Plany restartu 54 litrów.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Andrzej
Kontakt:

Plany restartu 54 litrów.

Post autor: ankon91 » 2008-12-28, 14:50

Witam :)

Na początek lutego planuję restart swojego akwarium 54 litry. Jako, że było to moje pierwsze akwarium, popełniłem trochę błędów. Ale teraz, po ponad pół roku czas na zmiany i na wprowadzenie w życie wiedzy zdobytej na forum. Liczę na Waszą pomoc, bo plany do restartu są, jednak wiecie, plany są, ale jeszcze kilka pytań i próśb o rady :)

Akwarium 54 litry
Oświetlenie 15 W
Filtr Turbo Aquael 350
Grzałka z termo 50W

Tak jest teraz. Ze sprzętu to na restart chcę wymienić świetlówkę na jakąś dla roślinek.

1. Jaką polecacie?

Nie mam jak na razie możliwości dołożyć świetlówki... Musi zostać tak, jak jest. Może w przyszłości, gdy nabiorę smykałki do elektryki, na razie nie chcę sam majstrować.

Jednym z moich błędów był za gruby żwirek. Dużo za gruby. Teraz zastanawiam się nad podłożem: ziemia, drobny żwirek. Ziemię znajdę i kupię najtańszą, bez nawozów, na to chcę wysypać zwykły żwirek z akwarystycznego o drobnej granulacji. Jest też alternatywa, jakiś substrat.

2. Co wybrać? Ziemia, czy specjalny substrat?

Kolejnym błędem, występującym chyba u wszystkich akwarystów było przerybienie. Tego chcę się pozbyć. I chciałbym mieć w akwarium kilka ładnych rybek, które nie mnożyłyby się jak głupie, z których miałbym pociechę. Myślałem nad neonami, kiryskami lub otoskami i pielęgniczkami ramireza.

3. Co o tym myślicie?

Wracając do światła, a więc do roślin. Jakie rośliny będą dobrze rosły? To znaczy wiem, jakie mają małe wymagania, ale co do rozplanowywania roślin, sadzenia, wyboru nie mam kompletnie talentu. Nie wiem, czy roślina będzie za duża do akwa, czy nie zabierze światła... Dlatego proszę Was o pomoc w doborze odpowiednich roślin. Bardzo podobają mi się wszelkiego rodzaju trawy, niskie, wysokie, mógłbym nawet mieć całe akwarium w czymś trawkowatym :)

I jak przeprowadzić ten restart? Aktualny zbiornik mam dojrzały, znajomy przywiózł kiedyś testy, zrobiliśmy, wszystko było w porządku. Co zrobić na ten czas z rybami? Jak to wszystko będzie długo trwało?

Bardzo proszę o konkretne o rzeczowe odpowiedzi :)

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Re: Plany restartu 54 litrów.

Post autor: Piwosz » 2008-12-28, 15:10

ankon91 pisze:1. Jaką polecacie?
Hmmm Sylvania Aquastar dawała bardzo dobre efekty kiedy miałem tylko jedną świetlowkę 15W.
ankon91 pisze:Jednym z moich błędów był za gruby żwirek. Dużo za gruby. Teraz zastanawiam się nad podłożem: ziemia, drobny żwirek. Ziemię znajdę i kupię najtańszą, bez nawozów, na to chcę wysypać zwykły żwirek z akwarystycznego o drobnej granulacji. Jest też alternatywa, jakiś substrat.
Wybierz substrat. Polecam Tetre Complete Substrate.
ankon91 pisze:Jakie rośliny będą dobrze rosły?
Co do roślin i kompozycji to proponuje mchy i microsoria na korzeniu a wiec coś w stylu ryuboku. A na tył jakieś małowymagające chwasty... i powinno to wygladać dosyć fajnie

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2008-12-28, 15:56

Piwosz pisze:Hmmm Sylvania Aquastar dawała bardzo dobre efekty kiedy miałem tylko jedną świetlowkę 15W

Na allegro widzę wszystkie moce oprócz 15 W :/ Popytam jeszcze w akwarystycznym...

W ogóle w Sanoku są dwa akwarystyczne. Z rybami nie ma problemu, ale rośliny to porażka. Mchów nie ma i nie będzie. Z microsoriami tak samo... Będę niedługo w Skawinie, może tam będzie coś konkretniejszego... A jak nie, to będę czekał na brak mrozów i zamawiał przez allegro.

Mam pytanie, pomyślałem, że można by zrobić z mchu całą tylną ścianę akwa. Czy ktoś coś takiego widział? Jakaś taka siateczka z PVC na całą ścianę, w którą można by było wplatać gałązki mchu...

Proszę jeszcze o odpowiedzi na temat przebiegu restartu.

Dzięki Piwosz :)
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-12-28, 17:34

ankon91 pisze:Na allegro widzę wszystkie moce oprócz 15 W :/ Popytam jeszcze w akwarystycznym...
Jest gdzieś na pewno 15W :)
Mam pytanie, pomyślałem, że można by zrobić z mchu całą tylną ścianę akwa. Czy ktoś coś takiego widział? Jakaś taka siateczka z PVC na całą ścianę, w którą można by było wplatać gałązki mchu...
Można ;) Takie siateczki można znaleźć na allegro...

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2008-12-28, 17:41

http://allegro.pl/item507422842_siatka_ ... 2x50m.html To nie ma nic wspólnego z akwarystyką, ale mogłaby być, prawda? Nie zaszkodzi w akwa? :) Może coś z tego zrobię :) Pomyślimy... No, czekam na dalsze wypowiedzi :)

[ Dodano: 2008-12-28, 16:43 ]
A czy mech ten, na samym dole ściany będzie rósł prawidłowo? Bo jednak mniej światła będzie tam chyba dochodziło...
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2008-12-28, 18:14

Chyba by mogło być...
ankon91 pisze:A czy mech ten, na samym dole ściany będzie rósł prawidłowo? Bo jednak mniej światła będzie tam chyba dochodziło...
To zalezy jaki mech... ale np. x-mass nie powinien mieć problemów...

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-12-28, 19:28

ankon91 pisze:Mam pytanie, pomyślałem, że można by zrobić z mchu całą tylną ścianę akwa. Czy ktoś coś takiego widział? Jakaś taka siateczka z PVC na całą ścianę, w którą można by było wplatać gałązki mchu...
Christmas Moss -m kupujesz siatke (Sztywna, plastikowa o drobnych oczkach) w markecie lub w jakim budowlanym. Dwa kawałki siatki o takich samych wymiarach. Na wewnetrznej stronie jednej z nich równomiernie rozkładasz mech i następnie nakrywasz go drugim kawałkiem siatki. Otrzymujesz coś na kształt "kanapki". Obydwa kawałki przywiązujesz do siebie żyłką. Kupujesz jeszcze przyssawki (np4) i mocujesz je do spodniej siatki. Mocujesz je po prostu wciskając w siatkę.
Tak przygotowana "ściankę z mchu" mocujesz do tylniej szyby.

Erect Moss-świetny mech na tło, ponieważ rośnie niemal pionowo do góry.....
Mozesz dać mu dodatkowo jedną siatkę. Wykorzysta ją jako rusztowanie po którym bedzie się wspinał do góry. W tym przypadku wystarczy jedna, pojedyńcza siatka....

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2008-12-28, 20:45

Bohdan, świetny pomysł :) Wykorzystam na pewno...

No ale jak z tym moim restartem? Jak to najlepiej zrobić?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-12-28, 21:16

Zatrzymaj jak najwięcej wody w garnkach/wiadrach lub czymś innym.Ryby włóż do wiadra z filtem i grzałką.Część roślin zasadź jeszcze przed zalaniem(chodzi o wygodę)np. microsorium na korzeniu, a cześć po częściowym zalaniu.

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2008-12-28, 21:34

Ryby wpuszczę do znajomego do akwarium... Nikt jeszcze nie powiedział nic o obsadzie... A może macie pomysł na coś oryginalnego? Może bojownik? Czy nie bardzo?
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

gizun
Akwarysta
Pojemność akwarium: 60
Imię: Kamil
Kontakt:

Post autor: gizun » 2008-12-28, 21:39

Razborki hengeli są ładne.Daj z 10 sztuk+ kilka kirysków na dno i może parka ramirezek?Albo neony simulans lub stadko pseudomugil gertrudae?

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2008-12-28, 21:40

I jeszcze jaka porcja mchu jest mi potrzebna, żeby na początku zrobić kanapkę, o jakiej pisał Bohdan? Wiem, że to mi się rozrośnie, ale nie widzę tego przestrzennie :) Czy taka porcja wystarczy? Czy lepiej kupić dwie? http://allegro.pl/item509625153_christm ... oclaw.html

Chciałbym zrobić w akwa z tyłu mały pagórek w rogu ze żwiru, więc do obsadzenia byłaby kanapka jakieś 55x20...

I jeszcze jedno. Czy przy tym świetle ładować się w nawozy? Jakie polecacie? Nie będę miał na początku przynajmniej testów, i nie wiem czy lać coś w ciemno, czy są może jakieś bezpieczne nawozy? I czy jak będę miał substrat lub ziemię pod żwirem (nie wiem jeszcze) to czy warto kupić kulki gliniano - torfowe?

[ Dodano: 2008-12-28, 20:42 ]
Gizun, myślałem o tych razborkach :) Neony już mam, byłoby 10 neonów, myślę, że 7 razbór i 4 kiryski panda, które mam. Ciekawa obsada :)

jabol
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 30
Imię: Maciej
Kontakt:

Post autor: jabol » 2008-12-28, 22:19

Może taka siateczka będzie dobra: http://allegro.pl/item515495900_mchy_in ... ratis.html

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2008-12-30, 19:12

Sprawa siateczki już rozwiązana :) Czyli erect moss, albo christmas będzie dobrze rósł przy moim świetle?

Jak ma się sprawa z nawozami? Przypominam, że brak testów... Woda na pewno bogata w minerały i bardzo niska twardość, tyle wiem. Co radzicie?

[ Dodano: 2008-12-30, 18:16 ]
Zapomniałbym, kupiłem dzisiaj Aqua-Glo, zobaczymy jak będzie się spisywać. pogadałem z ojcem, będę kombinował wynegocjowanie pomocy przy dołożeniu jednej świetlówki :) przy 30 W można by było już coś fajniejszego i ambitniejszego tworzyć :)

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2008-12-30, 19:19

Jeżeli będziesz miał takie rośliny jak Vallisnerie, cryptocoryny czy żabienice to wystarczy co jakiś czas w podłoże dać kulki.
Dodatkowo jak będziesz miał Microzorium, anubiasy czy wgłębke oraz mchy to żadnych nawozów w płynie nie potrzebujesz.

ODPOWIEDZ