W swoim nowo założonym akwa 42 litry jest zawieszona kaskada aqua clear 20 z wkładami gąbka i ceramika. Jakoś jest głośna i nie bardzo jestem zadowolony z filtracji :/
Znalazłem taki filtr FILTR zewnętrzny TETRA TEC EX 400 właśnie do takich małych zbiorników. Opłaca się inwestować prawie 200 zł w tego typu filtr którego nie wykorzystam do żadnego innego akwarium ?? czy zostawić kaskadę i poczekać aż się wszystko ustabilizuje i bakterie się w nim wytworzą ?? i wtedy będzie wszystko oki
Szczerze mówiąc trochę sporo jak za taki mały kubełek sobie życzą :/ może jest jakaś inna tańsza alternatywa dla TETRY
zmiana filtra
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: Maciek
- Nazwisko: Kaznowski
- Kontakt:
Re: zmiana filtra
ja bym poszedł na tą tetre.
jak długo funkcjonuje twój filtr ??
jak długo funkcjonuje twój filtr ??
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
kaskada funkcjonuje od 13 grudnia a ceramika od 16grudnia więc jeszcze dobrze nie dojrzał. Jeszcze jedno pytanie czy w tetrze jest możliwość regulacji przepływu wody bo nie mogę się tego nigdzie doszukać
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
marti, jeżeli decydujesz sie na kubeł to myśl przyszłościowo, czyli wybierasz taki, który nada się w przyszłości do większego akwarium.
Biorąc pod uwagę Tetrę kupujesz model ex700, który w przypadku "holendra" nada się nawet do 250 litrów.
W mniejszym zbiorniku regulujesz przepływ na zaworkach.
Pozdrawiam.
Biorąc pod uwagę Tetrę kupujesz model ex700, który w przypadku "holendra" nada się nawet do 250 litrów.
W mniejszym zbiorniku regulujesz przepływ na zaworkach.
Każdy kubeł ma regulację przepływu. Bez wyjątku. ;)marti pisze:Jeszcze jedno pytanie czy w tetrze jest możliwość regulacji przepływu wody bo nie mogę się tego nigdzie doszukać
Pozdrawiam.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
a czy ex 700 nie zrobi mi za dużej pralki z 42 litrówki ?? no chyba że aż tak mocno mozna go zdławić
jeszcze poczekam jak ta moja kaskada się zacznie spisywać po wytworzeniu bakterii
jeszcze poczekam jak ta moja kaskada się zacznie spisywać po wytworzeniu bakterii
A nie prościej kupić ex 600? :hyhy: tańszy, mniejszy przepływ...marti pisze:a czy ex 700 nie zrobi mi za dużej pralki z 42 litrówki ?? no chyba że aż tak mocno mozna go zdławić
chociaż ex 700 myślę że uda się zdławić do tego 40L baniaczka