Kąsacz pisze:Interesują mnie akwaria roślinne, wiem o tym, iż trzeba mieć co najmniej 0,5 w/l żeby cokolwiek rosło, ten warunek jest do spełnienia w moim przypadku
W Twoim przypadku myśląc o typowym roślinnym baniaczku będziesz potrzebował trochę więcej niż 0,5W/L. Zbiornik 240 litrowy (standard) ma 50 cm wysokości. Dobierając oświetlenie dla roślin trawnikowych trzeba o tym pamiętać.
Kąsacz pisze:Marzy mi się trawniczek, ale czy bez butli CO2 jest to możliwe?
Jest możliwe, ale trudne do osiągnięcia. Trzeba po prostu dobierać roślinki mniej wymagające np. saggitaria subulata, eleocharis, małe kryptokoryny itp.
Co2 w akwarium roślinnym to jednak obowiązek. Pomyśl o zakupie. Czasami można znaleźć fajne okazje przeglądając działy "giełda" na forach tematycznych, czy też bezcenne allegro.pl
Kąsacz pisze:Jaki filtr byście mi polecili? Czy filtry kaskadowe mogą być używane razem z pokrywą
Mogą.
Warunkiem jest wycięcie odpowiedniego otworu w pokrywie. Proste do zrobienia.
Ogólnie filtracja w akwariach roślinnych nie musi być jakaś bardzo wydajna.
Niemniej warto zainwestować w filtr zewnętrzny, by zbytnio nie szpecić akwa w środku.
Im więcej sprzętu na zewnątrz tym lepiej.
Kąsacz pisze:czy zamiast drogiego podłoża mógłbym na początek użyć zwykłego torfu?
Nie wiem, czy torfu, ale zwykłej ziemi lub niedrogiego substratu możesz śmiało użyć.
Kąsacz pisze:Doradźcie mi, jak najefektywniejsze akwa mogę stworzyć przy takich środkach finansowych
Za te pieniądze możesz mieć już całkiem dobry sprzęcik. Reszta tak, jak napisałeś zależy od Ciebie i Twoich umiejętności/talentu do aranżacji zbiornika. ;)
[ Dodano: 19 Gru 2008 08:15 pm ]
matmax426 pisze:scrimer
Skimmer ;)