kilka pytań o Ampulire

Inne zwierzęta wodne.

Moderator: ModTeam

Tofifi

kilka pytań o Ampulire

Post autor: Tofifi » 2008-12-29, 17:05

Witam mam kilka pytań co do ślimaków Ampulire – tak chyba się to pisze. Zauważyłem ciekawą rzecz – ślimaki na głowach mają 3 czułki 2 to oczy a ta trzecia to co? Podobno to u samców jest narząd rozrodczy(tak wyczytałem na innych forach) tyle, że ślimaki to obojnaki więc to się wyklucza. Drugą sprawą o jakiej chce napisać to że na moich ślimakach są takie małe różowe plamki okrągłe – co to? Wysypka ? I trzecia sprawa: Jeśli ślimak na ślimaka wchodzi to jest rozmnażanie? – ostatniej nocy zaobserwowałem jak całe stadko – 10sztuk podeszło na korzeń i nawzajem po sobie łaziło ale to trwało kilka minut i było dość chaotyczne – co to mogło być?

mlodyakwar
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 60
Imię: Gracjan
Nazwisko: Nykiel

Re: kilka pytań o Ampulire

Post autor: mlodyakwar » 2008-12-29, 17:36

1.Ślimak jest obojniakiem, ale wiem że podczas rozmażania jeden robi za samice a jeden za samca-o ile na biologi uwazalem :niepewny:

2. O tych plamkach wiele niestety Ci nie napisze bo moja wyobraźnia ma granice, ale jak byś miał zdjęcie to mógłbym coś wiecej powiedzieć.

3. To moim zdaniem powinno być rozmanażnie a raczej kopulacja, teraz oglądaj pokrywe i o ile ją masz powinien się pojawić kokon który jak nie usuniesz to się małe ampularie pojawia.

Mam nadzieje ze troche Ci pmoglem. :D

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2008-12-29, 17:47

Daleko nie szukałem :looka:
http://e-akwarystyka.pl/topics6/9842.htm
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-12-29, 21:53

Najmocniej przepraszam nie pomysłem o tym! Dzięki ale nic tam nie wspominają o tych różowych kropkach, jutro cyknę fotki to pokaże o co mi biega :D

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2008-12-29, 22:32

A ja się podłącze. Czy to normalne, żeby ampularie jadły ryby? Ja rozumiem, że chore jedzą, ale dwie ryby, które ampularia mi połknęła (dosłownie) były zdrowe, bez żadnych objaw choroby, pływały normalnie, były po prostu jak wszystkie inne. Ampularia siadała na gałęzatce, na którą podpływały kiryski. Schowała się w swojej muszelce, a gdy kirysek był blisko ta go łapała i połykała, widziałem na własne oczy, a akurat nie miałem aparatu :/ Czy możliwe, żeby ampularia czuła chorą rybę i tą jadła? Dziwne :)

Sorry za OT.

A co do tych różowych kropek... To nie wiem czy to wysypka. Nie wydaje mi się, żeby wysypka pokazywała się na skorupce... Która jednak z samym ślimakiem ma niewiele wspólnego...
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2008-12-29, 22:37

ankon91 pisze:żeby wysypka pokazywała się na skorupce
Nie na skorupce tylko na tej nodze ślimaka czy jak to tam się nazywa.

Awatar użytkownika
pavelek
Rekin forum
Pojemność akwarium: 80
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: pavelek » 2008-12-29, 22:57

Ta "wysypka" to nomalne ubawienie , u mnie wszytskie ampularie mają takie kropki :looka:

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2008-12-30, 00:08

ampularie maja kilka odmian widocznie masz właśnie taką odmianę są jeszcze białe i czarne z tego co wiem

ODPOWIEDZ