić tylko zewnętrzny?
Jeśli zewnętrzny filtr jest dojrzały możesz spokojnie wewnętrzny wywalić. Jężeli nie jest dojrzały to dobrze by było gdyby oba razem pracowały (ok.2 tyg.) i żadego nie czyść przez ten czas ;)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2008-12-15, 22:45

koniucorso pisze:A co z tym głośnym filtrem, czy mogę go wyłączyć na noc?
Jeżeli nie masz jeszcze obsady to w zasadzie jak musisz, to możesz. Chociaż zaznaczam, że ma to zły wpływ na kondycję akwarium. Kolega wyżej napisał dlaczego.
koniucorso pisze:Czy lepiej go po prostu wywalić i nie czekać z nim, a zostawić tylko zewnętrzny?
Przecież dostałeś odpowiedź ode mnie, że muszą chodzić oba.

Widzę, że mi nie wierzysz i czekasz na satysfakcjonującą Cię odpowiedź.
Czyli, aż ktoś napisze (nie ważne kto), że możesz? :/
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

koniucorso
Nowicjusz

Post autor: koniucorso » 2008-12-15, 23:02

Witam,
Tetra chodzi od czwartku a Eheim raptem 2 dni, może więc można Tetrę wywalić? To tylko parę dni różnicy.
Mam filtr odwróconej osmozy z namineralniaczem, chyba można taką wodą uzupełniać ubytki nie martwiąc się o odstanie jej?
Wszędzie piszą żeby uzupełniać wodę raz na tydzień, a nie można codziennie?
W Eheimie jest wkładka węglowa, w instrukcji napisali żeby ją wywalić po dwóch tygodniach, czy przez te dwa tygodnie nie będzie zabierać mikroelementów potrzebnych roślinom?
Teraz będe myślał nad następnym zestawem pytań ;)
Pozdrawiam koleżanki i kolegów

[ Dodano: 2008-12-15, 22:06 ]
Widzę, że mi nie wierzysz i czekasz na satysfakcjonującą Cię odpowiedź.
Czyli, aż ktoś napisze (nie ważne kto), że możesz?
Kurcze, chyba właśnie podświadomie tak robię, sorki poprawię się ;)

Awatar użytkownika
JARECZEK
Akwarysta
Pojemność akwarium: 96
Imię: Jarek

Post autor: JARECZEK » 2008-12-15, 23:25

koniucorso pisze:Tetra chodzi od czwartku a Eheim raptem 2 dni, może więc można Tetrę wywalić? To tylko parę dni różnicy.
Czyli żaden z filtów, które masz w akwarium nie chodził w nim bez przerwy minimum 2 tygodnie?
koniucorso pisze:Mam filtr odwróconej osmozy z namineralniaczem, chyba można taką wodą uzupełniać ubytki nie martwiąc się o odstanie jej?
Można, nawet zalecane jest dolewanie destylki.
koniucorso pisze:Wszędzie piszą żeby uzupełniać wodę raz na tydzień, a nie można codziennie?
Odparowuje Ci aż tyle wody każdego dnia, że musisz dolewać co dzienie? Wszędzie to pisze żeby co tydzień robic podmiany wody.
koniucorso pisze:W Eheimie jest wkładka węglowa, w instrukcji napisali żeby ją wywalić po dwóch tygodniach, czy przez te dwa tygodnie nie będzie zabierać mikroelementów potrzebnych roślinom?
Tego nie wiem :P

koniucorso
Nowicjusz

Post autor: koniucorso » 2008-12-16, 10:24

Witam,
Codziennie odparowuje około 1 litra wody(jest strasznie sucho w pokoju) i łatwiej mi jest dolewać codziennie po litrze niż raz na tydzień 5-7 litrów ze względu na niską wydajność filtra(po takiej dolewce to nie miałbym co pić :) )
Korzystając z okazji chciałem wszystkim Podpowiadaczom ;) serdecznie podziękować, bo bez Waszych rad miałbym mnóstwo wątpliwości czy postępuje prawidłowo.
Oczywiście dalej zachęcam do dyskusji.
Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-12-18, 10:12 ]
Witam,
Woda w akwarium z mętnej jest już przeźroczysta, martwi mnie tylko że liście Valisinerii jakby chorowały - robią się brązowe na brzegach i prześwitujące, mech jawajski też jakoś stracił na wyglądzie, ale jak doczytałem na forum to może być normalne i potem będzie ok.
Planuję teraz wymienić 20% wody(też wyczytałem na forum :D ), odczekać jeszcze tydzień i zacząć powoli wprowadzać rybki.
Przed wprowadzeniem rybek, wywalę jeszcze z filtra wkład węglowy, tak jak napisali w instrukcji i chyba powinno być ok.
Boję się tylko glonów :przestraszony: , ale to temat na później(ale mam nadzieje że może mnie ominie)
Pozdrawiam

Adamas1
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 85
Imię: Adam

Post autor: Adamas1 » 2008-12-18, 19:07

glony mogą być, ale długo nie będom... też miałem glony... ale po 2 tygodniach przeszły.... początki są najtrudniejsze... dużo ryb mi zdechło z 15 (razem) ... ale co miało zdechnąć to zdechło... teraz jest fajnie... obsada się ''trzyma'' POZDROWIONKA i POWODZENIA!!! ;)
pozdrawiam,
Adamas1

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-18, 19:40

koniucorso pisze:odczekać jeszcze tydzień i zacząć powoli wprowadzać rybki.
Słowo "klucz" w tym zdaniu to "powoli", czyli zarybiaj zbiornik stopniowo.
Co jakiś czas parę (np. jednego gatunku) rybek. Nie wszystko na raz.
Adamas1 pisze:dużo ryb mi zdechło z 15 (razem) ... ale co miało zdechnąć to zdechło...
Zaiste, niektóre teorie forumowiczów rozbrajają mnie kompletnie. Z żalu, nie ze śmiechu. :/
Obrazek

Adamas1
Stały bywalec

Post autor: Adamas1 » 2008-12-19, 16:00

dlaczego?marthinez, ja tylko powiedziałem prawde...przy kupnie ryb napatoczyło mi się wiele chorób... TE RYBY KTÓRE BYŁY CHORE TO ZDECHŁY! reszta jest zdrowa i żyje! więc nierozumiem dlaczego w zdaniu marthineza, jest coś żenującego... :kwasny: :kwasny: :kwasny: :kwasny: ale trudno... :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :zdegustowany: :przestraszony:
pozdrawiam,
Adamas1

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-19, 18:50

Adamas1 pisze:dlaczego?marthinez
Dlatego, że pisząc zdanie "zdechło, co miało zdechnąć" dajesz do zrozumienia innym, że to normalne.
A tak nie jest.
Adamas1 pisze:.przy kupnie ryb napatoczyło mi się wiele chorób... TE RYBY KTÓRE BYŁY CHORE TO ZDECHŁY! reszta jest zdrowa i żyje!
Widzisz i tu się kłania brak elementarnej (czytaj - podstawowej) wiedzy akwarystycznej.
Gdybyś po kupnie ryb umieścił je w kwarantannie, prowadził byś akwarium prawidłowo, nie miał byś żadnych chorób/zgonów.
Adamas1 pisze:nierozumiem dlaczego w zdaniu marthineza, jest coś żenującego
W moim zdaniu nie ma nic żenującego. Przynajmniej tak mi się wydaje.
Twoje zdanie było dla mnie żałosne (żal mi braku wiedzy u Ciebie i ryb, które Ci przez to padły), nie żenujące.
Pozdrawiam.
Obrazek

Adamas1
Stały bywalec

Post autor: Adamas1 » 2008-12-20, 12:29

[/quote]
Twoje zdanie było dla mnie żałosne (żal mi braku wiedzy u Ciebie i ryb)[/quote]

No wiesz... ja sie twoich ryb nie czepiam... ale czytać ich nie naucze :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ale jak twoje umieją to je do cyrku wyślij... :cwaniak: :cwaniak: :cwaniak:

[/quote]Widzisz i tu się kłania brak elementarnej (czytaj - podstawowej) wiedzy akwarystycznej.
Gdybyś po kupnie ryb umieścił je w kwarantannie, prowadził byś akwarium prawidłowo, nie miał byś żadnych chorób/zgonów[/quote]

mnie np. na akwarium które poświęciłbym na kwarantannne nie było poprostu stać.... ledwie kupiłem rybki i kilka roślinek.... więc... :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/ ale jak mam wydać na akwarium 150 złotych żeby rybki o wartości 50 złotych przechować to szok :chytry:
pozdrawiam,
Adamas1

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2008-12-20, 12:46

Adamas1 pisze:No wiesz... ja sie twoich ryb nie czepiam... ale czytać ich nie naucze :rotfl: :rotfl: :rotfl:
ale jak twoje umieją to je do cyrku wyślij...
:zdziwko: :zdziwko: :zdziwko:
Możesz po Polsku?
Wiesz co znaczy zdanie "Żal mi Ryb".
Co to ma wspólnego z tym co napisałeś.
Adamas1 pisze:mnie np. na akwarium które poświęciłbym na kwarantannne nie było poprostu stać.... ledwie kupiłem rybki i kilka roślinek.... więc... :/ :/ :/ :/ :/ :/ :/ ale jak mam wydać na akwarium 150 złotych żeby rybki o wartości 50 złotych przechować to szok
Akwarium 25 litrowe można kupić już za 20 zł.
Żal Ci tych dwudziestu złotych, ale pieniędzy na ryby, które zdechły już nie?
Proponuje dużo czytać, czytać i jeszcze raz czytać.
Akwarystyka to obszerny temat.
Z mojej strony EOT. Nie śmiećmy więcej tu.
Pozdrawiam. ;)
Obrazek

Adamas1
Stały bywalec

Post autor: Adamas1 » 2008-12-20, 12:50

ok spoko ale akwa 20 złotych może i kosztuje ale też 20 złotych kosztuje filtr i 20 złotych kosztuje grzałka... POZDRO :D
pozdrawiam,
Adamas1

ODPOWIEDZ