18L
Moderator: ModTeam
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
18L
Mam akwa 18L chcę z niego zrobić taki malutki wodny świat na biurku. Kurna ale nie mam za bardzo pomysłu jak to zrobić. Chcę by był cały w roślinach. Tylko teraz jest kłopot jak do trochę niewymiarowego i małego akwa skombinować oświetlenie. I co z filtrem. Tu i tak jest bardzo mała pojemność nie chce pchać tam filtra myślałem o kaskadzie. Ale nie wiem która będzie ok dla tak małego akwarium. CO2 nie wiem czy uda mi się skołować wiec rośliny muszą być trochę mniej wymagające. Co do towaru żywego
to fajnie by było gdybym mógł tam upchnąć micro razborę ale nie znam woglę tych ryb temu się pytam czy można. Może dam krewetki ale wolałbym coś z ryb ostatecznie jak co to bojownik a jak mi i to się nie spodoba to same roślinki będą ;]

Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
- Kazio
- Akwarysta
Re: 18L
8w jaka ma długość ??
- Kazio
- Akwarysta
Wiesz że może wejdą jak będą trochę za duże to będą mi biurko oswietlać. Ale 1W/L przy braku co2 mi to pachnie nie roślinami ale glonami. Chyba że bym zrobił co2 octowe ale niechce miec tego wszystkiego na biurku to ma być małe ładne akwa bym miał gdzie popatrzeć na zielen co jakis czas bo mi oczy z oczodołow wychodza już
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
2x8W to za dużo
daj jedną 8W to powinno starczyć dla normalnych roślin a i z glonami nie powinieneś mieć problemów
[ Dodano: 2008-12-24, 23:09 ]
pomyśl jeszcze nad żarówką energooszczędną o odpowiednim widmie światła 6500 K i powinno być stosunkowo tanio a nie najgorzej :] Taką 11W byś mógł dać.
daj jedną 8W to powinno starczyć dla normalnych roślin a i z glonami nie powinieneś mieć problemów
[ Dodano: 2008-12-24, 23:09 ]
pomyśl jeszcze nad żarówką energooszczędną o odpowiednim widmie światła 6500 K i powinno być stosunkowo tanio a nie najgorzej :] Taką 11W byś mógł dać.
- Kazio
- Akwarysta
Ciężko dorwać żarówke energooszczędną o dobrym widmie . to raczej odpada nie mam ochoty siedzieć w KAJI kilka h szukajac żarówki ;]
- Kazio
- Akwarysta
Kaskade już znalazłem 2w. Została kwestia roślinek i rybek ale jeśli oto chodzi to poczekam na porady bardziej doświadczonych akwarystów .
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Podaj wymiary tego zbiorniczka.Kazio pisze:Mam akwa 18L chcę z niego zrobić taki malutki wodny świat na biurku.
Pomysł marti-ego z żarówką energooszczędną jest świetny.Kazio pisze:Tylko teraz jest kłopot jak do trochę niewymiarowego i małego akwa skombinować oświetlenie.
W tym temacie chodzi o pokrywę, ale kwestia oświetlenia też jest poruszana: http://e-akwarystyka.pl/topics12/9363.htm
Jak to się spisuje możesz zobaczyć w galerii akwarium kolegi cmpero.
Taką świetlówkę bez problemu dostaniesz w każdym większym markecie budowlanym lub w sieci.
Za świetlówką 8w też trzeba polatać. Podejrzewam, że czasami dłużej jak za onergooszczędną daylight.
Tu jest problem, bo większość niskich, trawnikowych roślinek, które mogły by się nadawać do takiego akwarium niestety wymaga nawożenia co2.Kazio pisze:CO2 nie wiem czy uda mi się skołować wiec rośliny muszą być trochę mniej wymagające.
Wyjściem mogą być mchy, kilka mniejszych Kryptokoryn, Eleocharis, czy Saggitaria.
Takie zbiorniki rządzą się trochę innymi prawami niż ich więksi bracia.Kazio pisze:Ale 1W/L przy braku co2 mi to pachnie nie roślinami ale glonami.
1W/l nie jest wcale przesadą jeśli chcemy by masz zbiorniczek
:]Kazio pisze:był cały w roślinach
Kwestii ryb nie poruszam. Moim zdaniem nic tam nie powinno się trzymać (mowa o rybach).
- Kazio
- Akwarysta
Hmm z rybami mogę dać spokój wiem ze 18 litrów to mało ale myślałem że są jakieś microryby ;] co mógłbym dać. Co do oświetlenia nie chcę żarówki bo niema za bardzo sposobu by zrobić to hermetycznie Patrzcie że wda będzie się na tym skraplać a potem z powrotem do akwa jak będzie się skraplać na metalowych częściach po jakimś czasie mogą powstać nieciekawe związki. Wole już 8W jak co to 2x skoro mówisz że to nie za wiele . BO 8w to T5 chyba są a na T5 można fajne nasuwane oprawki hermetyczne skołować. Osobiście bawię się elektronika wiec już nie bede miał z tymi sprawami większych kłopotów. A co do Co2 to może zrobię bimbrownie octową albo mam drugi sposób że naważać normalnie z butli będę moja 60L. I co 2 dzień będę tam zmieniał 5L wody która będę wlewał do tej 18. Kłopotu nie będzie bo dla 60L te 5l co jakiś czas to ekosystem nie ucierpi. A w 18 itak cyklu azotowego za bardzo nie będzie. A tak będzie nawożone i azotemz potasem i co2
[ Dodano: 2008-12-25, 11:51 ]
38x19x25 to wymiary
[ Dodano: 2008-12-25, 11:51 ]
38x19x25 to wymiary
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
8w to takie niby T5. Świetlówka cieniutka, ale nie potrzebuje statecznika elektronicznego.Kazio pisze:BO 8w to T5 chyba są a na T5 można fajne nasuwane oprawki hermetyczne skołować.
Zahermetyzownie świetlówki kompaktowej to żaden problem dla człowieka myślącego.
Po wymiarach akwa widzę, że 8w wejdzie bez problemu.
Daruj to sobie. W ten sposób nie wprowadzisz żadnego co2 dla roślin. Przynajmniej nie w takiej ilości, by rośliny skorzystały. To samo dotyczy potasu, bo skąd niby miałby się wziąć w tej wodzie z 60?I co 2 dzień będę tam zmieniał 5L wody która będę wlewał do tej 18. Kłopotu nie będzie bo dla 60L te 5l co jakiś czas to ekosystem nie ucierpi. A w 18 itak cyklu azotowego za bardzo nie będzie. A tak będzie nawożone i azotemz potasem i co2
Taki malutki zbiornik z roślinkami i bez ryb trzeba regularnie, bardzo skrupulatnie nawozić.
To nie duże akwarium, które trudno rozregulować.
Małe akwaria nie wybaczają niesystematyczności i zaniedbania.
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Ja proponowałbym świetlówke energooszczędną 11W.Pomysł marti-ego z żarówką energooszczędną jest świetny.
Dokładnie... jedna opóźniona podmiana może wiele kosztować :/Małe akwaria nie wybaczają niesystematyczności i zaniedbania.