OSPA RYBIA +?? AKTUALIZACJA- CZY NOWA RYBA JEST CHORA

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

akwaamator
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Bart

OSPA RYBIA +?? AKTUALIZACJA- CZY NOWA RYBA JEST CHORA

Post autor: akwaamator » 2008-12-18, 22:13

więc mam problem jedna choroba to ospa rybia na 99%(małe kropeczki na ciele)
Teraz tak jedna ryba ma na ciele taką czarną plamkę, która przysłania jej neon(innesa)
oto zdjęcia:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Zauważyłem też u moich neonek że mają nierówny neon. Czy może byc to choroba neonowa czy to normalne?? Poza tym kilka(2-3) neonek ma większe brzuchy od innych, i 1 na pewno ma wybrzuszenie w miejscu neonu które powoduje że on też jest wybrzuszony. Więc to puchlina czy to normalne(np. samica)?? Rybki pływają w części dennej rzadko środkowa, jedzą dobrze. FOTKI:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aktualnie na kulorzęska podaję Ichtiosan tropicalu. Inne ryby w moim akwa to 3 otoski, i 2 ramirezy

DZIĘKUJĘ ZA POMOC
Ostatnio zmieniony 2008-12-31, 22:53 przez akwaamator, łącznie zmieniany 1 raz.

Tofifi

Re: OSPA RYBIA +?? AKTUALIZACJA- CZY NOWA RYBA JEST CHORA

Post autor: Tofifi » 2008-12-18, 22:32

akwaamator pisze:jedzą dobrze.
no to jeszcze nie jest najgorzej jak mają apetyt to najważniejsze
Zamiast lać chemię podnieś temperaturę (jeśli to nie przeszkodzi innym rybkom)

akwaamator
Akwarysta

Post autor: akwaamator » 2008-12-18, 22:39

wolę szybko zwalczyć. Temperatura dziś przez przypadek podniosła się do 30*C. Czyli się nie przejmować?? Nie są to objawy puchliny albo choroby neonowej?? Jedzą dobrze jak tylko wrzucę do wody to się rzucają

[ Dodano: 2008-12-18, 21:50 ]
przyjrzałem się temu z tym wyblakniętym neonem. tam jest tj. biały, jasny placrk bez wyraźnego neonu. ta sama ryba kilka dni temu przez parę sekund pływała do tyłu i leciutko w bok. potem pływała już normalnie.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2008-12-19, 09:27

akwaamator pisze:(...)Temperatura dziś przez przypadek podniosła się do 30*C. Czyli się nie przejmować?(...)
Przejmować się jak diabli. Następny taki wysoki i gwałtowny skok temperatury może ugotować Ci ryby. Zainteresuj się swoim termostatem...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

akwaamator
Akwarysta

Post autor: akwaamator » 2008-12-19, 11:09

muszę obniżać temperaturę na termostacie. Ja nie mówię o przejmowaniu się temperaturą tylko tymi objawami. Jasny placek, te kilka rybek powiekszone brzuchy. Jedna z ryb pływała dzisiaj na boku(nie ta o większym brzuchu tylko taka chuda) potem normalnie. Czy to jest objawa kulorzęska czy posocznicy?? Ryby nie pływają przy powierzchni. Jak mogę mieć pewność że na 100% jest to puchlina?? Ma ktoś zdjęcia ryb z puchliną??

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-12-19, 11:15

Pierwsza rzecz - oddziel chore ryby! Najbardziej martwiłbym się tym wyblakniętym neonkiem - bo to może (choć nie musi) być choroba neonowa. I tego oddzieliłbym również od pozostałych chorych ryb.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

akwaamator
Akwarysta

Post autor: akwaamator » 2008-12-19, 12:36

nie mam na razie gdzie ich oddzielić. Czytałem o chorobie neonowej- ale ona nie ma wykrzywienia ciała. Nie chcę go od razu do muszli. zaczekam kilka dni i zobaczę... a powiedźcie co ilę mam dodawać Ichtiosan??

[ Dodano: 2008-12-19, 11:37 ]
ryb nie będę oddzielal bo wszystkie mają Kulorzęska więc leczę w ogólnym.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2008-12-19, 12:54

A kto Ci mówił o "muszli"??? Radzę Ci po prostu co zrobić, żeby w najbliższym okresie nie wymieniać przez przypadek całej obsady.

"Nie mam gdzie oddzielić" - co drugi post dotyczący chorób ryb kojarzy się z pojęciem akwarium kwarantannowego - radzę się tym tematem zainteresować, teraz i na przyszłość.

Wracając do leczenia - to, że nie widzisz wykrzywienia ciała, o niczym nie świadczy. Czym więcej dana choroba ma opisanych objawów w literaturze, tym mniejsze masz szanse, że zobaczysz je wszystkie. A posocznica i choroba neonowa mają ich naprawdę dużo. Także skupiłbym się na dużych brzuchach, wyblaknięciu i plamach - i powtórzę jeszcze raz - izolacji tego osobnika od pozostałych.

akwaamator
Akwarysta

Post autor: akwaamator » 2008-12-31, 22:11

MAM takie pytanie, wprowadziłem samiczkę gupika do akwarium razem z samcem i bojownikiem. Samiec bojownika przesiaduje głównie w kącie choć trochę pływa po akwa. Samiczka gupika natomiast cały czas nieruchomo siedzi w kącie pod powierzchnią wody i prawie nic nie je, samiec natomiast trochę pływa ale głównie siedzi przy samiczce, samiec je więcej od samicy. W sklepie gupiki nie siedziały podejrzanie pod powierzchnią wody tylko pływały. Czy może to być jeszcze szok po zmianie akwa? Czy jest to początek posocznicy?

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Imię: Andrzej
Kontakt:

Post autor: ankon91 » 2009-01-01, 07:47

Czy Ty wszędzie widzisz choroby? :D

Rybki dostały nowe akwa i muszą się przyzwyczaić. Czasami dwa dni, a czasami dwa tygodnie, nie przejmuj się :) Nie zaglądaj do nich co 5 minut jak Wielki Brat, nie pukaj w szybę...
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

akwaamator
Akwarysta

Post autor: akwaamator » 2009-01-01, 11:59

dzięki- ulżyło mi :-) nawet zauważyłem że dzisiaj coraz więcej pływa.... a tak przy okazji prętnik karłowaty ma być trzymany w parkach czy w haremach? Bo czytałem w jednej książce(Andrzej Sieniawski- "Ryby żyworodne w akwarium"; jako propozycje obsady jest parka prętnika + 6 danio + 4 kiryski + 2 glonojady + 3 mieczyki 1/2)

jeszcze raz dziękuję za pomoc

ODPOWIEDZ