350gram (Jaki reduktor i dyfuzor do 1,5kg)
Moderator: ModTeam
- Pawer23
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: 350gram (Jaki reduktor i dyfuzor do 1,5kg)
Mam taki dyfuzor z butli w sprayu i tak wywierce na goze jeszcze jednom dziure i do jednej dam wezyk z co2 a do drugiej z filtra wtedy bedzie dobrze co2 rozprowadzone po akwarium. marti zle wkleiles link
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Nie widzi mi się Twoja wizja dyfuzora. Masz filtr wewnętrzny? Jeśli tak to od razu CO2 podłączasz do filtra.
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Strasznie kiepski pomysł już lepszym rozwiązaniem powinna być kostka lipowaPawer23 pisze:Mam taki dyfuzor z butli w sprayu i tak wywierce na goze jeszcze jednom dziure i do jednej dam wezyk z co2 a do drugiej z filtra wtedy bedzie dobrze co2 rozprowadzone po akwarium. marti zle wkleiles link
Teraz będzie dobrze http://www.allegro.pl/item518594662_pro ... t_wro.html Taki reduktor mam a moja opinia jest wyżej napisana ;)
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
każda butla ciśnieniowa wymaga legalizacji. W przeciwnym wypadku punkt nabijania butli może ją po prostu odrzucić. Co do reduktorów, to ja brałbym ten trzeci. Ma regulację dławienia oraz zaworek precyzyjny.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
czy to oznacza, że jeśli wziąść taki reduktor, to zaworek precyzyjny nie jest już potrzebny?croc pisze: Co do reduktorów, to ja brałbym ten trzeci. Ma regulację dławienia oraz zaworek precyzyjny.
-
- Zakręcony forumowicz
bardzo prawdopodobne.
-
- Stały bywalec
To jeszcze podpytam
czytałem na tym forum (bodajrze marthinez pisał) że zaworki precyzyjne z czasem ulegają zużyciu. Jaki mniej więcej jest to czas? pewnie trudno jednoznacznie określić, ale np rok wytrzyma? a potem jest do wyrzucenia, czy "regeneracji" czy cokolwiek innego? ;) sorki za głupie pytanie ale tak mi do głowy przyszło 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Nic takiego nie pisałem. ;)daroo pisze:czytałem na tym forum (bodajrze marthinez pisał) że zaworki precyzyjne z czasem ulegają zużyciu.
croc pisał o zużywaniu się reduktorów. Jak długo to trwa, trudno przewidzieć.
-
- Stały bywalec
No patrz, coś dzwoniło ale nie wiedziałem gdzie ;) sorki :oczami:marthinez pisze:Nic takiego nie pisałem. ;)daroo pisze:czytałem na tym forum (bodajrze marthinez pisał) że zaworki precyzyjne z czasem ulegają zużyciu.
croc pisał o zużywaniu się reduktorów. Jak długo to trwa, trudno przewidzieć.
-
- Zakręcony forumowicz
Redukcja w reduktorze, to element dławiący, wykonany z teflonu, który dociskany jest do gniazda - metal. Na ten zespół działają dość spore siły. Grzybek teflonowy po pewnym czasie się wymienia, lub regeneruje (wymienia element teflonowy). Trudno powiedzieć po jakim czasie to trzeba zrobić. W dobrych reduktorach kilka lat pociągnie. W kiepskich, troszkę krócej. Ale nie ma to aż takiego znaczenia, bo jak grzybek się wyrabia, to idzie większe ciśnienie na zaworek precyzyjny, którym możemy tę zmianę skompensować. No chyba, że układ dławiący będzie aż tak nieszczelny, że 5-8 atm (lub więcej) pójdzie dalej, to wtedy wężyki strzelą.
Zaworek precyzyjny to też układ dławiący, ale przyznaję, że nie rozbierałem żadnego porządnego (takiego za 40-50zł) i nie wiem z czego jest zrobiony. Chyba to iglica, czyli metal na metal. Ciśnienia są znacznie niższe więc i zużywanie się znacznie wolniejsze. Trzeba tylko uważać, żeby nie dokręcać na siłę.
Zaworek precyzyjny to też układ dławiący, ale przyznaję, że nie rozbierałem żadnego porządnego (takiego za 40-50zł) i nie wiem z czego jest zrobiony. Chyba to iglica, czyli metal na metal. Ciśnienia są znacznie niższe więc i zużywanie się znacznie wolniejsze. Trzeba tylko uważać, żeby nie dokręcać na siłę.
- Pawer23
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Gdzie na butli jest data legalizacji ??