Na początek lutego planuję restart swojego akwarium 54 litry. Jako, że było to moje pierwsze akwarium, popełniłem trochę błędów. Ale teraz, po ponad pół roku czas na zmiany i na wprowadzenie w życie wiedzy zdobytej na forum. Liczę na Waszą pomoc, bo plany do restartu są, jednak wiecie, plany są, ale jeszcze kilka pytań i próśb o rady

Akwarium 54 litry
Oświetlenie 15 W
Filtr Turbo Aquael 350
Grzałka z termo 50W
Tak jest teraz. Ze sprzętu to na restart chcę wymienić świetlówkę na jakąś dla roślinek.
1. Jaką polecacie?
Nie mam jak na razie możliwości dołożyć świetlówki... Musi zostać tak, jak jest. Może w przyszłości, gdy nabiorę smykałki do elektryki, na razie nie chcę sam majstrować.
Jednym z moich błędów był za gruby żwirek. Dużo za gruby. Teraz zastanawiam się nad podłożem: ziemia, drobny żwirek. Ziemię znajdę i kupię najtańszą, bez nawozów, na to chcę wysypać zwykły żwirek z akwarystycznego o drobnej granulacji. Jest też alternatywa, jakiś substrat.
2. Co wybrać? Ziemia, czy specjalny substrat?
Kolejnym błędem, występującym chyba u wszystkich akwarystów było przerybienie. Tego chcę się pozbyć. I chciałbym mieć w akwarium kilka ładnych rybek, które nie mnożyłyby się jak głupie, z których miałbym pociechę. Myślałem nad neonami, kiryskami lub otoskami i pielęgniczkami ramireza.
3. Co o tym myślicie?
Wracając do światła, a więc do roślin. Jakie rośliny będą dobrze rosły? To znaczy wiem, jakie mają małe wymagania, ale co do rozplanowywania roślin, sadzenia, wyboru nie mam kompletnie talentu. Nie wiem, czy roślina będzie za duża do akwa, czy nie zabierze światła... Dlatego proszę Was o pomoc w doborze odpowiednich roślin. Bardzo podobają mi się wszelkiego rodzaju trawy, niskie, wysokie, mógłbym nawet mieć całe akwarium w czymś trawkowatym

I jak przeprowadzić ten restart? Aktualny zbiornik mam dojrzały, znajomy przywiózł kiedyś testy, zrobiliśmy, wszystko było w porządku. Co zrobić na ten czas z rybami? Jak to wszystko będzie długo trwało?
Bardzo proszę o konkretne o rzeczowe odpowiedzi